Idén lesz 54 éves a Uriah Heep és 2023-at mindjárt egy új albummal kezdték. A honlapjukon még nem látszanak új koncertdátumok, de biztos vagyok benne, hogy útra kelnek, hiszen ezeket a friss nótákat promotálni kell!
Erős évindítás a 11 új szerzemény, az ember elevenjébe markoló kőkemény hard rock albumot hallunk. Akár a 2018-as ‘Living The Dream’-en, ezen is vannak többtételes dalok, és még több progresszívrock-elemet vittek bele a zenébe. Ez annak is köszönhető, hogy Phil Lanzon hangszerparkja nagyobb teret kapott az eddigieknél, recseg-ropog a Hammond rendesen, mondhatni ez a legmeghatározóbb hangszer a lemezen. Ez nem azt jelenti, hogy Mick Box háttérben lenne, mert az öreg ősz hajú varázsló is odapakolja jellegzetes szólóit a jól ismert hangzással, sőt úgy érzem, hogy hangszere még élesebben, harapósabban szól, mint ahogy megszoktuk.

A lemez hasonlóan kezdődik, mint a 2008-ban megjelent ’Wake The Sleeper’, amelyen Russell Gilbrook bemutatkozott a dobok mögött. A Save Me Tonight épp olyan húzós nóta, mint az előbb említett lemezt nyitó címadó kompozíció, azzal a különbséggel, hogy ez vokális szerzemény. Nem nagyon hallunk nyugalmat 60 percen keresztül, különösen a lemez első fele az, ahol aztán tényleg semmi tökölés, csak zúzós hard rock nóták jönnek egymás után. Aztán a hatodik dalnál egy kis líra becsúszik: a One Sun, One Nation zongoraalapú lágysága kezdetben tipikus Heep-ballada, engem egy kicsit hangulatában a ’The Magician’s Birthday’ Rainjére emlékeztet, ám később igazi epikus művé bontakozik ki. A Golden Light inkább a progresszív rock felé hajlik, ilyen a You’ll Never Be Alone is. Ez is csendben, zongorával indít, aztán több témaváltás is következik, a második felére rendesen felpörög. Nem ez az egyetlen többtételes szerzemény, a Freedom To Be Free is ilyen hozzáállással íródott, szellemes hangszeres megoldásokkal tűzdelve. A Fly Like An Eagle a hetvenes évek eleji progresszív időszakot idézi, Phil Lanzon Keith Emersonra emlékeztető billentyűs részeket produkál. A zárás, a Closer To Your Dreams olyan, mintha a nagy sláger, az Easy Livin’ testvére lenne, a ritmus egy az egyben megegyezik a ’Demons And Wizards’ örökzöldjével, de a belbecs azért más.

 

 

Nem elhanyagolható tény, hogy a Russell Gilbrook-Dave Rimmer ritmusszekció nagyszerű munkát végzett, nekik nagy részük van benne, hogy a Uriah Heep zenéje így hasít idestova 15 éve. Az énektémákban nincs sok meglepő, Bernie Shaw hozza a kötelezőt, bár élőben ettől a teljesítménytől mostanában elmarad.
Jó volna minél több dalt meghallgatni erről az albumról élőben, hiszen köztudott, hogy a hangszeres szólókat lehet fokozni a fellépéseken, egyes nóták tényleg azután kiabálnak, hogy hosszan variálják őket. Még így, konzervről is nagyot szólnak, de koncerteken még nagyobbat durranhatnak. A Heepnél is az a baj, hogy kortársaikhoz hasonlóan ők is belemerevedtek egy adott koncertprogramba, amelyen hosszú évek óta csak minimálisat változtatnak egy-két új nóta kedvéért. Pedig az elmúlt másfél évtizedben ragyogó albumokat adtak ki, lenne miből játszani a bulikon és ez az új produkció is bővíthetné a repertoárt.

Összegzés:

A ’Living The Dream’ után sikerült feljebb lépnie a bandának. Közhely, de igaz: modern hangzású album a régi recept szerint megírva. Jó hangszeres megoldások, kutyakemény ritmusok, több mint fél évszázad után a Uriah Heep bizonyítja, hogy igenis van keresnivalója a XXI. századi rockzene palettáján.

Pontszám: 8,5

Megjelenés: 2023
Stílus: hard rock
Kiadó: Silver Lining Music
Származás: Nagy-Britannia

Hazai forgalmazóknál kapható fizikai formátumok: digipak CD, deluxe CD és fekete vinyl.

Zenészek:

Mick Box – gitár, vokál
Russell Gilbrook – dob
Phil Lanzon – billentyűs hangszerek, vokál
Bernie Shaw – ének, vokál
Dave Rimmer – basszusgitár, vokál

Dalcímek:

01. Save Me Tonight
02. Silver Sunlight
03. Hail The Sunrise
04. Age Of Changes
05. Hurricane
06. One Nation, One Sun
07. Golden Light
08. You’ll Never Be Alone
09. Fly Like An Eagle
10. Freedom To Be Free
11. Closer To Your Dreams

Megosztás