2023 évértékelő

Mit mondjunk? Látványos egy év volt! Olyan koncertekre is eljutottunk, amikre még soha vagy csak nagyon régen, olyan lemezeket hallgattunk, amikre régóta vártunk, és nehéz szívvel mondjuk, de egy csomó mindenre nem is volt időnk ebben az évben. Írjátok meg kommentben, szerintetek mik maradtak ki a listáinkból!

Szőke József (Dzsó)

Kedvenc albumok:

 

 

1. Hobo: Rádió
2. Rolling Stones: Hackney Diamonds
3. Metallica: 72 Seasons
4. Depeche Mode: Memento Mori
5. Steven Wilson: The Harmony Codex

Legjobb koncertek:

1. Pantera – Barba Negra, 2023. 05. 30-31.
2. Simon Phillips – Eiffel Műhelyház, 2023. 05. 02.
3. Rammstein – Puskás Aréna, 2023. 07. 11-12.
4. Steve Gadd Band – Erkel Színház, 2023. 11. 06.
5. Depeche Mode – Puskás Aréna, 2023. 07. 28.

2023 top 5 lemezlistáját nálam Hobo ’Rádió’-ja vezeti, amely ’Az utcazenész’ című önálló színházi estjére épül, és az album kezdeti bohóckodásából nagyon komoly anyag bontakozik ki, amelyben a múltra tett utalásokkal nem kíméli a csak formailag megváltozott hungarisztáni viszonyokat. Számomra az album a 2009-es ’Circus Hungaricus’ egyenes folytatása, annak zenei és költői mélységével. A Rolling Stones 18 évig váratta a rajongótáborát, de megérte, mert a ’Hackney Diamonds’ tele van energiával, kiváló zenei ötletekkel, és ha nem tudnám, hogy hárman együtt 236 évesek, ez eszembe se jutna a zenét hallva. A Metallica meg sem kísérelte, hogy kilépjen a saját jól bevált művészi kliséi által határolt keretből, és jól tette, mert így születhetett meg a ’72 Seasons’ a maga természetes felszabadultságával. Semmi újat nem hoztak, csak „tiszta szívvel betörtek, de embert nem öltek”, remek albumot tettek le az asztalra. A Depeche Mode nem jó címet adott az új lemezének, mert találóbb lett volna a ’Memento Mori’ helyett a ’Memento Vivere’. Tudjuk, hogy a pandémia világvége-hangulata hozta ki belőlük a halál témáját, aminek plusz jelentést adott Andy Fletcher elvesztése, de az ihlet végeredménye egy nagyon is életigenlő anyag lett. A progresszív zenék kaméleonjának számító Steven Wilson az átmenetileg újraélesztett Porcupine Treevel kapcsolatos elfoglaltságai lecsengése után befejezte ’The Harmony Codex’ című albumát. Ezúttal sem foglalkozott azzal, hogy melyik okostojás rajongó vagy kritikus mit vár el tőle, hanem bátran gyalogolt át a stílusok mezsgyéin, ezúttal egy könnyen befogadható, leginkább electronic art rock skatulyával leírható művet alkotott, amely saját megfogalmazása szerint „moziélmény a fülnek”.

Év végén ismét kiborítottam a nappalim szőnyegére a tavalyi koncertjegyeket és elégedetten nyugtáztam, hogy helyreállt a post-Covid világ rendje, átlagosan 12 naponként jutottam el élő zenei eseményekre 2023-ban, és egyetlen rossz koncert sem volt közöttük (leszámítva a Mötley Crüe gyalázatos hangzását). Nem volt könnyű ötöt kiválasztani, ezek között sorrendet felállítani meg végképp nem, de az aranyérmet akkor is elvitte a Pantera. A banda 25 év után – és sajnos a Darrell testvérek nélkül – tért vissza Magyarországra, de Charlie Benante és Zakk Wylde csatlakozásával két olyan telt házas bulit nyomtak le, hogy a fal adta a másikat. Simon Phillips a zseniális ’Protocol V’ album jazz-rockját hozta el az Eiffel Műhelyházba, most azonnal visszaülnék az első sorba, hogy ismét átéljem az élményt, lenyűgöző, ahogy játszik, és mellesleg kiváló moderátor. A Rammstein a Mad Max és a Star Wars látványvilágának egyfajta fúzióját megidézve olyan magasra tette a mércét a Puskás Stadionban, amit nehéz lesz megugrani, és még sokáig fogjuk emlegetni, hogy micsoda show volt. A Steve Gadd Band világsztár zenészekből álló csapata az Erkel Színház népes közönségét nyűgözte le „Gadd-standardjeivel” és virtuóz improvizációival, nem volt véletlen a két ráadást kikényszerítő visszataps. A Depeche Mode hazánkban (is) kultuszzenekarnak számít, már 14. alkalommal koncerteztek nálunk, és a Puskás közege sem volt ismeretlen számukra, mert a „Népstadionban” is megfordultak korábban háromszor. Andy Fletcher elvesztésének gyásza nem szippantotta be a zenekar megmaradt két tagját, hanem erőt merítettek belőle és nagyon erős műsorral, kirobbanó formában érkeztek Budapestre. Népszerűségüket jelzi, hogy már a koncert előtt bejelentették a 2024 májusi show időpontját.

Csiki Gábor (CsiGabiGa)

Vandenberg - Sin

Kedvenc albumok:

1. Vandenberg: Sin
2. Zártosztály: Hazatérek
3. Måneskin: Rush!
4. Eclipse: Megalomanium
5. Steve Lukather: Bridges

+1: Vörös István: Hallgass, ha jót akarsz 8.

Legjobb koncertek:

1. Rammstein – Puskás Aréna, 2023. 07. 11-12.
2. Roger Waters – MVM Dome, 2023. 04. 23.
3. Mötley Crüe – Def Leppard – MVM Dome, 2023. 05. 29.
4. Kissin’ Dynamite – Dynazty – Barba Negra, 2023. 03. 07.
5. Accept – Barba Negra, 2023. 01. 29.

+1: Gary Moore-Emlékest – Analog Music Hall, 2023. 04. 03.

A 2023-as számomra az egyszavas című lemezek és a monumentális koncertek éve volt. Roger Waters színpadról felemelkedő, kereszt alakú óriáskivetítője ledöbbentett (és ott még szerencsére nem az újragondolt ’Dark Side’-ot játszotta), de a Rammstein tűz- és fényorgiája, mely még a Holdról is látszott, szavakkal leírhatatlan. Egyszer legalább mindenkinek látni kéne saját szemével. A Mötley Crüe is látványos koncertet adott, de jobb lett volna, ha kicsit „hallványos” is, a túltolt hangerőpotméter megbosszulta magát, a Def Leppard így lazán leiskolázta őket. A Kissin’ Dynamite a Bon Jovi-féle arénarockot nyomja kis klubokban, egyik szemem sír, mert zenéjük alapján ők is nagyobb arénákat érdemelnének, de a másik meg nevet, mert így emberközelibb az előadásuk, az első sorokba nyomulva vén fejjel újra átadhattam magam a csápolós-headbangelős élménynek, akárcsak az Accept old school heavy metalján. A Måneskin koncertjén nem voltam, de a körülöttük kialakult hype felkeltette az érdeklődésemet, és igen sokszor lepörgött az új lemezük, miután felismertem benne a 70-es évek rockzenei hatásait, melyeket a Talking Heads art rockjával és Lady Gaga polgárpukkasztásával megspékelve alakítottak egy jól emészthető modern rockká. Új lemezzel örvendeztetett meg az Eclipse is, akiket szintén öröm volt látni végre élőben, kár, hogy csak rövid, előzenekari programot nyomhattak. Adrian Vandenberg 2020-ban megírt egy Rainbow stlusú lemezt Ritchie Blackmore felmelegített rockturnéinak leállása után, talán nem véletlenül választotta hozzá Ronnie Romerót, most meg David Coverdale bandájának a tagok sorozatos betegségei miatt félbeszakadt koncertsorozata után érdekes módon egy erősen Whitesnake hatású lemezt tett le az asztalra, a Coverdale-érzés visszaadásában Mats Levén énekes volt segítségére. És az 1983-as sivatagi cápák (’Heading For A Storm’) is visszatértek, ezúttal a nagyvárosi felhőkarcolók közt. Tiszta Sharknado-érzés! Steve Lukather megírt egy olyan szólólemezt David Paich és Joseph Williams segítségével, ami akár Toto-anyagként is kijöhetett volna, bár kicsit több dinamikus számot elbírtam volna, mondjuk annyit, mint az Alapi Power Band erősen Toto hatású lemezén. A magyarok közül a Zártosztály okozott nagy meglepetést, miután 10 éven át játszották az EDDA-számokat, végre saját dalokkal is előrukkoltak, nem is akármilyenekkel. Az új énekesük, Kiss Zoli által hozzáadott érték sokat dobott a végtermék minőségén, nekem leginkább a megboldogult ZBB (emlékszik még valaki a Zöld a Bíbor Bandre?) lemezére emlékeztet, melyet annak idején szintén felvettem a toplistámra. Vörös István újra felvett dalainak sorozata a 8. részéhez érkezett és ugyanolyan jó, mint elődei, de mivel ez korábbi dalainak egyfajta válogatása, csak „listán kívül” tettem fel a libasor végére.

2024-ben az új Judas Priest– és Kissin’ Dynamite-lemezt várom leginkább, valamint a Mr. Big búcsúkoncertjét, persze nagy kedvenceim, a Kissin’ Dynamite és az U.D.O. fellépésén is ott leszek, a jövőre a Sabaton gitárosával, Tommy Johanssonnal kiegészülő Gary Moore-Emlékesten pedig akkor is ott lennék, ha nem érezném kutya kötelességemnek, miután a kezdetektől amolyan udvari krónikásként számoltam be valamennyi megemlékezésről. Amiben pedig még csak reménykedem, egy Avantasia-koncert, lehetőleg Ronnie Atkinsszel.

Márki Miklós (Bigfoot)

The_Rolling_Stones_-_Hackney_Diamonds

Kedvenc albumok:

1. Rolling Stones: Hackney Diamonds
2. Peter Gabriel: I/O
3. Riverside: ID Entity
4. Uriah Heep: Chaos & Colour
5. Hobo: Rádió

Legjobb koncertek:

1. Riverside – Barba Negra, 2023. 09. 24.
2. Laurie Anderson – Magyar Zene Háza, 2023. 06. 13.
3. Glenn Hughes – Puskás Ferenc Aréna Park, 2023. 06. 25.
4. Djabe & Steve Hackett – Győr, Richter János Terem, 2023. 06. 19.
5. Phil Campbell & The Bastard Sons – Alsóörs, Tábor Fesztivál, 2023. 08. 23.

Nálam megint az öregek szerepeltek jól. Mit csináljak, elfogult vagyok. De tény, hogy a Rolling Stones működésének 61. évében olyan energiától duzzadó, ötletdús albumot adott ki, aminek nem lehet ellenállni. Peter Gabriel két évtizedig érlelte kompozícióit és elképesztő magasra tette a mércét, nem sokan tudják követni. A Riverside újra egy gyöngyszemet alkotott, ami az egyetemes progresszív rock történetében is jelentős helyet foglal el.  A Uriah Heep hozta, amit elvártunk tőlük, amiben nagy szerepe van a kiváló ritmusszekciónak. Hazánk krónikása, Hobo rádiós DJ szerepében vetette össze a múltat a jelennel és ismét hiteles képet festett erről a viharvert országról. Az év csalódása mellett lehetetlen szó nélkül elmenni: Roger Waters újraértelmezett ’The Dark Side Of The Moon’ albuma merénylet volt a jó ízlés és saját életműve ellen. Remélem, átértékeli 2023-as tevékenységét, mert nemcsak ezt az egy baklövést követte el!

A Riverside ráfért a lemez- és a koncertlistámra is, ismét lenyűgözött egyedi progresszív rockzenéjük, pedig ötödik alkalommal láttam őket. Laurie Anderson összművészeti előadásában persze hogy a zene volt a legfontosabb, de a látvány és a szöveg nélkül nem lett volna teljes az előadás. Glenn Hughes a Deep Purple ’Burn’ albumának 50. évfordulóját ünnepelte, ami ugyan csak 2024-ben lesz esedékes. A megszólalás hitelesen idézte meg a régi kort, csak a koncert borzalmas hangminőségét tudnám feledni.  A Djabe és Steve Hackett már hosszú ideje kollaborál, a tavalyi produkcióba sem csúszott hiba, és egy nagyon felszabadult zenekart láthattunk Győrben. Phil Campbell családi vállalkozásán nem kellett sokat gondolkodni, egy tökös rock and roll buliban mutatták be új dalaikat és idézték meg a Motörhead szellemét. A listámról lemaradt a Deep Purple. Számomra már tényleg unalmas, hogy 15 éve nem hajlandók változtatni a koncertprogramon.

Kárpáti Szabolcs (karpatisz)

From The Sky

Kedvenc albumok:

1. From The Sky: Antarktika
2. Riverside: ID.Entity
3. The Winery Dogs: III
4. Alapi Power Band: No.1
5. Flower Kings: Look At You Now

Legjobb koncertek:

1. The Winery Dogs, SFV – Barba Negra Red Stage, 2023. 10. 28.
2. The Flower Kings – A38 Hajó, 2023. 10. 11.
3. Steve Vai – Akvárium Klub, 2023. 04. 12.

Az év eleje elég sűrű volt, szinte egymás után érkezett a Riverside és a Haken új albuma, majd jött a Transatlantic Párizsban rögzített utolsó koncertje. A listámon helyet kapó lemezek szünet nélkül szóltak a megjelenésüktől fogva, az egész évet nézve viszont a From The Sky második albuma került legtöbbször a lejátszómba, már csak a hozzá kapcsolódó mondanivaló miatt is. Éppen csak kimaradt az első ötből a D’Virgilio, Morse & Jennings második albuma, Már csak egy bakancslistás kiadvány maradt erről az évről, a Porcupine Tree nemrég megjelent amszterdami élő felvételét még nem sikerült megnéznem/meghallgatnom. Kíváncsian várom, hogy mit hoz zenei fronton a 2024-es év! Lesz új Myrath és év vége felé még befuthat a következő Dream Theater-lemez is, amelyet a visszatérő Mike Portnoyjal készítenek.

Bár csak három koncertre jutottam el idén, ezek mind emlékezetes maradtak. A szuper formában zenélő Winery Dogs, a szívet és lelket megmozgató Flower Kings a két legkedvesebb élményem. Roine Stolték újrakiadás-sorozata idén ért véget, a részben újramaszterelt és újrakevert albumaik (az első tíz) is új élményt adtak.

Az új esztendőben több olyan esemény lesz, amely különlegesnek ígérkezik: jön hozzánk a Nick D’Virgilióval kiegészülő Mr. Big és Corey Taylor is, ha szabadna egyet kívánnom, akkor jó volna Budapesten látni a Metallicát is 2024-ben.

Kovács Levente (Savafan)

Theocracy

Kedvenc albumok:

1. Theocracy: Mosaic
2. Nanowar Of Steel: Dislike To False Metal
3. Powerwolf: Interludium
4. Kamelot: The Awakening
5. All For Metal: Legends

Legjobb koncertek:

1. Rammstein – Puskás Aréna, 2023. 07. 11-12.
2. Nanowar Of Steel – Analog Music Hall, 2023. 04. 04.
3. Electric Callboy – Barba Negra, 2023. 04. 15.
4. Beast In Black – Barba Negra, 2023. 03. 12.
5. Kamelot – Barba Negra, 2023. 04. 08.

+1 Alestorm – Wacken, 2023. 08. 05.

Tavaly azzal a negatívummal kezdtem az értékelőt, hogy újabb év telt el Theocracy-album nélkül, szerencsére 7 év után végre új lemezzel jelentkezett a banda, ami eleve listámra kerülést érhetett, de vannak rajta olyan mesterművek, amik miatt imádom a zenekart, ez pedig a csúcsra repítette őket! A YouTube éves kimutatása szerint az olaszok, a Nanowar Of Steel egyik újlemezes tételét hallgattam/láttam a legtöbbet idén, és ez csak az egyik tétel ezen a nagyon szórakoztató albumon. A többiek magukban is remek dalok, de annyira eltalálták a „parodizált” zenekarok stílusát, hogy ezzel az év legnagyobb meglepetését jelentették számomra, és ez ezüstérmet ért nálam. A lista utolsójáról, az All For Metalról csak annyit, egy elsőlemezes bandától meglepő, hogy ilyen slágerekkel telepakolt anyagot hozzanak ki kezdésként, nem mellesleg élőben is elég jók.

Koncertek terén nem volt kérdés, hogy a Rammstein végez az élen, amúgy is szeretem a németek muzsikáját, és sokan tudják, hogy a látvánnyal engem nagyon meg lehet venni. Itt pedig nagyon megvettek, a stadionban bemutatott produkciót nagyon nehéz lesz bárkinek is túlszárnyalnia. Egyáltalán van ennél több/nagyobb? Újabb ezüstérem az olaszoknak, igazából csak a lemez dalai miatt mentem el a koncertjükre, de olyat kaptam, amit nem gondoltam volna. Egy igazi eszement show-t, rengeteg humorral (amit nagyon szeretek, ha jól csinálják), színpadi gegekkel, de persze zenélni is jól tudnak. És szerencsére nem kell sokat várni, hamarosan duplázok belőlük! A dobogó alsó fokára az Electric Callboy került, ők tavaly is ezen a helyen végeztek. A közösségi szórakoztatás csúcsát prezentálják a németek turnéról turnéra. Nagyon értenek ahhoz, hogy telt házas csarnokokat vagy arénákat indítsanak be, dalaik tökéletesek ahhoz, hogy együtt énekelje velük az is, aki először hallja azokat. Szerintem jönnek ők még errefelé. Ha egy jó koncerthez valami plusz érkezik, abból emlékezetes buli kerekedhet, így került a listámra a Molnár Mátét soraiban tudó Beast In Black budapesti szeánsza. Érzelmekben az átlagnál is erősebb volt a koncert a megszokott magas minőség mellett. És pár nap múlva újra találkozunk velük is! A listámra pluszként került fel az Alestorm wackeni bulija, ami egy újabb életre szóló emlék volt. Ugyanitt 8 évvel ezelőtt már átéltem a koncertjeim csúcsát, amikor két színpadon játszott együtt a Savatage és a Trans-Siberian Orchestra. A helyszín ugyanaz, a színpad is, ugyanúgy térdig jártunk a sárban, mint akkor, de ez most más okból lett életre szóló élmény, amilyet vélhetően még egyszer nem fogok átélni.

Az előttünk álló év ígéretes! Sok koncertet már tudunk, nagy kedvenceim jönnek Budapestre vagy valamelyik magyar fesztiválra. De lemezek terén is izgalmas albumokat várok, régi kedvencem, a Dream Evil új anyagon dolgozik, de Tobias Forge is dalokat szerez a következő Ghost-albumra. A Nightwish is kijön valamivel, még ha élőben egyelőre nem is mutatja meg az új lemezt. Szóval lesz mit várni 2024-ben!

Losonczi Péter (Losi)

Soen - Memorial

Kedvenc albumok:

1. Soen: Memorial
2. Stardust: Kingdom Of Illusion
3. Lazarvs: Blackest
4. Saturnus: The Storm Within
5. Dying Fetus: Make Them Beg For Death

Legjobb koncertek:

1. Pantera – Barba Negra, 2023. 05. 30-31.
2. Fear Factory – Barba Negra, 2023. 11. 22.
3. Saturnus – Dürer Kert, 2023. 10. 23.
4. Amorphis – Kassa, Colosseum, 2023. 11. 09.
5. Eclipse – Budapest, Barba Negra, 2023. 06. 04.

Nagyon nehéz feladat ilyen lemezdömpingben ötöt kiválasztani, így amikor az összesítésre került sor, próbáltam inkább stílusonként válogatni, hogy a 2023-ban megjelent számomra igazán fontos albumok egyike se maradjon ki. Így sem volt egyszerű, mert a többszöri szűrés után is ki kellett hagynom olyan fontos megjelenéseket, mint a Sorcerer az Angra, a Cryptopsy, a Kataklysm, a Katatonia, Ray Alder, Therion, Wayfarer, Metallica, Winger vagy a hazai Zártosztály. Kétségtelen, hogy az itt felsorolt csapatok mindegyike remek dalcsokorral jelentkezett és egy bővített listában stabil helyük lenne. A listán helyet kapott albumok lehet, hogy nem hibátlanok, nincsenek tele világmegváltó újításokkal, de olyan dalok sorakoznak rajtuk, amelyek képesek kiszakítani a napi mókuskerékből és abban az érzelmi állapotban, amikor megismertem őket, tudtak olyan érzéseket adni, amelyre abban a pillanatban szükségem volt. Feszített tempóban telt az év, tele megpróbáltatásokkal, de ezek az albumok tudtak elég erőt és kitartást adni a mindennapi történésekhez.

Szerencsére koncertek terén is bőven kijutott a jóból a múlt évben, amely tendencia folytatódni látszik idén is. Válogatni lesz miből és sajnos kell is, mert a világ pénze nem lenne elég arra, hogy mindenre eljusson az ember, amire szeretne. Sajnos most is volt, ami csalódást okozott. Ilyen volt a Paradise Lost, bár nem írható a zenekar számlájára, mert a körülmények miatt lett csalódás ez az esemény. Mindamellett mindenki hozta a kötelezőt vagy annál is többet. A legnagyobb élményfaktort az olyan bandák nyújtották számomra, amelyek nem jönnek minden évben, ezáltal tudtak némi izgalmat és bizsergést okozni. Ilyen volt a Pantera. Ha magát a jelenséget helyén tudtad kezelni, akkor egy óriási élményben lehetett részed, hasonlóan a Fear Factory koncertjéhez, akik meg tudták mutatni, mi is a nagybetűs profizmus. De óriási élmény volt Kassán az Amorphis, a Saturnus a Dürer Kertben és az Eclipse a Barbában. Remélhetőleg ők egyszer főzenekari pozícióban is ellátogatnak hozzánk végre!

Török Tamás (TT)

Riverside

Kedvenc albumok:

1. Riverside: ID.Entity
2. The Winery Dogs: III
3. Sleep Token: Take Me Back To Eden
4. Danko Jones: Electric Sounds
5. Therion: Leviathan III

Legjobb koncertek:

1. Rammstein – Puskás Aréna, 2023. 07. 11-12.
2. Pantera – Barba Negra, 2023. 05. 30-31.
3. Roger Waters – MVM Dome, 2023. 04. 23.
4. The Winery Dogs – Barba Negra, 2023. 10. 28.
5. Deep Purple – Papp László Budapest Sportaréna, 2023. 07.16.

2022 után tudott még tovább erősíteni a hazai koncertpiac. Jómagam furcsa szemszögből nézem, hallom, emésztem a koncerteket, így többnapos rágódás után végül a fotós énem győzött. A látvány, a monumentalitás került előtérbe a listámon. Kényszerű mosollyal a számon írom, hogy nem fértek be ebbe a listába olyan zenekarok, akiknek kijutni a bulijára is hatalmas kiváltság… Csak néhány lemaradt név: Guns N’ Roses, a Mötley Crüe és Def Leppard párosa, Steve Vai, az Arhitects és a Sleep Token kettőse, Riverside, Joe Satriani… és akkor a magyar zenekarok koncertjeiről egy betűt sem ejtettem.

Pár gondolat a koncertekhez: A Rammstein minden eddigi koncertjéről úgy jöttem ki, hogy ezt látni kell minden „metált bírod?” típusú embernek. Ezen a dupla estén ezt tudták többszörözni. A monumentális szó sem fejezi ki azt, amit kaptunk, pedig egyszerű zenéhez nem túlbonyolított, évtizedek óta használt sémákat tettek úgy össze, hogy épp csak ne égessék le a stadiont. Őket látni kell (néhány vájtfülű barátom szokta ehhez hozzátenni: és nem hallgatni)! Középiskolában, amikor osztálytársam megmutatta először a Panterát, csak annyit mondott, „érzed ezt a brutál energiát?” Nem is tudta, mekkora igazságot mondott… Két olyan koncertet nyomtak, ami újradefiniálta az energia fogalmát. Hányan kérdeztük meg magunktól, milyen lett volna ez a buli az eredeti felállásban? (És hányan vágják erre rá, hogy valószínűleg nem álltak volna újra színpadra együtt.) Kihagyhatatlan, emlékezetes esték. Arról nem beszélve, hogy a másodikon egy dallal többet toltak a srácok, pedig a ráadás nem jellemző rájuk. Gyakran panaszkodunk a koncertek hangosítására, pedig nem egyszerű akár egy szobában is hifi hangzást beállítani. Roger Waters stábja azon az estén tökélyre vitte a koncerthangosítást úgy, hogy mellé letettek egy monumentális látványvilágot is. (Eddig egyébként számomra hangosításban az etalon szintén Roger Waters volt, csak a Papp László Arénában.) A The Winery Dogsban a három zenei „szuperhíró” örömzenélése leírhatatlan volt. Remélem, még láthatom őket! A Deep Purple pedig a rockzene gyökere, alapja, akik nagypapakorban is megtöltik a Papp László Arénát újra és újra. Három generációt vonzanak a közönségbe. Most belengte a teret a „ki tudja, jönnek-e még hozzánk” érzés, így nem hagyhattam ki a listából.

A lemezekhez talán csak annyit, nem véletlenül nincs feltüntetve a Metallica, pedig próbáltam jóra hallgatni. Mivel közben meg minden jel arra utal, hogy a hiba az én készülékemben van, még próbálkozom.

Török Hajni

Depeche Mode 2023

1. Depeche Mode – Puskás Aréna, 2023. 07. 28.
2. Rammstein – Puskás Aréna, 2023. 07. 11-12.
3. Guns N’ Roses – Puskás Aréna, 2023. 07. 19.
4. Roger Waters – MVM Dome, 2023. 04. 23.
5. The Winery Dogs – Barba Negra, 2023. 10. 28.

A világjárvány után végre újra koncertdömpingben lubickolhattunk. Nagyon sok kiváló bulin vehettem részt a tavalyi évben, nehéz volt ezek közül az 5 legjobbat kiválasztani és sorrendbe tenni. Íme az én (szubjektív) listám: Sok Mode-koncerten voltam már életem során, de ez volt életem legjobb hangulatú DM-bulija. A Depeche Mode még a monumentális dupla Rammstein-koncertet is megelőzte nálam. A tavalyi évben történt szomorú haléleset után a zenekar két tagja még erősebb lett. A színpadról sugárzott az egymás iránti tisztelet és szeretet. Ezúttal ez a szeretet és tisztelet már körbefogta a turnékon évek óta velük zenélő társaikat is. A hangzás, a látvány is pazar volt, és bár Dave hangja nem volt mindig tökéletes, de ez senkit nem zavart. Nagyon várom a márciusi MVM Dome bulit, vajon ott ugyanezt érzem-e majd, mint a Puskásban? A Rammstein mindig tökéletes látványt nyújt, melyet sokat látott koncertlátogatóként és fotósként is szájtátva, mosollyal az arcomon nyugtázok minden alkalommal. Ezúttal is stadion mérethez illő látvánnyal és koncertélménnyel készültek a német fiúk. Mindkét buli után csupa elégedett arcot láttam, és biztosan sokan voltak úgy, mint én; hogy szívesen mentem volna másnap akár még egyszer.

A Guns N’ Rosest most láttam így együtt első alkalommal. Az előző, botrányos, Axl-késős koncert után bevallom, fenntartásokkal vártam a bulit, de be kellett látnom, a zenekar még most is tudja, mitől döglik a légy. Nem vagyok kifejezetten Guns-rajongó, de élveztem a koncertet az első perctől az utolsóig. Le a kalappal a tagok előtt ezért a háromórás buliért! Igen, tudjuk, Axl hangja már nem a régi, de ez engem most mégsem zavart abban, hogy élvezzem életem első monstre hosszúságú Guns-koncertjét. Roger Waters ismételten remek koncertélményt nyújtott, egy különleges körbejárható színpaddal az MVM Dome küzdőterének közepén. Kiváló hangzás, nehéz, súlyos témák, maximálisan kiszolgált közönség, profi produkció, most is aktuális dalok. A Winery Dogs pedig egy szupergroup, örömzene a javából, amit csinálnak. Egy újabb kiváló rockbuli így az év vége felé. A budapesti koncert előtt néhány nappal érkezett a hír, hogy Portnoy visszatér a DT-be, így lehetséges, hogy egy darabig nem láthatjuk őket így együtt újra. Tudom, igen vegyes és szubjektív a listám, de én ezt az 5 bulit szerettem legjobban a több mint 30 idei koncertélményem közül. Várom a 2024-es év koncertjeit, már most jó néhány top 5-várományos koncert szerepel a listámon.

Mahunka Balázs

Rammstein

1. Rammstein – Puskás Aréna, 2023. 07. 11-12.
2. Michael Bublé – MVM Dome, 2023. 02. 08.
3. Tom Jones – MVM Dome, 2023. 07. 01.
4. Gojira – Barba Negra, 2023. 06. 12.
5. Deep Purple – Papp László Budapest Sportaréna, 2023. 07.16.

A Rammstein koncertje annyira monumentális volt minden szempontból, hogy számomra nem is lehetett kérdéses az első helyük. Ha valaha is felül akarják múlni magukat, nem lesz könnyű dolguk. Michael Bublé előadásának jellemzői: tökéletesen kiszolgált közönség, tökéletes hangzás és remekül összerakott műsor. Pazar zenei élmény volt. Tom Jones hangja még 83 évesen sincs megkopva, az előző évi elmaradt koncert után igazán nagy élmény volt látni/hallani. Nem vagyok kimondottan rajongója a francia Gojirának, de ez baromi jó buli volt! Talán az eddigi legjobb magyarországi koncertjük. A Deep Purple előrébb is végezhetett volna, hiszen Simon McBride új lendületet hozott, stílusában némileg visszaidézte a Steve Morse előtti időket, de bátrabban belenyúlhatnának a műsorba.

Megosztás