Concerto Music

Új interjúsorozatunkban rock- és metalzenészek, most pedig koncertszervezők is elmondják, hogyan élik meg a járványhelyzetet. Pár napja Medvegy Lászlót, a Concerto Music egyik ügyvezetőjét kérdeztük [jó pár nappal a tegnap bejelentett rendelkezések előtt, miszerint augusztus 15-ig nem lehet megtartani az 500 főnél nagyobb rendezvényeket – a szerk.], aki bizakodik abban, hogy őszre valamennyire normalizálódik a helyzet, azonban szerinte „biztos, hogy nem lesz ugyanolyan a világ, mint amilyen a járvány előtt volt”.

Hogyan érintette a Concerto Music 2020-as koncertmenetrendjét a koronavírus-járvány kitörése?

Ahogy mindenkinek az életét, úgy a miénket is teljesen felforgatta a járvány. A tavaszi, nyári koncerteket nyilvánvalóan nem lehetett megtartani, ennek csak egy részét sikerült új dátummal átszervezni, a többi sajnos pótlás nélkül elmarad(t). Itt azért gyorsan kiemelném, hogy külön köszönet illeti a jegyterjesztők munkatársait, akik megfeszített munkával próbálják teljesíteni a sok száz koncert elmaradása miatt megnövekedett átszervezést, visszaváltásokat. És természetesen köszönet jár a sok-sok ezer jegytulajdonosnak is, akik megértve a helyzetet, türelemmel viseltetnek az ügyintézés ideje alatt.

Mi a véleményed arról, hogy szakértők szerint 2021 tavaszára, sőt újabban őszre éledhet újra a koncertélet? Mit lehet addig tenni, hogy életben maradjanak a sokszor most is máról holnapra élő zenekarok és személyzet?

Sajnos napról napra változik a helyzet, ilyenkor bármit is véglegesen kijelenteni talán elhamarkodott lenne. Azt tapasztaljuk, hogy sok zenekar, management nem az őszi koncertszezon még nagyobb terhelése mellett döntött, hanem inkább akár egy évet is halasztottak az újratervezésnél. Azért abban mindenképp bíznunk kell, hogy őszre valamennyire normalizálódik a helyzet. Persze, hogy milyen formában és lesz-e rendezvényekre vonatkozó korlátozás, fenntartás, az még a jövő zenéje.

Hogy éli túl egy koncertszervező cég a koncertek betiltását? Van-e valamilyen forgatókönyv ilyen helyzetekre, vagy csak passzívan várják – leépítések közepette –, hogy elmúljon a vihar?

Nehéz ezt a jelenlegi helyzetet kizárólag koncertszervező szemével nézni, hisz mindenkit, mindenhol érint ez a járvány. A korlátozások mindenki életét felforgatták, a zeneipar talán azért jobban érintett, mert csak közösségben megélhető, igazán közösségben élvezhető kulturális tevékenységről beszélhetünk. Az, hogy most valaki a színpad melyik oldalán áll, szinte mindegy is, mindenkit megfosztott a járvány ettől az élménytől.

Tudjuk, hogy ami a neten van, az a többségnek lehetőleg ingyen kell, de ahogy a zeneipar is kénytelen volt elmozdulni a fizikai hanghordozók irányából az online terjesztés felé, úgy a koncertszervezők is megpróbálkozhatnának ezzel. Jelenthet-e átmeneti alternatívát, amit több zenekar is csinált, hogy fizetős online koncertet szervezett profi kamerákkal? Vagy erre Magyarországon nem lenne fizetőképes kereslet?

Ahogy korábban említettük, úgy gondoljuk, hogy a koncertre járás egy közösségi élmény, így az online koncert ugyan jópofa dolog, és ilyen időkben tapasz lehet a sebre, de beforrni ettől nem fog. Semmiképp sem pótolja az élő zene, egy koncert közösségi élményét.

Szerinted milyen hatással lesz a zeneiparra a járvány és a vele kéz a kézben járó gazdasági válság?

Egyes elemzők harminc százalékos visszaesést prognosztizálnak. Mindenképpen számítunk visszaesésre, és biztos, hogy nem lesz ugyanolyan a világ, mint amilyen a járvány előtt volt. Vélhetően a turnék egy részét már nem lesz kifizetődő megszervezni, bevállalni.

Mivel telnek most a napjaitok, tudtok-e valamilyen munkát végezni a karantén ellenére?

Sajnos a napjaink azzal telnek, hogy az elmaradt koncertek egy részének új időpontot keressünk, találjunk. Persze vannak még be nem jelentett tervek is, ezek egyeztetése is folyamatos.

Milyen zenéket hallgatsz most otthon, amelyek segítenek átvészelni ezt az időszakot?

Rendrakás közben rábukkantam pár lemezre, amire nem is emlékeztem, hogy megvannak. Most épp ezeket hallgatom. Lehet, hogy lassan, szisztematikusabban fogok válogatni és sorrendben meghallgatom azokat a zenekarokat, akiknek a koncertjei elmaradtak, vagy szerveztük és érdekelt volna.

Karanténinterjúk korábbi részei:

#15 Molnár Máté (Beast In Black)

#14 Alapi István

#13 Hobo

#12 Kóbor János

#11 Török Ádám

#10 Gábor András (Ozone Mama)

#9 Dudás Ivett (Tales of Evening)

#8 Tadeusz Rieckmann (TÝR)

#7 Bogdán Gomilko (Livesound)

#6 Áron András „Apey”

#5 Simon Bálint (Ivan & The Parazol)

#4 Rudán Joe

#3 Paksi Endre

#2 Zeffer András

#1 Bátky Zoltán

Megosztás