European Mantra: B.O.T.

„Tehetség, képesség, adottság” – mondta Borlai Gergőről Szanyi János dobtanár. Már nagyon korán csodadobosnak titulálták az akkor még csak szárnyait bontogató tehetséget. 12 évesen már az avantgard jazzt játszó Grencsó Kollektívában zenélt. Még nagyon fiatal volt, mikor felfedezte magának a jazz szakma, a hazai jazzélet krémje versengett kegyeiért. Látványos, dinamikus játéka üde színfolt volt a színtéren. Játszott a Babos Banddel, Tátrai Tibusszal, László Attilával, Deák Bill Gyulával. Állandó tagja többek között Presser Gábor, Charlie, Zorán, Katona Klári zenekarának. A Kaltenecker Trióval átírták a térség jazz térképét. Formabontó, improvizatív elemekkel megtűzdelt, fúziós jazz-rockot játszó csapat, úttörőnek számított Magyarországon. Gergő 17 évesen megírta első szólólemezének anyagát, melyet még két lemez követett.

2001-ben megalapította a European Mantra zenekart azzal a céllal, hogy a hagyományos zenei konvenciótól eltérő saját zenei koncepcióját létrehozza, s ennek a megvalósításához a magyar zenei élet meghatározó személyiségeit találta meg. Elsőként Lukács Peta került a kvartettbe, aki egyben szerző- és producertársa is Gergőnek. Majd őt követte az Erkel Ferenc-díjas Nagy János zongorista, s Papesch Péter basszusgitáros. 2005-ben jelent meg az első lemezük ’F.A.Q. Alive’ címen, mely egy szlovákiai turné különböző állomásain felvett számokat tartalmazza. Rá következő évben kiadták második lemezüket, az ’5’-öt. 2007-ben jelent meg egy különleges hangszerelésű, s hangvételű lemez a Free Style Chamber Orchestrával közösen, majd egy hosszabb szünetet követően 2015-ben kiadták a ’The’ című borongósabb hangulatú lemezt. Az elmúlt időszakban történt egy változás. Papesch Péter kiköltözött Németországba, a kiváló basszusgitárosnak a földrajzi távolság áthidalása megoldhatatlannak bizonyult, s otthagyni kényszerült a zenekart. Helyére nem kisebb név került, mint az Artisjus-díjas Barabás Tamás, aki otthonosan mozog a keményebb rocktól a jazzig szinte minden műfajban, s világszínvonalú basszusgitár játéka szervesen illeszkedik a European Mantra zenei világához.

 

 

European Mantra: B.O.T.

Az új lemezre a dalokat Gergő három nap alatt írta meg Los Angeles-i otthonában, majd két nap kellett még, hogy a dobokat rögzítse. A ’B.O.T.’ dalait Borlai Gergő Egyesült Államokban megélt zenei élményei ihlették. A stílus maradt ugyanaz, mint ami eddig is jellemezte a zenekart. Szinte lehetetlen beskatulyázni a European Mantra művészetét. Eklektikus, szélsőségektől sem mentes, megszokott határokat átlépő zenei irányvonalat képvisel, melyben a funky, acid jazz, bebop, s a metal is ugyanúgy megtalálható. Ami változás az előző albumokhoz képest, az a dalközpontúság. Kevesebb a matek, s az improvizáció, viszont jóval több a harmónia. Ez persze nem azt jelenti, hogy, ne lennének extrém zenei megoldások, gyilkos riffelések. Már rögtön a kezdés (Superman) az arcunkba tolja a sebességet, változatosságot, s a komplexitást. Ebben a számban Barabás Tamás is megmutatja, hogy miért is tagja a csapatnak, egyedi játéka élményszámba megy. A lendület a 2008 című számban tovább fokozódik. Elképesztő energiája, sodrása van ennek a dalnak. Borlai hirtelen tempóváltásokkal fokozza a dinamikát, elementáris erővel veri a bőröket. Nemhiába tartják a világ leghangosabb dobosának. Gergő könyörtelen groove-ja teljesen szétszaggatja az ember agyát. Ez a földbedöngölős, arcleszakítós nóta a lemez egyik csúcspontja. A Horror sejtelmes zongorabetétje hallatán szinte megelevenedik előttem Alfred Hitchcock szőke női szereplője, amint éppen betér a magányos motelbe a ’Psycho’ című filmben. Amolyan „European Mantrás” zenei aláfestés hatására a végén vizuálisan megjelenik előttem a híres zuhanyjelenet. A mesterien felépített dalszerkezetben a sejtelmes hangulatot Nagy János lágy zongorajátéka teszi kifejezővé. Gergő lágy, jazzes dobolása szinte érzékelteti a feszültséget. A ’B.O.T.’ pszichedelikus hangvételű, elvontabb kompozíció, melyben Borlai technikás dobolása az uralkodó. Az Inspirationt Steve Vai ihlette. Ebben a gitárközpontú dalban Peta nagyot alkot. Egy érdekes adalék Lukács Peta nagyságához. Még a lemez megjelenése előtt Borlai Gergő átküldte a dalt Steve Vainak véleményezésre. A válasz önmagáért beszél: „Gyönyörű, úgy hangzik, mintha én játszanék, csak sokkal jobb. Ki játszik?…”.

A borítótervet is dicséret illeti. Szabó Kraker László grafikusművész alkotása, modern, egyszerű vonalvezetésű alkotás, mely a kört, mint abszolútat jelképezi. A kör mindig saját magába fordul vissza, nincs se kezdete, se vége, mégis befejezett, tehát tökéletes. És én így vagyok ezzel a lemezzel, melyet 2019 legjobb albumának tartok, mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban.

Összegzés:

Borlai Gergő elhatározása, hogy Los Angelesben próbál szerencsét, abszolút jó döntésnek bizonyult. Az elmúlt években a világ legjobb dobosai közé nőtte ki magát, akit a szakma is elismer, megbecsül. Egy szűkebb elit tagja lett, aki világsztárok sokaságával játszik. „Tehetség, képesség. adottság”. Ezt érzem ’B.O.T.’ című lemeznél is, amely a zenekar eddigi legjobb albuma. A European Mantra Borlai Gergő együttese, ő hívta életre, az ő zenei koncepciója érvényesül elsősorban, de igazi csapatmunka eredménye, hiszen mindenki hozzátette a saját zenei világát, stílusát. Gergő a zenészeknek megadta a kitörési pontokat, így mindenki meg tudta mutatni zenészi kvalitásait. Modern hangzású, pozitív töltetű, minden öncélúságtól mentes 21. századi mestermunka. Aki szereti a kompromisszummentes, formabontó, komplex, határokat átívelő muzsikát, az menjen fel az együttes Facebook-oldalára, s rendelje meg a 2019-es év egyik legjelentőségteljesebb lemezét. Igazán megérdemelnék, hogy egy kiadó mögéjük álljon, s minél szélesebb körben terjesszék a lemezt.

 

Pontszám: 10

Megjelenés: 2019
Kiadó: szerzői kiadás
Weblap: europeanmantra.bandcamp.com
Stí­lus: progresszív jazz-metal
Származás: Magyarország

Zenészek:

Borlai Gergő –  dob, billentyűs hangszerek, programozás, ének
Lukács Peta –  gitár, ének
Nagy János –  billentyűs hangszerek
Barabás Tamás –  basszusgitár

Scott Kinsey, Hadrien Feraud, Ryan Quinn – vokál

Dalcí­mek:

  1. Superman
  2. Childhood
  3. Inspiration
  4. 2008
  5. Typical E.M. Song
  6. Singin’!
  7. Horror
  8. B.O.T.
  9. Driving
Megosztás