A Deep Purple frontembere, Ian Gillan egy minapi interjúban a zenekar leghíresebb daláról, a Smoke On The Waterről mesélt.

Ian Gillan

A dalt az a történet ihlette, amikor 1971 decemberében a svájci Montreux-ben a Casino leégett egy Frank Zappa-koncert közben, amikor valaki egy rakétapisztollyal a födémbe lőtt és tűz ütött ki. A Deep Purple épp ott készítette a ’Machine Head’ albumát, és miután az épület lakhatatlanná vált, átköltöztek a Grand Hotelbe, mely a téli szezonban zárva volt és ott folytatták a munkát. Hideg, néptelen és üres volt az egész épület.

 

 

Mint kiderült, nem volt elég műsor az albumhoz, a Smoke On The Watert már csak szükségből tették rá. Nem is lett azonnal sláger, csak a megjelenés után egy évvel, amikor a rádiók számára készítettek egy hárompercesre vágott változatot is belőle. Az utóéletét ismerjük.

Hogy számára mit jelent a dal, arról ezt mondta Ian Gillan: „A történetmesélő dalok közt a helye. Imádom énekelni, mámorosan érzem magam, amikor játsszuk. Nagyon fontos, amikor a közönséget is bevonjuk az éneklésbe, akik kívülről tudják az egész szöveget. Megosztjuk egymás közt az élményt, az egész olyan, mint amikor egy gyülekezetet elfog az eufória. Csodás érzés, nagyon szeretem a Smoke On The Watert. Amikor a múltkor azt kérdeztétek tőlem, mely dalok iránt érzek hasonlóan, azt mondtam, mindet szeretem. Érdemes értük felkelni mindennap.”

A legnagyobb sláger után jöjjenek a legfrissebb dalok! Itt belehallgathatsz a pénteken megjelenő új Deep Purple-album, a ’Whoosh!’ összes felvételébe:

Megosztás