Köteles Leander

Interjúsorozatunkban rock- és metalzenészek mondják el, hogyan élik meg és milyen zenékkel élik túl a járványhelyzetet. „Sokan úgy gondolják, hogy más és szebb világ jön. Én inkább úgy gondolom, hogy a kapitalizmus második és durvább felvonása jön. Az erősebb még erősebb lesz, a gyengébb háttérbe szorul” – mondja Köteles Leander, aki most még nehezen tudja rávenni magát a dalírásra, de biztos benne, hogy hosszú távon ihletet fognak meríteni a zenészek a mostani helyzetből. „Rohadt jó lemezzel jövünk a Leander Killsszel szeptemberre.”

Hogyan éled meg a járványhelyzetet? Mivel telnek most a napjaid?

 

 

Rengeteget alszom és gondolkodom, de leginkább a kettő közötti állapotban vagyok valahol félálomban, és próbálok megtalálni pár választ a tudatalattimban. (nevet) Amúgy az életem 90 százalékban eddig is ez volt, annyi lett a különbség, hogy nincsenek koncertek, és nem találkozom a családommal és barátaimmal. A családom kettészakadt, a nővérem – aki gyakorlatilag a szomszédom és napi szinten találkoztunk – hazament Kalocsára a szüleimhez, és bevállalta, hogy a család idősebb korosztályának segít. A legoptimistábbak közé tartozom, az elejétől azt mondom, hogy vegyük úgy, hogy az életünkből kiesett pár hónap, és utána minden „hasonló” lesz, mint előtte volt. Ezt az időszakot használni kell.

Hogyan hat a Leander Killsre és az Amigodra a járványhelyzet?

Széttoltuk az elmúlt pár évet, így nagyjából eddig szó sem esett a zenéről, örülünk a csendnek. A fiúkkal és a stábbal folyamatosan beszélünk, de leginkább csak vicces dolgokat küldünk egymásnak. Időnként dumálok Szarka Josephfel (menedzser, kiadó), de mivel nem látunk semmit, mindig annyiban maradunk, hogy egy dolog maradt erre az időszakra: dalokat írni. Amire persze meg is lenne a lehetőség és az idő végképp, de őszintén szólva valahogy nehéz inspirációt találni ebben a helyzetben. És tudom, hogy mások is így vannak ezzel.

Hat rád kreatívan is ez az időszak, írsz zenét, szövegeket?

A mi „fajtánk” úgy működik, hogy kell egy rövid és egy hosszútávú cél, hogy meglegyen a dopamin, de most sehogy sem tudunk rövidtávon optimisták lenni. De néha el tudom felejteni ezt az egészet, és elhangzik az, hogy „ott bassza meg ez az egész, ahol van”, és már jönnek is rohadt jó ötletek, de nehezebb ezt a kapcsolót megtalálni, mint általában. Viszont, hogy ebből később majd, ha rendeződik a helyzet, rengeteg inspirációt merítünk, az fix. Rohadt jó lemezzel jövünk a Leander Killsszel szeptemberre, és addig még befejezünk öt új Amigod-dalt is.

Mi hiányzik a legjobban a járvány előttről?

A „megtehetem” érzés. Nincs rosszabb, mint korlátozva lenni. Bárki bármit mond, nagyon fasza világot élünk, azt tehetsz, amit akarsz, és az lehetsz, aki lenni akarsz. Véleményem szerint, ha újrarendeződött a világ, ez még hatványozottabban érvényes lesz.

Mi lesz az első dolgod, ha véget ér a járvány?

Széjjelölelgetem és puszilgatom az összes embert, akit szeretek.

Szerinted milyen hatással lesz a zeneiparra a járvány és a vele kéz a kézben járó gazdasági válság?

Sokan úgy gondolják, hogy más és szebb világ jön. Én inkább úgy gondolom, hogy a kapitalizmus második és durvább felvonása jön. Az erősebb még erősebb lesz, a gyengébb háttérbe szorul. Ugyanez igaz lesz a zeneiparra is. De más szemszögből nézve túl rövid ez az időszak ahhoz, hogy nagy változások lépjenek érvénybe. Ez egy világválság és nem is kicsi. Mi – vagyis a „szórakoztatóipar” – beszívtuk. Utolsóként állunk talpra, pedig elsőként lesz ránk szükség.

Milyen zenéket hallgatsz most otthon, amelyek segítenek átvészelni ezt az időszakot?

Nem hallgatok zenét. Ha valamit hallani akarok, akkor inkább megírom, mert sajnos valamilyen oknál fogva semmi új dolog nem töltött fel zeneileg az elmúlt években.

Karanténinterjúk korábbi részei:

#21 Lukács Peta
(Bikini, European Mantra, Ocean Hills)

#20 Hartmann Kristóf
(Hammer Music, Hammer Concerts, RTN-Touring)

#19 Gidófalvy Attila (Karthago)

#18 Gellér Tamás (Rockstars Not Dead)

#17 Scholtz Attila (Cry Free)

#16 Medvegy László (Concerto Music)

#15 Molnár Máté (Beast In Black)

#14 Alapi István

#13 Hobo

#12 Kóbor János

#11 Török Ádám

#10 Gábor András (Ozone Mama)

#9 Dudás Ivett (Tales of Evening)

#8 Tadeusz Rieckmann (TÝR)

#7 Bogdán Gomilko (Livesound)

#6 Áron András „Apey”

#5 Simon Bálint (Ivan & The Parazol)

#4 Rudán Joe

#3 Paksi Endre

#2 Zeffer András

#1 Bátky Zoltán

Megosztás