Hooligans

Elég furcsa dolog, hogy itt van egy 27 éves zenekar, akikről persze folyamatosan tudtam, ismertem, de igazából az utolsó 2 évük produkciója az, ami megmozgat. A Hooligans zenekar korábbi anyagai annyira nem kerültek közel hozzám, de a 2021-ben megjelent ’Zártosztály’ album gyökeres stílusváltására én is felkaptam a fejem! Az akkori lemezbemutató koncert is jóra sikeredett, na, ezen az estén erre rátettek még egy lapáttal! Előzenekart nem hoztak magukkal, ellenben sok kamerát igen, ugyanis rögzítették a koncertet egy majdan megjelenő anyaghoz. És milyen jól tették! De erről majd picit később.

Hooligans

Szóval a beengedés után metálkoncertekhez képest egy aránylag puritán színpadképpel találtam szembe magamat, két dobogót kaptak, egyet a vokalista lányok, Óvári Évi és Kottmayer Krisztina, a másikat a billentyűs, Gyöngyösi Gábor, ezeknek elejére azért jutott a ledfalakból. Endi dobszerkója kapott egy nagyobb méretű, rombusz alakú emelvényt, aminek két első oldalát is ledfalakkal borították be. És ennyi, gondoltam magamban, egy évzáró, arénás bulira jobban telepakolhatták volna a színpadot.

 

 

Hooligans

A ’Zártosztály’ album intrójával kezdődött a koncert. A zenekar az albumhoz készült klipeken látott fehér felsőkben lépett a deszkákra és életre kelt a színpad. Bevallom, leesett az állam, magyar bandától ritkán látok ennyire szépen fényelt koncertet. A Kendőzetlen igazság is az említett lemezről érkezett, méretes lángcsóvákkal megtámogatva. De nem is ez volt, ami lenyűgözött, koncerteken elég sok, látványos és változatos lánggépekkel találkozom.

Hooligans

A lámpák elhelyezése és ötletes használata volt az, amitől elámultam. Szóval hatalmas gratula a fénytechnikus csapatnak! A plafonról lelógatott ledes kijelzők is feldobták az amúgy szép színpadképet.

Hooligans

Az előzenekar hiányának egyik előnye, hogy az egész hangcuccot csak a főzenekarra kell belőni, ennek eredményeként tök jól szóltak már a kezdetektől. Elég metálos volt a hangzás, ezekhez a keményebb nótákhoz volt megkreálva a hangkép. Csipa az elejétől nagyon jó formában volt, hangban hozta a lemezen hallható minőséget.

Hooligans

Szerencsére ezen az estén a durvább énjét vette elő a csapat, a 2021-es albumról 9 nótát is játszottak. Decemberben jelent meg a legújabb album ’Fekete szivárvány’ címmel, amin megtartották az előző lemez irányvonalát. Annak örülök, hogy nem egyszeri megingásról volt szó az előző lemeznél, hanem tartósan erre az ösvényre álltak rá, nagyon jól tették! A hörgések, screamek mind a helyükön voltak. Csipa a színpadot is szépen bemozogta, amire szükség is volt, mivel a többiek inkább a statikus módját választották a mozgásnak. Ami Tóth Tibinél még érthető, szinte végigvokálozta a koncertet, ráadásul a pedáljai is helyhez kötötték.

Hooligans

Talán az új srác, Romanek Gergő jobban bevállalhatta volna a mozgást, de csak néhány alkalommal állt össze Tibivel egy páros pózra és párszor hátrasétált Endi dobogójához, így tényleg Csipa vitte a hátán a show-t, a közönség pedig remek partnere volt, minden rezdülését, kérését egyből teljesítette az a közel 8-9 ezer ember, aki ezen az estén az arénát választotta célpontként.

Hooligans

A dalok nagy részét a csapattal együtt énekelték, és miután kijöttem a fotósárokból, láttam, hogy az összetételt tekintve is igen színes volt a társulat. Nagyon sok lány ropta, de persze a pasijaik is jelen voltak, mégis azt gondolom, hogy a női rajongók számban jócskán felülmúlták a férfiakat. És ezek a lányok a már-már hardcore-os megszólalást is csípték. Hogy hol vannak ezek a rajongók egy rockkoncertről? Endi szettje szerencsére úgy van összerakva, hogy teljesen látni lehet a dobos játékát, látványos játékban most sem volt hiány, de ezt tőle már megszokhattuk.

Hooligans

Visszatérve a műsorra, jól rakták össze a srácok a programot, a zúzdák után jött egy lassabb tempójú dal, ami elég volt egy kis pihenésre és rá lehetett készülni a következő pörgésre. Bevallom, nem vagyok képben a banda élő produkcióit illetően, így nem tudom, hogy a „lájtosabb” tételeket mióta játsszák így, de az olyan dalok, amik miatt nem kedveltem annyira a csapatot, most új értelmet kaptak, sokkal dögösebb, metálosabb megszólalást, de volt olyan tétel, amit még jobban kicsavartak és a rocktól, metáltól távol eső stílusba ültettek át.

Hooligans

Az új lemezes Körforgás előtt a Zorallinák jöttek be egy kis tüzes produkcióval, hogy a srácok át tudjanak öltözni. A hangszeresek a klipben is látott gázálarcokban tolták le a dalt. A hangzás még itt is jó volt, a küzdőtér több pontjáról is belefüleltem, aztán jött az új lemez címadója.

Hooligans

A Fekete szivárvány dalt a lemezen is Diószegi Kikivel duettben énekli Csipa, és nagyon tetszik az a szám. Csipa elmondta, hogy az első és egyetlen vendég Kiki lesz ezen az estén, a dalban még fekete színű konfettiket is eldurrantottak, de itt valami megszakadt hangzás tekintetében.

Hooligans

Kikit is kevésbé hallottam a hangszerek mellett, de innentől Csipa hangja is beleveszett a zajba. Általában kis helyeken szokott lenni, hogy a koncert után cseng a fülem, de hogy egy arénás koncert másnap reggelén is cseng a fülem, az nagyon ritka. Hangos volt, érzésem szerint kicsit túl lett vezérelve a hang, már ott is éreztem, hogy bántóan hangosan szólt, ahol álltam. Pedig a küzdőtér több pontján is feltűntem. És ezért jó, hogy rögzítették a bulit, a hivatalos anyagra szépen ki lehet keverni az élő hangzást. Különösen azért sajnáltam ezt, mert az este legerősebb duplája ez a dal és az utána következő Túlélő volt, még így is.

Hooligans

A 2021-es lemezbemutató koncerten az tetszett, hogy a régi nagy slágerek kimaradtak és egy tényleg tökös estén voltam, most pedig pont az tetszett, hogy az akkor kimaradt dalok frissebb felfogásban bekerültek a műsorba. Mert persze az olyan daloknál került elő a legtöbb telefon, mint a Királylány, Paradicsom, Tartson örökké. Annak következtében, hogy a durvább tételek voltak túlsúlyban, a vokalista lányoknak több szabadidejük volt, de szerencsére feltalálták magukat, amikor éppen nem kellet Csipának segíteni, igazi rajongóként táncoltak a „nulladik” sorban.

Hooligans

Ha már vokálozás, Tibi mellett a billentyűs Gyöngyösi Gaben is szinte végigkísérte az énekest.

Hooligans

Tibi pedig a műsornak megfelelően, szinte dalonként váltogatta gitárját, ezért is írtam az elején, hogy a műsor annyira eklektikus és színes volt, hogy mindig valami váratlan érkezett.

Hooligans

Mikor éppen bepörögtünk, jött egy lassabb tempó, mikor éppen megpihentünk, jött egy dal, ami kirángatott a nyugis énünkből. Bő kétórányi zenélés után azt hittem, hogy az új érát felvezető dal nem kerül terítékre, de a ráadásra visszatérő csapat egy igazi zúzdával engedett minket utunkra. Az Evolúció tette fel nálam újra a térképre a csapatot és ez a dal most is levett a lábamról, remek lezárása volt ennek az estének.

Hooligans

Biztosan sokan vannak, akik máshogy gondolják, mint én, de nekem ez a fajta megszólalás, ez a műsor nagyon is kedvemre való volt, a korábbi slágerek alatt nyugodtan tudtam sétálni és fotózni, még a frissített előadásmód ellenére is.

Félútig elkísérsz?! / Kendőzetlen igazság / Káosz / Félember / Mindörökké / Elindul a lejtő / Ne félj, már én sem félek / Körforgás / Játszom / Idegen / Szélbe mondott szó / Várok rád / Tartson örökké / Fekete szivárvány / Túlélő / Szabadon / Küzdj az álmodért / Egy álom közepén / Szájkosár / Paradicsom / Illúzió / Királylány / Az új méreg / Legyen valami! / Seholország / Hotel Mámor // Evolúció

Hogy miért volt jó dolog rögzíteni ezt a koncertet? Mert a 27 éves csapat régi nagy slágerei is helyet kaptak a közel 140 perc alatt, az új stílusváltás ikonikus dalai is megszólaltak, és egy olyan pazar körítést adtak hozzá a srácok, amire még én is elégedetten csettinthettem, a hangzást pedig majd rendbe teszik az anyagon, ami viszont örökre megmarad majd valamilyen hordozón. Nekem tetszik az új Hooligans, örülök, hogy az irányváltás nem átmeneti volt, hanem úgy tűnik, marad még egy ideig. Ezért ha lesz rendes lemezbemutató koncertje az új anyagnak, ott a helyem! Mert az új album dalai sem rosszak, és ezen a napon még csak ízelítőt kaptunk belőlük.

Szöveg és fotó: Savafan
Köszönet a Hooligans managementjének a lehetőségért!

Megosztás