A nemzetközi sikereknek örvendő budapesti Djabe zenekar, a nagyváradi születésű Weinberger Attila (AG Weinberger) és a debreceni Android közösen turnéznak márciusban.

A három zenekar három városban ad közös koncertet, a különleges, fesztiválszerűen megrendezett estéken a fellépők kb. 50 perces zenei blokkokkal mutatkoznak be. A sorozat nem titkolt célja, hogy egymás közönségéhez közelebb hozzák a különböző műfajokban tevékenykedő együttesek zenéjét.

 

 

2022. március 19.: Jazz And Blues Club, Marosvásárhely
2022. március 25.: Debreceni Egyetem, Liszt Ferenc terem, Debrecen
2022. március 30.: Budapest Jazz Club, Budapest

A Djabe zenekart Magyarországon a jazz-world-fusion első számú képviselőjeként szokták említeni, az együttest Égerházi Attila és a néhai Sipos András alapította 1996-ban. Barabás Tamás basszusgitáros-zeneszerző 1997-ben csatlakozott, az öttagú formációt a magyar dzsessz olyan szakmai kiválóságai erősítik, mint Nagy János billentyűs, Kaszás Péter dobos-énekes és Koós-Hutás Áron trombitás. Zenéjükben a dzsessz teljesen egyedi módon ötvöződik világzenei elemekkel, és az utóbbi 15 esztendőben Steve Hackett-tel közös munkájuk eredményeképpen a progresszív rock elemeivel. A Djabe nemcsak itthon aratott sikereket és nyert el díjakat (Arany Zsiráf-díj, eMeRTon-díj), hanem külföldön is számos elismerést kapott. Eddig 42 országban léptek fel, több mint 100 hivatalos kiadványuk van, ebből 6 Angliában jelent meg, és világszerte elérhető.

Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek
Barabás Tamás – basszusgitár
Koós-Hutás Áron – trombita, szárnykürt
Kaszás Péter – dobok, ének
Nagy János – billentyűs hangszerek

Weinberger Attila a modern korszak embere, világpolgár és egy örökké elmélkedő zenész. 1965-ben született Nagyváradon, 10 éves korában már pontosan tudta, mi akar lenni: rock and roll gitáros. 1985-ben a híres Metropol rockegyüttes tagja lett, majd 1986-ban negyedmagával megalakította Románia első blueszenekarát, a Transylvanian Blues Communityt, amellyel végigturnézta az országot egészen a ‘90-es évek elejéig, amikor önálló együttest alapított, a Weinberger Blues Machine-t. Ebben a felállásban jelent meg 1996-ban a ‘Good Morning, Mr. Blues’ című album, ami az első blueslemez volt Romániában. Izraelben, Görögországban, Svájcban és az Egyesült Államokban koncertezett a formációval, 2000 májusában egy amerikai út alkalmával úgy döntött, hogy kint marad az Államokban. 2006 végén jött vissza megerősödve egy új lemezzel, amit teljes egészében Nashville-ben rögzített és a ‘Nashville Calling’ címet viseli. Ez lett az eddigi legsikeresebb albuma, 68 ezer példányban kelt el világszerte. 2011-ben Románia Elnöki Hivatala kitüntette a Kulturális Érdemrend Lovagi Fokozatával – ami a magyarországi Erkel-díjnak felel meg.

AG Weinberger – gitár
Kovács Péter – billentyűs hangszerek
Patyi Sándor – basszusgitár
Adamecz József – dob
Szabó Zsolt – Hammond B3, Fender Rhodes

Az Android debreceni progrock zenekar több mint 40 éves múltra tekint vissza. Rendszeresen koncerteznek önállóan és fesztiválokon is, számos kiadványuk jelent meg. Az együttes vezetője és a kompozíciók nagy részének szerzője Tőzsér József billentyűs, a jelenlegi felállás 2018 elején vált teljessé. 2019-ben, ill. 2020-ban adták ki az ’East Of Eden Revisited’ című instrumentális albumukat vinyl, CD és DVD formátumban, mai napig ez a zenekar legjelentősebb alkotása. 2021 decemberében jelent meg az ’Another Midnight Ball’ CD, amelynek vinyl verziója erre a turnéra érkezik meg.

Tőzsér József – billentyűs hangszerek
Létmányi István – gitár
Nikolin Zoltán – basszusgitár
Dudás János – gitár
Mező Orbán – dob

A debreceni és a budapesti koncertre már kaphatók a jegyek.

Megosztás