A Sabaton a karácsonyi fegyverszünetról szóló dalához újabb klipet készített. A videót jegyző YarnHub cég imázsához tartozik, hogy minden videójukban elrejtenek egy macskát. De vajon hol bújhat meg egy macska egy világháborús történetben? Mi megtaláltuk.

Christmas Truce

December 24-én, a tragikus 1914-es évben egy hideg éjszaka közepén járunk. A sáros lövészárokban töltött öt hónap után a harc még mindig nem ért véget, és karácsony este a katonáknak még jobban hiányzott az otthonuk, mint bármelyik más napon, csendesen karácsonyi dalokat kezdtek el énekelni. Bár a hivatalos fegyverszünetet akkor a kormányok elutasították, december 25-én reggel kísérteties csend ült az üres csatamezőre. Ekkor a brit és német katonák lassan kimásztak a lövészárokból, hogy boldog karácsonyt kívánjanak egymásnak, fényképezkedjenek, játsszanak, és néhányan még ajándékot is cseréltek.
A Sabaton most egy animációs storyvideóban ábrázolja az első világháborúnak ezt a hihetetlen eseményét, amely később „karácsonyi fegyverszünet” néven vált ismertté. A klipet a zenekar a december 1-től naponta jelentkező online adventi kalendáriumában mutatta be a közösségi médiában és a weboldalán.
„Ez a »karácsonyi fegyverszünet« története, ehhez írtuk a legújabb kislemezünket – nyilatkozta Pär Sundström basszusgitáros. – Most a szokásainktól eltérően adjuk át nektek a zenénket és a mögötte lévő történelmet.”
Az új videót a „macskás” YarnHub készítette, akikkel már dolgozott a zenekar, a No Bullets Fly és a Night Witches dalok videóin is.
A kislemez élőszereplős videójáról már korábban írtunk, ahol a zenekar tagjai egymás ellenségeiként fognak fegyvert a másikra a szembenálló lövészárkokban, a dal a  március 4-én megjelenő tizedik, ’The War To End All Wars’ című album előfutára, ami újra az I. világháború szörnyűségeiről, csodáiról és eseményeiről szól. Van a Christmas Truce-nak egy szövegesvideó-verziója is, amelyet szintén megmutatunk, ez különösebb felhajtás nélkül jelent meg, de már ezt is közel egymillióan megnézték.

 

 

A zenekar a lemez megjelenését követően Európa turnéra indul a The HU és a Lordi társaságában, amelynek budapesti állomása 2022. március 13-án lesz a Budapest Arénában.

Megosztás