Egy elhíresült fegyverszünetről szól a Sabaton legújabb dala, amit egy látványos klippel támogattak meg, és ami a jövő márciusban érkező friss album első hírnöke.

1914. december 24. A brit haderő karácsony estéjén hallotta, amint a német lövészárokból a Stille Nacht dallamfoszlányai szűrődnek ki, lámpásokat és kis fenyőfákat láttak a lövészárkok mentén. Erre válaszul az angol hadsereg is rázendített saját karácsonyi dalára, hogy elnyomják a németek hangerejét, az ellenséges katonák egymásnak kezdtek üzengetni a lövészárkokból. Az üzenetek karácsonyi jókívánságok voltak és biztosították egymást a harcoló felek, hogy ha félúton találkoznak, nem fogják egymást halomra lőni. Másnap a brit és a német katonák a senki földjén találkoztak és ajándékokat cseréltek, fényképezkedtek, sőt néhányan még fociztak is. A béke és a harmónia ritka, de varázslatos pillanata volt ez a 20. század egyik legszörnyűbb eseménye közepette.

 

 

A svéd csatametálos Sabaton új dalt osztott meg erről a kiemelkedő eseményről, amely a mai napig „Karácsonyi fegyverszünet” néven ismert. A Sabaton ötletgazdája és basszusgitárosa, Pär Sundström így nyilatkozott a Christmas Truce című dalról: „A Christmas Truce volt a legfontosabb számunkra, amikor úgy döntöttünk, hogy dalokat írunk az első világháborúról. Ez volt a rajongóink által leginkább kért téma, de számunkra is ez volt a legérzelmesebb háborús történet. A dal megalkotása évekig tartott, mivel azt akartuk, hogy a zene őszintén tükrözze a hangulatot, és ez nagy kihívás volt, de úgy érezzük, sikerült egy olyan dalt írnunk, amely megragadja ennek a több mint száz évvel ezelőtti napnak a szellemét.”

A Christmas Truce a Sabaton tizedik albumát, a ’The War To End All Wars’-t vetíti előre, amely március 4-én jelenik meg a Nuclear Blast gondozásában. A Sabaton ismét mélyen elmerül az első világháború körüli szörnyűségekben, csodákban, valamint eseményekben, és egy 11 számot felölelő érzelmes és izgalmas utazásra viszi a hallgatót.

A zenekar a lemez megjelenése környékén Európa-turnéra indul a The HU és a Lordi társaságában, aminek budapesti állomása március 13-án lesz a Budapest Arénában.

Megosztás