Megérkezett az a klip, amelyben a legendás gitáros végre játszik a Hydrának elnevezett egytestű, kétfejű, háromnyakú hangszerszörnyetegen.

A Favored Nations és a Mascot Label Group közös gyermekeként látott napvilágot CD-n és a digitális platformokon még januárban, később vinylen Steve Vai legutóbbi nagylemeze, az ’Inviolate’. A gitárvirtuóz ezúttal nemcsak az instrumentális zene határait feszegette, hanem a hangszer lehetőségeinél is elment a végsőkig. Ezen az albumon szólalt meg a kezei között a nem mindennapi látványt nyújtó gitár. A Teeth Of The Hydra című dalhoz készített visualizer videón már megismerhettük az egytestű, kétfejű, háromnyakú szörnyeteget, de most már a hivatalos videó is elkészült az említett dalhoz.

 

 

A hangszerről és annak születéséről így mesélt Steve: „A gitár és a dal alapötlete nagyjából hét évvel ezelőtt merült fel bennem. Azt képzeltem el, hogy zenét szerzek és játszom egy többnyakú hangszeren, ahol az összes hang ebből az egy teremtményből származik, persze a billentyűs hangszerek és dob kivételével. Elküldtem az elképzeléseimet az Ibaneznek és ők leszállították ezt a bámulatos, fából készült teremtményt. El voltam ámulva, fantasztikusan sikerült! Amikor először megláttam, már akkor elneveztem Hydrának, és azonnal tudtam, hogy a dal címe Teeth Of The Hydra lesz. Elkezdtem olyan zenét írni, amely a Hydra minden tulajdonságát kihasználja, ugyanakkor önálló kompozícióként is megállja a helyét. Amikor végre leültem vele, és elkezdtem elmélkedni a darab megírásán – és persze azon is, hogyan kezeljem a hangszert zökkenőmentesen –, akkor egy pillanatra lehetetlennek tűnt ez az egész, ezért lassan fogtam hozzá, és természetesen kezdett a folyamat kibontakozni, amelyben a lehetetlennek tűnő dolgok már nem is tűntek annyira lehetetlennek. Minden új felfedezést és eredményt örömteli győzelemként éltem meg, még akkor is, ha az csak egy ütemnyi volt. Alapos koncepció vezetett az alkotófolyamat során, minden egyes fejleménnyel egyre inkább elmerültem a Hydra pompájában, meditatív élményt okozott! Azon a napon, amikor végre minden összeállt, olyan érzés volt, mint a mozdulatlanság a mozgásban, a gitárjáték könnyeddé vált, és valósággal elemelkedtem a földtől, olyan felemelő érzés töltött el. Nagyon elégedett vagyok a videóval, BJ McDonnell rendező a stábjával együtt csodálatos munkát végzett. Jó szórakozást hozzá!”

Steve Vai június 4-től Európában turnézik, sajnos magyar helyszín nem került be a sorozatba, hozzánk legközelebb az ausztriai Linzben lesz látható, a Posthof színpadán. A turnéra különleges „Tour Edition” vinyl változat is készül az ‘Inviolate’-ből piros, fekete és márványozott színben, mindössze 1000 példányban.

Steve Vai

Steve Vai

Megosztás