Lukács Peta

Interjúsorozatunkban rock- és metalzenészek mondják el, hogyan élik meg és milyen zenékkel élik túl a járványhelyzetet. Lukács Petának rettentően hiányoznak a Bikini-koncertek, de nincs ideje unatkozni: online gitárórákat és beszélgetéseket streamel, készül az Ignite-ból kilépett Téglás Zoli másik zenekarával, az Ocean Hillsszel az első albumuk megjelentetésére, és úgy várja a járvány utáni Bikini-koncerteket, mint gyerekkora első fellépéseit, amelyek közül meg is mutatunk egyet a cikkben.

Hogyan éled meg a járványhelyzetet? Mivel telnek most a napjaid?

 

 

Nagyon vegyesek az érzéseim. Az elején attól tartottam, hogy a sok elmaradó koncert miatt unatkozni fogok, és befordulok. Szerencsére nem ez történt, rengeteg a tennivaló, csak kicsit más módon, mint eddig. Azért hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden rendben, de próbálok alkalmazkodni, és a lehető legkevesebbet panaszkodni.

Rendszeresen élőzöl a Facebook-oldaladon, ahol kérdésekre válaszolsz, és lényegében spéci gitárórákat tartasz. Miért vágtál bele?

Amint megtudtam, hogy a művészeti életnek befellegzett erre az évre, az volt az első gondolatom, hogy mi lesz a sok otthon maradó zenésszel, vagy zenélni tanuló emberrel. Feltettem a kérdést a Facebook-oldalamon, hogy volna-e igény valamiféle folyamatos, interaktív online kommunikációra. Rengetegen jelezték, hogy igen, úgyhogy belevágtam. Semmiféle tapasztalatom nem volt a livestream területén, elkezdtem utánajárni, és megtanultam az alapokat. Rengeteg energiát fektetek bele, de ez most kifejezetten jólesik, mert bár nagyon sok munka van vele, nagyon élvezem. Ráadásul elképesztően sok a pozitív visszajelzés, szinte minden adás után özönlenek az üzenetek, amikben megköszönik a munkámat. Nagyon jó érzés, hogy minden hétfőn és csütörtökön több száz ember nézi a Peta Live Streamet.

Peta Live Stream #09 Értelem és érzelem

Peta Live Stream #09 Értelem és érzelem

Közzétette: Peta Lukács – 2020. április 16., csütörtök

Hogyan hat a zenekaraidra, a Bikinire, az Ocean Hillsre és a European Mantrára a járványhelyzet?

Borzasztóan hiányoznak a Bikini-koncertek, hiszen fél éve várjuk, hogy elinduljon a turnészezon. A Mantrával új dalokon is dolgozunk, és ugyanez a helyzet az Ocean Hillsszel is. Utóbbival rengeteg most a munka, hiszen az első (már elkészült) lemez hamarosan megjelenik az AFM Records gondozásában, és sokat dolgozunk az új zenekar beindításán, a lemez promócióján.

Hat rád kreatívan is ez az időszak, írsz zenét, szövegeket?

Nagyon sok a felkérés különféle ideiglenes projektekre, néhányat el is vállaltam, de igyekszem most az olyan munkákra helyezni a hangsúlyt, amik a helyzettől függetlenül is már „lógtak a levegőben”, így talán sikerül utolérni magam. Új dalok is készülnek, ezen a fronton most az Ocean Hillsre és egy esetleges újabb szólólemezre fókuszálok.

Mi hiányzik a legjobban a járvány előttről?

Egyértelműen a koncertek. Az utazás a Bikinivel, a rengeteg röhögés a turnébuszban, a közönség és persze maga a színpadi zenélés.

Mi lesz az első dolgod, ha véget ér a járvány?

Beülök az autóba, és azonnal hazamegyek a szüleimhez, mert már borzasztóan hiányoznak. Persze nagyon remélem, hogy ez már hamarabb bekövetkezhet, amint olyan szakaszába ér a helyzet, hogy ennek ne legyen semmi akadálya. Ha arra az időpontra gondolsz, amikor már teljesen visszaáll minden a normális kerékvágásba, akkor pedig remélhetőleg az lesz, hogy beülök a turnébuszba, és ki se szállok egy hónapig, csak koncertezni. Úgy várom az első bulit, mint gyerekkorom első fellépéseit.

Szerinted milyen hatással lesz a zeneiparra a járvány és a vele kéz a kézben járó gazdasági válság?

Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, nálam sokkal okosabb szakemberek se látják még a következményeket. Próbálom magam felkészíteni a legrosszabb forgatókönyvre, de közben reménykedem a legjobb következményekben. Abban bízom, hogy a közönség ki lesz éhezve az élő koncertekre, és talán lesz rá pénzük is, mert a szórakoztatóiparban dolgozók tömegei kerültek vagy kerülnek most padlóra. Ezt a területet érintette elsőként a járványügyi helyzet, és ez fog utoljára talpra állni. Mivel az állami gondviselés elhanyagolható és átláthatatlan a mi esetünkben (próbálok óvatosan fogalmazni), nagyobb szükségünk lesz a közönségre, mint valaha.

Milyen zenéket hallgatsz most otthon, amelyek segítenek átvészelni ezt az időszakot?

Őszintén szólva nem nagyon van most időm „szórakozásból” zenét hallgatni, mivel egyfolytában a zenével foglalkozom, tanítok, írok, gyakorolok. Ha mégis lesz egy kis szabadidőm, valószínűleg elő fogom venni azoknak a zenekaroknak a lemezeit, akiknek a koncertjére már megvolt a jegyem: DeftonesKornSystem Of A Down.

Karanténinterjúk korábbi részei:

#20 Hartmann Kristóf
(Hammer Music, Hammer Concerts, RTN-Touring)

#19 Gidófalvy Attila (Karthago)

#18 Gellér Tamás (Rockstars Not Dead)

#17 Scholtz Attila (Cry Free)

#16 Medvegy László (Concerto Music)

#15 Molnár Máté (Beast In Black)

#14 Alapi István

#13 Hobo

#12 Kóbor János

#11 Török Ádám

#10 Gábor András (Ozone Mama)

#9 Dudás Ivett (Tales of Evening)

#8 Tadeusz Rieckmann (TÝR)

#7 Bogdán Gomilko (Livesound)

#6 Áron András „Apey”

#5 Simon Bálint (Ivan & The Parazol)

#4 Rudán Joe

#3 Paksi Endre

#2 Zeffer András

#1 Bátky Zoltán

Megosztás