A svéd Sabaton nem változtatott a jól bevált formulán, egy már korábban feldolgozott témához nyúltak vissza: az új album koncepciója újra az I. világháború lesz.

Sabaton

A svéd csatametálos Sabaton legújabb lemezének címe ’The War To End All Wars’ és a lemezzel kapcsolatban így nyilatkozott a banda: „Közel két évtizede énekelünk történelmi csatákról és háborúkról a világ minden tájáról. Két év telt el legutóbbi albumunk, a ’The Great War’ megjelenése óta, a konceptalbum az I. világháborúról mesélt. Azóta próbáltuk eldönteni, hogy mi legyen a történetmesélésünk következő fejezete. Vajon ismét a svéd történelem? Vagy az amerikai polgárháború? Napóleon története vagy talán a keresztes háborúk? Nem, kedves barátaink. Ismét a 20. század elejére fogunk koncentrálni. Így tehát átnyújtjuk nektek a ’The War To End All Wars’-t!”

 

 

„Úgy gondoljuk, hogy a történelem ezen szakaszával kapcsolatban még több felfedeznivaló van – folytatta a zenekar. – Az I. világháborúból még mindig nagyon sok történet van, amit el kell mesélni. Idővel mindet meg fogjuk ismerni…”
A Sabaton énekese, Joakim Brodén személyesen is nyilatkozott az új anyag zenei irányvonaláról: „Ez nagyon is sabatonos album lesz, egy Sabaton-lemezen mindig vannak meglepetések, de nem fogunk valami teljesen mást csinálni minden dalban.
Ez mindig szubjektív – folytatta. – Szerintem szánalmas, amikor egy előadó azt mondja, hogy »Ez a legjobb album, amit valaha készítettünk« és folyamatosan ugyanazt a fáradt szöveget ismételgeti. Én azt mondom, hogy ezt a hallgatónak kell eldöntenie, de azt tudom, hogy a zenekarban mindenki – anélkül, hogy egy szobában ültünk volna – azt mondta, »B.ssza meg! Ez jól hangzik!« A végső keverés előtt küldtem el mindenkinek az anyagot és ilyen egyetértés még sosem volt a zenekar történetében. Mindenki nagyon elégedett a produkcióval.
Joakim megerősítette, hogy a korábban kiadott kislemezek, a Livgardet, a Defence Of Moscow és a Kingdom Come / Metal Trilogy közül egyik sem lesz rajta a nagylemezen: „Ezek teljesen elkülönülnek az új albumtól. Volt egy kis időnk és nem szeretünk egy helyben ülni. Van egy teljes albumunk, plusz ezek a számok, plusz még egy kicsit több.”

A zenekar az új lemezhez kapcsolódó turnéra indul a mongol The Hu és a finn Lordi társaságában, a „The Tour To End All Tours” 2022. március 13-án ér Budapestre, a Budapest Arénába.

Megosztás