Molnár Máté - Beast In Black

Interjúsorozatunkban rock- és metalzenészek mondják el, hogyan élik meg és milyen zenékkel élik túl a járványhelyzetet. Molnár Máté, a Beast In Black (és a parkolópályán álló Wisdom) basszusgitárosa épp dackorszakos kisgyerekeket nevel, és jómunkásemberként felújítja a lakást. Bár a Beast In Blacket épp egy lemezírási szabadságon érte a járvány, negatív hatásait Anton Kabanenék villámgyorsan felfutott zenekara is megérezheti, ha a koronavírus véget vet a rockzenei koncertdömpingnek. És hogy mik lehetnek a pozitív hatások? A hajtás után kiderül.

Hogyan éled meg a járványhelyzetet?

 

 

Átértékelem a dolgokat és áthelyezem a hangsúlyt. Zenélés helyett most többet tudok lenni a gyerkőcökkel, illetve a rég halogatott lakásfelújítási munkákba is újra belevetettem magam. Már évek óta halogattam a zenélés miatt, de mindig ott volt az agyamban, és zavart, hogy haladni kéne ezzel is. Hát, most tudok. (nevet)

Mivel telnek most a napjaid? Kialakítottál valamilyen napi rutint?

Az enyém egyelőre nem nagyon változott. Még ugyanúgy 8 órában dolgozom mérnökként egy cégnél, aztán mire hazaérek, a feleségem általában elfárad a két kisgyerek felügyelésével, úgyhogy megkapom őket. Két- és négyévesek, tele energiával és a dackorszak közepén, úgyhogy kemény napi küzdelem folyik otthon most játszótér és egyéb szabadtéri lehetőségek híján. Aztán ha már mindkettő alszik, akkor van 1-2 órám gitározni vagy a felújítással foglalkozni.

Hogyan hat a Beast In Blackre a járványhelyzet? Tudtok valamilyen zenekari munkát végezni?

Minden zenekarra drasztikusan hat a jelen helyzet, de elsősorban a hosszú távú következményei lesznek komolyak. Mi a szerencsésebbek közé tartozunk, mert pont nem volt turnénk, amit félbe kellett volna szakítani. Egy ilyen földbe tud állítani zenekarokat. Ott a Rhapsody példája, akiknek Dél-Amerikából kellett saját költségen hazarepülniük, vagy rengeteg zenekar, akik a turnéjuk felénél kellett hazamenjenek az előre kifizetett hatalmas turnéköltségek mellett teherautónyi eladatlan merch cuccal.

Mi épp lemezírási/felvételi szabadságot vettünk ki a tavaszra, és pont most, április végén kezdtük volna a koncertezést Mexikóban. Ennek ellenére minket is komolyan sújt a dolog, mert a nyári fesztiválok jó része már lemondásra került, a másik része meg hamarosan lemondásra kerül, úgyhogy az ezekből származó bevételek kiesnek. Mivel nem kis pénzről van szó, szerves részét képezte volna az új lemez költségeinek és kampányának. Ezt kell most átértékelni és átgondolni. Szóval zenekari munka folyik ezerrel, aztán majd a jövőbeni korlátozások vagy enyhítések tükrében meglátjuk, hogyan tovább.

Hat rád kreatívan is ez az időszak, írsz zenét, szövegeket?

A fentebb említett okok miatt a napjaim jobban be vannak táblázva, mint a vírus előtti időkben, így ezek a kreatív tevékenységeim kimerülnek a felújítási munkálatok kiagyalásában, megtervezésében. Amint ezzel megleszek, lehet, hogy majd megint elkap az alkotói vágy. De gyanítom (remélem), hogy addigra már vége lesz ennek a hercehurcának, és a Beast In Black dolgai újra minden percemet le fogják kötni.

Mi hiányzik a legjobban a járvány előttről?

A járvány előtti élet! (nevet)

Mi lesz az első dolgod, ha véget ér a járvány?

Levetetem a fogszabályzómat! (nevet) Két nappal az időpontom előtt jelentette be a tisztifőorvos, hogy nem lehet ilyen jellegű fogászati tevékenységet folytatni határozatlan ideig, úgyhogy most már egy hónapja feleslegesen van rajtam a fogszabályzó. Másfél év után alig vártam, hogy megszabaduljak tőle, úgy néz ki, még hordanom kell egy ideig.

Molnár Máté - Beast In Black

Szerinted milyen hatással lesz a zeneiparra a járvány és a vele kéz a kézben járó gazdasági válság?

Drasztikus. A jó oldala az lesz, hogy a már amúgy is túl híg piacot komolyan meg fogja tizedelni, és a kóklerek el fognak tűnni a színtérről. A rossz hatása megjósolhatatlan. A gazdaságról való találgatásokat majd a hozzá jobban értők megtippelik, viszont a zeneipar szerintem nagyon sokára fog talpra állni. Nyilván a tömegrendezvények lesznek az utolsók, amelyek megkapják az engedélyt a működésre, és ha még ez meg is történik, ott lesz az emberekben a félsz, hogy menjenek-e nagy tömegbe. Emellett sokan elvesztették vagy el fogják veszteni az állásukat, így nem lesz pénzük szórakozásra, vagy csak korlátozott mértékben. Az utóbbi években dőzsölés folyt, igazi virágzása a rockzenének, szép jövő állt a zeneipar legtöbb résztvevője előtt, de most ez egy csapásra köddé foszlott. És valóban köddé, mert senki nem tudja, mi lesz, nemhogy az ősszel, de akár holnap. Ha meglesz az ellenszer vagy védőoltás, az biztonságot fog adni az embereknek, és így tömegrendezvényekre is nyugodtan lehet majd menni.

Milyen zenéket hallgatsz most otthon, amelyek segítenek átvészelni ezt az időszakot?

Időhiányból fakadóan nem hallgatok sok zenét mostanában, inkább az aktuálisan megjelenő klipeket és szöveges videókat nézem meg a YouTube-on. Eszembe is jut ilyenkor mindig, hogy mekkora szívás azoknak a zenekaroknak, akiknek mostanában jelenik meg a lemeze, mert nem tudják turnéval promózni, pedig az az egyik legfontosabb kampány egy új anyag megjelenése után.

Karanténinterjúk korábbi részei:

#14 Alapi István

#13 Hobo

#12 Kóbor János

#11 Török Ádám

#10 Gábor András (Ozone Mama)

#9 Dudás Ivett (Tales of Evening)

#8 Tadeusz Rieckmann (TÝR)

#7 Bogdán Gomilko (Livesound)

#6 Áron András „Apey”

#5 Simon Bálint (Ivan & The Parazol)

#4 Rudán Joe

#3 Paksi Endre

#2 Zeffer András

#1 Bátky Zoltán

Megosztás