Áron András Apey

Új interjúsorozatunkban rock- és metalzenészek mondják el, hogyan élik meg és milyen zenékkel élik túl a járványhelyzetet. Áron Andrásnak nincs ideje unatkozni: következő szólólemezén és a LAZARVS új albumán is az utolsó simításokat végzi, és ez a folyamat a körülmények miatt most különösen idegőrlő. Az otthonlétet rengeteg death metallal vészeli át, közben megpróbál mindenkit lebeszélni a Spotify használatáról, és azt is elárulja, hogyan sült el, hogy tavaly elhagyták az Apey & the Pea nevet.

Hogyan éled meg a járványhelyzetet? Mivel töltöd az idődet?

 

 

Összességében már jól. Az elején, amikor még ennél is kevesebbet lehetett tudni a dolgok folyamatáról, megijedtem, mert 17 évesen átestem két nagy tüdőműtéten, ami most nyilván nem túl nagy előny nekem. Emiatt az átlaghoz képest, azt hiszem, sokkal jobban oda is figyelek mindenre. Csak akkor hagyom el a lakást, ha a kutyának mennie kell, illetve másfél-kéthetente egy nagybevásárlás erejéig. Régóta szükségem volt már mentálisan és fizikálisan is egy nagy pihenőre, mert az elmúlt 11 évben gyakorlatilag meg sem álltam, úgyhogy egyelőre egy picit élvezem a tehetetlen helyzetemet, még nem unatkozom. Inkább a jövő alakulása és a törékeny zeneipar miatt aggódom nagyon.

Hogyan érinti ez a helyzet a Lazarvst? Tudtok valamilyen zenekari munkát végezni?

Mint mindenki mást, természetesen minket is felmérhetetlenül szarul érint a helyzet. Életünkben először egy hónappal a buli előtt sold outos lett egy koncertünk, a március 13-i hajós buli. Nagyon büszkék voltunk rá, elmondani nem tudom, mennyire vártuk. De nemcsak ez maradt el, hanem egy közös londoni koncertünk az AWS-sel, a teljes 2020-as nyári fesztiválturnénk, és akkor a szólóprodukciómat és a Trilliont ért károkat inkább fel sem hozom.

A járvány kettévágta a LAZARVS és a szólólemezem párhuzamos befejezésének legkritikusabb szakaszát is, ami akkor is horribilisen megviselt volna, ha semmi sem történik. De az, hogy gépeken keresztül, kézzel-lábbal kell elmutogatnom valakinek, hogy mi hol van és mi hogyan szóljon a lemezeimen, azt szinte érzékeltetni sem tudom veletek, milyen idegőrlő. Írástól a felvételen át, felvételtől keverésig, keveréstől az előkészületekig, megjelenésen át minden létező dolgot duplán kell kigondolnom és csinálnom. 2017-ben ez már egyszer megtörtént velem, a ’Stranger’ és a ’HEX’ alkalmával. Most, hogy még nehezebb legyen, tökéletes szinkronban kell ugyanezt tennem, az interneten keresztül. (nevet)

Ez a jövő. Gyakorlatilag online/telefonon keverem és maszterizálom a ‘Book of Changes’-t Takács Jappán Zoltánnal, a másik kezemmel meg Bánházi Gabikával finalizáljuk az új LAZARVS-t ugyanígy. Óránként váltogatom, hogy melyikkel foglalkozom, de van, hogy egymás után hallgatom vissza a mixeket. Hol egy kis akusztikus gyengédség, hol egy kis disznóvágás. A legrosszabb az egészben, hogy úgy érzem, mindkét oldalról ez életem legjobb munkája, és nagyon sajnálom, hogy így kell befejezzem őket. Hála az égnek, olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik a lehető legjobb munkát végzik, mind Gabika, mind Jappán nagyon-nagyon sokat segítenek nekem lelkileg is ebben a folyamatban, hogy ne őrüljek bele. A menedzserem, Niki is elképesztő türelemmel hallgatja végig a napi szinten váltakozó hisztijeimet, és ez nagyon jólesik.

Hat rád kreatívan is ez az időszak, írsz zenét, szövegeket?

Abszolút. Azt hiszem, az előttünk álló időszak óriási löketet fog adni a művészeti ágaknak. A rengeteg munka mellett továbbra is meglepően sok ötletem van, a következő szólólemezem 80 százaléka gyakorlatilag már készen van demó szinten. A Trillionban pedig megbeszéltük Laciékkal, hogy a hetekben elkezdjük bombázni egymást ötletekkel, demókkal, és tervezgetjük a harmadik nagylemezünket.

Áron András Apey

Mi hiányzik a legjobban a járvány előttről?

Talán a többiekkel való együttlét, a sok nevetés, baromkodás, egymás szívatása, a busz és az út. Teljes mértékben újra kell gondoljam azt, amit korábban csináltam, és ahogyan csináltam. Egyre kevésbé élünk a pillanatoknak, legszívesebben visszamennék az időben, és alaposan felpofoznám magam minden alkalommal, amikor egy primadonna voltam.

Mi lesz az első dolgod, ha véget ér a járvány?

Hogy felpofozzam magam, amikor egy primadonna vagyok.

Szerinted milyen hatással lesz a zeneiparra a járvány és a vele kéz a kézben járó gazdasági válság?

Attól függ, meddig fog tartani. Ha nyár végéig, már az is önmagában egy katasztrófa. Ha őszig, vagy akár 2021-ig, akkor elképzelni sem szeretném. Azt sem, hogy én mihez fogok kezdeni. Talán visszamegyek pultozni egy kocsmába, de remélhetőleg minden rendben lesz, ha mindenki odafigyel és betartja a szabályokat. Maradjatok otthon, ha tehetitek, az én kedvemért is!

Milyen zenéket hallgatsz most otthon, amelyek segítenek átvészelni ezt az időszakot?

Death metalt! Rengeteg Obituaryt hallgatok, Morbid Angelt, Deatht, Deicide-ot, Dismembert. Felfedeztem a Tidalt, ami egy nagyon magas minőségű zenehallgatós streaming-szolgáltató, így most újra hallgatok régi lemezeket stúdiómaszter formátumban, ami kicsit olyan, mintha az ember újranézné a kedvenc filmjeit, 240p helyett HD-ban. A Spotify-előfizetésemet ennek jegyében már töröltem is, ezt nagyon ajánlom amúgy minden zenerajongónak, mert szomorú, hogy a Spotify milyen undorító minőségben tálalja az emberek elé azt, amin egy zenész több éven át dolgozik, hogy úgy szóljon, ahogy. Már azt is elfelejtettem, hogy az utolsó lemezünk, a ’HEX’ milyen jól sikerült, amikor azt is újrahallgattam pár napja.

Ennyi idő után hogy látod: mennyire jött be nektek a névváltás?

Olyan ritkán kérdezi meg ezt tőlünk bárki is szeptember óta, hogy nem látom, hogy bármi negatív következménye lett volna. Őszintén szólva eszembe se jut, hogy ez az egész megtörtént, nagyon boldogok vagyunk, hogy megléptük. A szakmától szintén az volt a reakció, hogy nem volt igazán reakció. Aki el tudott számolni tízig, annak evidens volt a döntés miértje. A közönségünk szintén rendkívül támogató volt; a bejelentés napjaiban volt pár pufogás az interneten, de ez természetes. Ősszel, amikor meghallgatjátok az új lemezünket, meg fogjátok érteni, hogy miért nem lehetett már ezt kihozni Apey & the Pea név alatt. Addig is virtuálisan ölelek mindenkit, vigyázzatok magatokra, és vigyázzatok leginkább egymásra azzal, hogy felelősségteljesen cselekedtek és viselkedtek akkor is, ha nem lát titeket senki!

Karanténinterjúk korábbi részei:

#5 Simon Bálint (Ivan & The Parazol)

#4 Rudán Joe

#3 Paksi Endre

#2 Zeffer András

#1 Bátky Zoltán

Megosztás