Közel egy éven át tartott Peter Gabriel új lemezének promóciója, amely során minden teliholdkor mutatott be egy új dalt. A várakozásnak vége, pénteken megjelent az ‘i/o’ című új album.

Az ’i/o’ 12 gondolatébresztő dalt tartalmaz, amelyek olyan témákkal foglalkoznak, mint a kapcsolatunk a külvilággal, az idő múlása, a halandóság, a gyász, az igazságtalanság, a megfigyelés és a terrorizmus gyökerei. Ugyanakkor nem egy komor anyag, zeneileg változatos és tele van reménnyel.
A felvételek Peter Gabriel házistúdiójában és a Real World Studiosban készültek állandó zenésztársaival, David Rhodes gitárossal, Tony Levin basszusgitárossal és Manu Katché dobossal. A közreműködők között van Brian Eno és Don E billentyűs hangszereken, Richard Russell ütősökön, Tom Cawley zongorán, Josh Shpak és Paolo Fresu trombitán, Linnea Olsson csellón. Peter lánya, Melanie Gabriel és Ríoghnach Connolly vokálozik, Richard Chappell, Oli Jacobs, Katie May és Richard Evans végezte a zenei programozást. A közreműködők sorát a Soweto Gospel Choir, a svéd Orphei Drängar férfikórus és a John Metcalfe által vezetett New Blood Orchestra vonósai zárják.

 

 

Az ’i/o’ kétfelé keveréssel készült: Mark “Spike” Stent nevéhez fűződik a ’Bright-Side Mix’, míg Tchad Blake követte el a ’Dark-Side Mix’-et, a két hangmérnök eltérő karaktert adott a daloknak. Mindkét verzió szerepel a dupla CD-n, illetve különkülön is kapható dupla vinyllemezen. Egy harmadik változat Hans-Martin Buff jóvoltából jött össze, a 2 CD + Blu-ray szettben az ‘In-Side Mix’-et hallhatjuk Dolby Atmos hangzással.
Folytatva az ’Us’ és ’Up’ albumokhoz köthető ötletet, Peter Gabriel az ’i/o’ 12 dalát egy-egy világhírű művésznek adta át, hogy készítsenek kapcsolódó alkotást, legyen az festmény, fotó, szobor vagy akár gyurmaplasztika. A következő művészek dolgoztak a projekten: Ai Weiwei, Nick Cave, Olafur Eliasson, Henry Hudson, Annette Messager, Antony Micallef, David Moreno, Cornelia Parker, Megan Rooney, Tim Shaw, David Spriggs és Barthélémy Toguo. A lemezboritó képe szintén utal a korábbi munkáira, Nadav Kander fotóművész grafikája ezt a világot idézi.
Az alábbi hivatalos playlistre kattintva a teljes (Bright/Dark) hanganyag végighallgatható, illetve a kapcsolódó videóanyag megtekinthető streaming előfizetés nélkül is.

’i/o’ dallista:

01. Panopticom
02. The Court
03. Playing For Time
04. i/o
05. Four Kinds Of Horses
06. Road To Joy
07. So Much
08. Olive Tree
09. Love Can Heal
10. This Is Home
11. And Still
12. Live And Let Live

Peter Gabriel

Megosztás