Alapi Power Band - No.1

Tavaly novemberben, amikor Alapi István 60. születésnapi koncertjén jártam, 10 formációval láthattam a színpadon a gitárost. Nem hittem volna, hogy alig egy év elteltével egy újabb zenekara kerülhet reflektorfénybe! Ez a banda Alapi elmondása szerint már egy évtizede létezik, de eddig csak kedvenc feldolgozásaikat játszották. A megújult, most már hat tagot számláló Alapi Power Band most saját dalokkal jelentkezett, az albumuk a ’No. 1’ címet kapta.

Alapi István és Lőrincz Károly, ha valamibe belefog, abból biztos, hogy valami ütős dolog lesz. Ez a két név így egymás mellett eddig a Whitesnake Tribute Bandet juttatta eszembe, most azonban ez felülíródott. Az Alapi Power Band ugyanis nemcsak ennek a két sztárzenésznek egy újabb közös kreálmánya, hanem egy olyan zenekar, amely saját dalokat is írt. Méghozzá nem is akármilyeneket! Igen, el lehet mondani, hogy van ebben Whitesnake– vagy Toto-hatás, de mégis egyedi. Ez annak köszönhető, hogy három ember is kivette a részét a zeneszerzésből. Alapi dalai jól felismerhetőek, de mellette az énekes Lőrincz Karcsi és a billentyűs Pompor László is hozott saját ötleteket.

 

 

Alapi Power Band

A nyitó Drágakőben Alapi erős riffjei mellett Karesz karakteres hangja dominál. A hangszerelés és a hangzás is a dallamos rocknak megfelelő. Samu szinte csak egy „szőnyeget” hoz, a vokálok is jól hallhatóan több embertől érkeznek. Itt az élő bizonyíték arra, hogy nem is kell több, mint egy egyszerű dalszerkezet, egy fülbemászó dallam és refrén, amely megragadja a hallgatót. A folytatásban érkező Jégrevü című tétel akusztikus verziója hamarabb lett nyilvános, mint az eredeti dal. Bátor lépés volt, de ékes bizonyíték arra, hogyha jó egy dal, mindegy, milyen hangszerelésben szólal meg. A lemezre került verzió kapott egy kis whitesnake-es csavart a kezdésnél, majd az ütőhangszerekkel és a sok vokállal fűszerezett refrén már inkább a Jeff (Jeff Porcaro Tribute Band) hatását idézte, különösen Gerendás Péter szövege miatt.

A lemez második felén csupa-csupa meglepetést kapunk! A sort Lőrincz Karcsi dala, az Igazgyöngy nyitja, a kereken 3 perc hosszúságú szerzemény egyszerűen beszippant, alig pár hallgatás után az ember máris énekli a dallamot és fütyüli a refrént. Az Elkísér a dal és az Itt élni jó érezhetően más gondolkodásmódban íródtak, mint az eddig hallottak. A gitárközpontú dalokból most hirtelen billentyűs gondolkodásmódba csaptunk át, és a zenekar vokális erősségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Pompor „Samu” László amolyan második szólóénekesként tűnik fel, kicsit a Piramis Révész-Gallai kontrasztját idézve. Az ő hangja egész más színben hozza ezt a fajta zenét. Még a kísérletezőbb stílus felé nyitásra is marad kapacitás, de a könnyű fogyaszthatóság végig megmarad. A zenekar névadója is kitett magáért, őt már a ’The Last Day Of Forever’-ön is hallottuk énekelni, így nem is nagy meglepetés, hogy a politikai széthúzást bíráló Barátok a múltból című dalban ő és a billentyűs énekelnek duettet. A korong egyik legnagyszerűbb szerzeménye, a Százéves találkozó mellett is az Alapi-Gerendás páros nevét láthatjuk. A korábban említett Jeff-emlékeket és a dalok hangulatát tökéletesen visszahozta, és ebben nem kis része van a Takács „Kanóc” Roland basszusgitáros, Sümeghi Tamás dobos és Frics Balázs perkás alkotta ritmusszekciónak. Lehet, mégis lesz egy olyan zenekara Alapinak, ami tovább tudja vinni azt a stílust, amelyet egykor az a formáció elkezdett.

Összegzés:

A „Minden, ami Alapi” képzeletbeli üstjébe egy újabb elem került. Igen, hallhattunk már ilyen riffeket és témákat, ilyen szólókat Alapi Istvántól, hallhattuk őt énekelni is, de az Alapi Power Band mégis más, mint a korábbiak. Színes és változatos lemez lett a ’No.1’. És a cím optimizmusát magunkévá téve máris várjuk a másodikat.

Pontszám: 8

Megjelenés: 2023. október 20.
Kiadó: szerzői kiadás
Stílus: dallamos rock
Származás: Magyarország

Hivatalos hazai forgalmazónál kapható fizikai formátum: CD

Zenészek:

Alapi István ­– gitár, szintetizátor, ének, vokál
Lőrincz Károly – ének, gitár
Takács „Kanóc” Roland – basszusgitár
Sümeghi Tamás – dobok
Pompor „Samu” László – billentyűs hangszerek, ének, vokál
Frics Balázs – ütőhangszerek, vokál

Dalcímek:

01. Drágakő
02. Jégrevü
03. Hírfolyam
04. Barátok a múltból
05. Igazgyöngy
06. Százéves találkozó
07. Elkísér a dal
08. Éjszakai repülés
09. Itt élni jó
10. Elkísér a dal (gitár verzió) (bónuszdal)

Megosztás