Földes László Hobo

Interjúsorozatunkban kedvenc zenészeink mondják el, hogyan élik meg és milyen zenékkel élik túl a járványhelyzetet. Földes László Hobo élvezi a családjával töltött időt, és közben folyamatosan alkot: írt egy regényt, melyben Rejtő Jenő tíz legendás figurája reked Magyarországon a koronavírus miatt, és dolgozik a legendás HBB-albumból, a ‘Vadászat’-ból készülő film forgatókönyvén is.

Hogyan éli meg a járványhelyzetet? Mivel tölti a napjait?

 

 

A családom most teljes, itthon vannak a lányaim, így végre sokat vagyunk együtt és ez nagyszerű. Későn alszom el és későn kelek. A reggeli kávé után – egyhónapos szünet után – hetente ötször edzek. Rengeteg elmaradt írásbeli munkám van, ezeket próbálom bepótolni.

Hogyan érinti a színházi és koncertezési kényszerszünet?

Nagyon sok koncertem, előadóestem és színházi előadásom elmaradt vagy elmarad. A ’31 dosszié’ munkacímű, elkészült kétszereplős darabom is őszre csúszott. A ‘Hobo 75’ turné legnagyobb része nem valósulhat meg. Talán ősszel párat sikerül bepótolni. Remélem, hogy a december 28-ra meghirdetett Budapest Aréna bulit ez nem érinti.

Szín-Ház-Hoz – HOBO

HOBO nemrég ünnepelte 75. születésnapját. Most otthonában készül legújabb projektjeire, és mesél arról, ő hogyan éli napjait az önkéntes karanténban.

Közzétette: Nemzeti Színház – 2020. április 7., kedd

Felszabadít kreatív energiákat is ez az időszak? Ír dalokat, szövegeket, darabokat?

Írtam egy ‘Rejtő Dekameron’ című, 15 szövegből álló anyagot, amelyhez most írják a társaim a zenét. Rejtő Jenő 10 legendás figurája megjelenik a mai Magyarországon és a koronavírus miatt itt reked. (Lásd: ‘Vesztegzár a Grand Hotelben’.) Ezt az anyagot még idén szeretnénk kiadni.

Ugyancsak kiadásra vár az év elején elkészült ‘Növekszik a csapat’ című, a néhai Eörsi István verseiből álló album Márta István zenéjével. Ezt 1983-ban játszottuk, amikor a Kádár börtönéből szabadult, betiltott költő együtt az én nevemmel, nem nyerte el a cenzúra szimpátiáját. Így kiadatlan maradt. Az év legelején újra felvettük.

Ezeket befejeztem, így most Vidnyánszky Attilával egy ‘Vadászat’-film forgatókönyvén dolgozunk közösen, melyet majd ő rendez. Ha ezzel megvagyunk, elkezdek írni egy könyvet, amit hosszú évek óta halogatok és nincs is nagy kedvem hozzá, de a témája miatt ezt csak én írhatom meg. Legalább erre jó a karantén, hogy jobb híján belekezdjek.

Mi hiányzik a legjobban a járvány előtti időszakból?

Mivel irtózatos írásbeli elmaradásaim voltak és még vannak is, egyelőre nincs mehetnékem. Ráadásul örömteli napokat, heteket élek meg a családom társaságában.

Ön szerint milyen hatással lesz a zeneiparra és a színházra a járvány és a vele kéz a kézben járó gazdasági válság?

Sosem voltak profetikus hajlamaim, így erre nem tudom a választ. Talán inkább kérdezzenek meg egy politikust innen, egyet meg onnan, ők mindig biztosak magukban és mindig igazuk van.

Milyen zenéket hallgat most otthon, amelyek segítenek átvészelni ezt az időszakot?

Hatvanas évekbeli rockot és bluest. StonesCreamRobert PlantTom WaitsBob DylanDoorsHendrix. Régi négereket, mint Elmore JamesMuddy Waters. Ötven éve is ugyanezt tettem, szóval nem fejlődök, és mint látja, a mai zene nem érdekel. Hallgatok még Bachot, Vivaldit, Mozartot nagy mennyiségben, néha magyar népzenét.

Emellett klasszikus filmfeldolgozásokat keresgélek, Fellinit, Pasolinit, Shakespeare-filmeket, vagy II. világháborús dolgokat, mint Andrej Wajda ‘Csatorná’-ja. Újraolvastam Vaszilij Groszmann ‘Panthe Rhei’-ét, Sebastian Brandt ‘Bolondok hajójá’-t, ‘A kommunizmus fekete könyvé’-t és persze Rejtő Jenő zseniális munkáit. Hetente egyszer megnézem Kazal László Tudományos borkóstolóját a Youtube-on, és fekvő betegre nevetem magam. Ez minden. Minden olvasónak tisztelettel küldöm üdvözletemet.

Karanténinterjúk korábbi részei:

#12 Kóbor János

#11 Török Ádám

#10 Gábor András (Ozone Mama)

#9 Dudás Ivett (Tales of Evening)

#8 Tadeusz Rieckmann (TÝR)

#7 Bogdán Gomilko (Livesound)

#6 Áron András „Apey”

#5 Simon Bálint (Ivan & The Parazol)

#4 Rudán Joe

#3 Paksi Endre

#2 Zeffer András

#1 Bátky Zoltán

Megosztás