Égerházi Attila Djabe

Interjúsorozatunkban rock- és metalzenészek mondják el, hogyan élik meg és milyen zenékkel élik túl a járványhelyzetet. Égerházi Attilának, a Djabe vezetőjének nemcsak a zenekart, hanem egy kiadót is egyben kell tartania, miközben új lemezen is dolgoznak a Genesis egykori gitárosa, Steve Hackett közreműködésével. Hackett-tel rendszeresen turnézni is szoktak: az idei tavasz koncertsorozatot ugyan el kellett halasztani a járvány miatt, de jövőre bepótolják. A mélypontról pedig zenésztársai egy kedves gesztussal segítették ki Attilát.

Hogyan éled meg a járványhelyzetet?

 

 

Embert próbáló időszak. Mivel van egy kiadóm, egy cégem is, ezért nem unatkozom. Egyedül bejárok az irodába, és onnan tartom a kapcsolatot a kollégákkal, partnercégekkel és a zenésztársaimmal. Próbálom egyben tartani a céget, és mivel egy csomó dologhoz csak én férek hozzá, az otthon dolgozó kollégáknak hátteret biztosítok. Sajnos kevés a munka és a megrendelés, de így is sok a feladat.

Készítünk egy új stúdiólemezt a Djabe zenekarral, mely a tervek szerint ősszel jelenik meg Angliában, és utána világszerte, beleértve természetesen Magyarországot is. Közben az augusztusi turnénkat is át kellett szervezni 2021-re. Természetesen az otthon töltött extra idő a családé és az olvasásé, amire a „normál” körülmények között sokszor egyáltalán nem jut idő.

Hogyan éltétek meg, hogy el kellett halasztani a Steve Hackett-tel közös turnét?

Szomorú és nem könnyű feladat volt… Szerencsére pont egy évvel később ráér Steve, így a koncertek nagy része pont ugyanazon a napon és helyszínen lesz, csak egy évvel később. És persze egyéb koncertjeink is elmaradnak, vagy átteszik őket jobb esetben későbbre. A zenésztársaimnak ez nagyon nehéz időszak, a bevételeik nagy részét hónapokra elvesztették. Próbálom őket segíteni a kiadóm segítségével.

Hogy álltok az új albummal?

Még januárban elkezdtük a munkálatokat. Most ez a legfontosabb. Újdonság, hogy nem Djabe & Steve Hackett, hanem Djabe név alatt jelenik majd meg. Ezért apait-anyait beleadunk, hogy nagyon jó legyen. Bár lassan több mint hatvan kiadványunk jelent meg, ebből négy az egész világon kapható fizikai hanghordozón, és ez lesz az első önállóan csak Djabe előadó megjelöléssel. Már most garantálom, hogy sok meglepetés lesz rajta! A Barabás Tamás (basszusgitár, gitár, billentyűk, ütőhangszerek), Koós-Hutás Áron (trombita, szárnykürt), Nagy János (billentyűs hangszerek), Kaszás Péter (dobok, ének) Égerházi Attila (gitár, ütőhangszerek) Djabe-felállás mellett sok vendég is szerepel majd az albumon.  Régebbi Djabe-tagok is, mint Muck Ferenc (szaxofon) és Karvaly Tibor (hegedű). De ismét lehet gyönyörködni Steve Hackett gitár- és Malik Mansurov tarjátékában. Új vendégmuzsikusok: Rob Townsend angol szaxofonos, aki lassan 20 éve a Steve Hackett Band oszlopos tagja, valamint Szabó László, aki szitáron és gitáron is közreműködik.

A lemezfelvételek közben készítettünk egyébként egy karanténvideót, melyen Barabás Tamás szerzeménye, a Lava Lamp hangzik el a 2014-es ’Forward’ című albumunkról. Volt egy nagyon nehéz periódusom, és a többiek szerettek volna erőt és reményt adni nekem, így elkészítették a felvételt április második felében. Mire hozzám került, már csak nekem kellett feljátszani a részemet. Úgy érzem, hogy elszántság, erő és szeretet árad ebből a különleges élő klipből. Ezúton is köszönöm nekik! Csak azt kívánhatom mindenkinek, hogy ilyen nagyszerű társakkal áldja meg a sors.

Mi hiányzik a legjobban a járvány előttről?

Most minden elbizonytalanodott. Konkrét menetrendünk volt a kiadványainkat és koncertjeinket illetően. Most minden elhalasztva, és a túlélés a fő téma. Remélem, részben visszakapjuk a korábbi életünket!

Mi lesz az első dolgod, ha véget ér a járvány?

Attól függ, hogy mikor ér véget. Fogalmam sincs…

Szerinted milyen hatással lesz a zeneiparra a járvány és a vele kéz a kézben járó gazdasági válság?

Nagyon súlyosan és negatívan érinti ezt az iparágat a válság. Egy felfelé ívelő időszak után hullámvölgy következik. Nehéz megjósolni, hogy pontosan mi lesz, de mindenkit negatívan fog érinteni.

Milyen zenéket hallgatsz most otthon, amelyek segítenek átvészelni ezt az időszakot?

Pár előadó, akiket mostanában nagy mennyiségben hallgatok: King Crimson, Tangerine Dream, Paul Motian, Eberhard Weber, Frank Zappa, Brian Eno, David Sylvian, John McLauglin, Daniel Lanois, Deodato, Yes, Gateway, Keith Jarrett.

Karanténinterjúk korábbi részei:

#26 Szűcs „Tüdő” Attila (Judas Best, Bad Joke)

#25 Vörös András (Ørdøg)

#24 Vatai Levente (Jack)

#23 Nagy Gábor „NG”

#22 Köteles Leander (Leander Kills, Amigod)

#21 Lukács Peta
(Bikini, European Mantra, Ocean Hills)

#20 Hartmann Kristóf
(Hammer Music, Hammer Concerts, RTN-Touring)

#19 Gidófalvy Attila (Karthago)

#18 Gellér Tamás (Rockstars Not Dead)

#17 Scholtz Attila (Cry Free)

#16 Medvegy László (Concerto Music)

#15 Molnár Máté (Beast In Black)

#14 Alapi István

#13 Hobo

#12 Kóbor János

#11 Török Ádám

#10 Gábor András (Ozone Mama)

#9 Dudás Ivett (Tales of Evening)

#8 Tadeusz Rieckmann (TÝR)

#7 Bogdán Gomilko (Livesound)

#6 Áron András „Apey”

#5 Simon Bálint (Ivan & The Parazol)

#4 Rudán Joe

#3 Paksi Endre

#2 Zeffer András

#1 Bátky Zoltán

Megosztás