Steve Lukather, a TOTO egyetlen konstans tagja ‘Bridges’ címmel jelenteti meg új szólólemezét, melyet Joseph Williamsszel és David Paichcsel közösen írtak. Elsőként a When I See You Againt mutatta be róla, és tényleg eléggé TOTO-stílusú.

Steve Lukather 2023

Steve Lukather öt évtized alatt kitörölhetetlenül rányomta bélyegét a popkultúrára. Amellett, hogy a TOTO egyetlen olyan tagja, aki soha nem hagyta el a zenekart, sessionzenészként több ezer albumon közreműködött, emellett megjelentette ‘The Gospel According To Luke’ című memoárját, amely világszerte bestseller lett. Kilencedik szólóalbumának címe ‘Bridges’, melyet így magyarázott: „Úgy tekintek rá, mint egy hídra a szólólemezeim és a TOTO zenéje között. Az a tény, hogy Joseph Williams, David Paich és én írtuk a lemez nagy részét, és az, hogy sokakat meghívtam a régi bandából, hogy játsszanak rajta – olyan társszerzők vannak a lemezen, mint Randy Goodrum és Stan Lynch –, mind ebbe az irányba mutatnak. Mivel a TOTO soha többé nem vesz fel stúdióalbumot, szerettem volna egy lemezt készíteni a zenekar stílusában, ennél közelebb már nem fogunk kerülni hozzá.”

 

 

A nyitó dalt, a Far From Overt ellenben legidősebb fiával, Trevorral közösen írta. „Vicces… amikor 35 évvel ezelőtt megszületett, belenéztem a szemébe, mielőtt elvágtam a köldökzsinórt, és azt kérdeztem magamtól: »Vajon a nyomdokaimba fog-e lépni?« Hát tényleg így lett! Ez hihetetlenül nagy öröm, mert tényleg kib*szott jó! Bárcsak azt mondhatnám, hogy mindent én tanítottam neki, de nem így van. Amikor gitározni akart, adtam neki egy drop D-re hangolt gitárt és egy torzítós erősítőt, a többit ő találta ki a maga módján. Ő az egyetlen a négy gyerekem közül, aki (eddig) belevágott a zenélésbe, olyan természetes adottsága van, amit nem lehet megtanulni. Annyira büszke vagyok rá!”

A ‘Bridges’ mélyen a TOTO gyökereihez nyúl vissza, korábbi és jelenlegi tagok egyaránt közreműködnek írói és előadói oldalról egyaránt. Joseph Williams hat dalban, míg David Paich négyben szerepel társszerzőként, Williams minden számban közreműködik, háttérvokálozik, billentyűs vagy ütőhangszereken játszik, Paich is öt szerzeményben billentyűzik. Simon Phillips dobos közreműködött a Far From Over, a Not My Kind Of People, a When I See You Again és a Burning Bridges című dalokban, míg Shannon Forrest dobol a Someone-ban, az All Forevers Must Endben, a Take My Love-ban és az I’ll Never Know-ban. A régi barát – aki egykor szintén a TOTO tagja volt –, Lee Sklar és a Gov’t Mule basszusgitárosa, Jorgen Carlsson is basszusozik néhány számban. A Far From Overben Trev Lukather gitározik, basszusgitározik, háttérvokálozik és szintetizátorozik. A TOTO jelenlegi billentyűse, Steve Maggiora társszerzője a Take My Love-nak, ebben a dalban háttérvokálozik is, és az összes billentyűs feladatot ő látja el. „Egyesek azt gondolják, hogy azért, mert valaki elhagyta a zenekart, vagy továbblépett, hogy a saját dolgaival kezdjen foglalkozni, mi már nem vagyunk barátok, vagy már nem akarunk együtt dolgozni. Azt hiszem, ez a lemez bizonyítja, hogy ez nem így van. Én a régi barátaimmal akartam zenét csinálni, miközben nevetgélünk egy kicsit együtt. Nagyon szórakoztató volt, ráadásul a hangzás is ismerős, és a zenéhez, amit írtunk, tökéletesen passzolt” – mondta Luke.

Ami David Paichet és Joseph Williamst illeti, ők hárman a mai napig nagyon közel állnak egymáshoz. Paich továbbra is a TOTO zenei vezetője, bár már nem turnézik velük, Williams és Lukather Dogs Of Ozként szervezik a banda koncertjeit. „Gyerekkorom óta együtt dolgozom ezekkel a srácokkal. Tisztelem a tehetségüket, és szerettem volna egy lemezt készíteni velük, mint barátaimmal. Joe-t kértem fel a lemez producerének, hogy csak a művészetre koncentrálhassak. Paich az a fickó, aki nemcsak megtanított arra, hogyan kell lemezt készíteni, de ő volt az, aki bátorított arra, hogy írjak saját dalokat. Imádom ezt a két pasast, mindannyian ugyanazokat a dolgokat szeretjük, és életünk nagy részében együtt dolgoztunk. Olyan volt, mintha a legjobb haverokkal mentem volna vissza a nyári táborba!” – áradozott róluk Steve Lukather.

A lemez június 16-án jelenik meg a Mascot Label Grouphoz tartozó The Players Club gondozásában, akárcsak Luke előző albuma, az ‘I Found The Sun Again’.

A ‘Bridges’ dallistája:

01. Far From Over
02. Not My Kind Of People
03. Someone
04. All Forevers Must End
05. When I See You Again
06. Take My Love
07. Burning Bridges
08. I’ll Never Know

Steve Lukather - Bridges

Megosztás