Mandoki Soulmates

Leslie Mandoki még 1992-ben hívta életre Ian Anderson, Jack Bruce és Al Di Meola társaságában a Mandoki Soulmates nevű projektet. Három évtizede tartó munkásságuk rengeteg érdekességet és zenei csemegét rejt, de most az eredetileg 2019 októberében megjelent ’Living In The Gap & Hungarian Pictures’ című dupla lemez került ismét reflektorfénybe, amely 2022 decemberében magyar szövegekkel, magyar énekesek interpretálásában új életre kelt. A ’Magyar képek’ története azonban nem új, hiszen 1997-ben már történt hasonló. 25 évvel ezelőtt jelent meg az első olyan Mandoki-album, amin magyar énekesek magyar dalszöveggel énekelték el a Soulmates-szerzeményeket. A 25 éves jubileum alkalmából a ’Találkozások’ is megújult és ismét elérhető lett a hazai lemezboltokban és a népszerű digitális platformokon a ’Magyar képek’-kel egy időben.

Mandoki Soulmates

A Mandoki Soulmates kiadványok között is különleges helyet foglal a ’Living In The Gap & Hungarian Pictures’. Az első CD anyagára mondhatjuk, hogy folytatja a Soulmates hagyományait. Az alapvetően jazz, jazz-rock stílus mellett persze megjelennek a könnyedebb, jobban fogyasztható művek is. Maga Leslie Mandoki is arról énekel, hogy az öreg lázadóknak át kell adnia a stafétát a jelenkor rebelliseinek. Az itt hallható közel 60 percnyi zene változatos, teljes figyelmet igényel. A sok világsztár olyan egységben zenél, ami nem mindennapos, ez az anyag azonban nem könnyen fogyasztható. Elsősorban azok a művek tudtak megfogni, amelyek a könnyedebb irányba mozdultak el, mint a Turn The Wind, a Where We Belong és az Old Rebels. A legnagyobb meglepetést pedig Varga Miklós Európa cím dalának átdolgozása hozta. A szöveg angol változata teljesen illik a Soulmates-album mondanivalójába.

 

 

Hivatalos hazai forgalmazónál kapható fizikai formátum: 2 CD

Mandoki Soulmates

Nem sok olyan lemezzel találkoztam, mint a kiadvány második CD-lemezén helyet kapó ’Hungarian Pictures’! Talán csak Török Ádám és a Mini az, akiknél lemezről lemezre visszatérő motívumként szolgál Bartók Béla zenéje. Mandoki boszorkánykonyhájában Bartók műveit ihletforrásként felhasználva a klasszikus zene, a jazz és a progresszív rock egyvelegeként egy nem mindennapos művet hozott létre. Bár Bartóknak volt egy ’Magyar képek’ című műve, amelyben korábbi zongoradarabjait hangszerelte át szimfonikus zenekarra, Leslie Mandoki a címet megtartva, ebből csak az Este a székelyeknél motívumait illesztette be a ciklusból, később Bartók gyűjtötte népdalokat, illetve az Allegro Barbaro című zongoraműből átvett részleteket hallunk. Mandoki verziójában is elsődleges hangszer maradt a zongora, ehhez a sokrétű feladathoz pedig egy olyan zseni kellett, mint Szakcsi Lakatos Béla. Ő volt az a személy, akire ezt az ötletet fel lehetett fűzni. Bár ez a 45 perc sem könnyű – sőt, ha lehet, még nehezebb, mint az első lemez –, valahogy mégis jobban meg tudott fogni. A művek egyensúlya tökéletes, a változatosság mellett a dallamosság dominál. Mindezt úgy valósította meg, hogy az itt zenélő muzsikusok tökéletesen hozzá tudták tenni személyes stílusukat. Al Di Meolától magyar zenét hallani nagy élmény, nem szabad kihagyni! Mivel lehet még ezt a különleges élményt fokozni? Ha a lemezt a hallgató a 2021-ben – az Inside Out Music gondozásában – megjelent ’Utopia For Realists: Hungarian Pictures’ vizuális körítésével együtt hallgatja meg.

Hivatalos hazai forgalmazónál kapható fizikai formátumok: CD / mediabook / LP + CD

Mandoki Soulmates

Novemberben érkezett a váratlan bejelentés, az Új a szél című tétel debütálása mellett kiderült, hogy egy harmadik verzióban is elérhető lesz a ’Hungarian Pictures’. Első pillanatban még azt hittem, hogy mindössze ez az egy dal jelenik meg kislemezként, de nem sokkal később kiderült, hogy itt bizony egy új nagylemezről lesz szó, amin hazánk énekesei kapnak főszerepet. A ’Magyar képek’ borítóján a következő neveket olvashatjuk: Ákos, Caramel, Charlie, Mező Misi, Pápai Joci, Takáts Tamás, Zséda és Szakcsi Lakatos Béla. Amikor a teljes albumot megismertem, újabb meglepetés ért, mert rájöttem, hogy a ’Magyar képek’ leginkább a ’Living In The Gap & Hungarian Pictures’ átdolgozott, rövidített verziója, bár a teljes játékidő így is 60 perc felett van. Ez az új lemez a korábban megismert dupla album alapján készült, de a vezérfonal most is a ’Hungarian Pictures’ volt. Az instrumentális és az énekes szerzemények nagyon jól eltalált egyensúlyban vannak, amit a nemzetközi lemeznél még nehezményeztem, hogy helyenként nehéz befogadni, itt egyszerűen szertefoszlott. A Leslie által válogatott énekesek – bár nagyrészük nem a rockműfajhoz kötődik – tényleg tökéletes harmóniában voltak a nekik választott dallal. Mező Misi az Új a szélben, Pápai Joci az Ide tartozunkban, Caramel és Ákos az Ez már az élet címűben. Az idősebb generációt képviselő Takáts Tamás két alkalommal, Charlie pedig egyszer hallható. Zséda, aki a női főszereplőnek is nevezhető, a dalok nagyobb részében vállalt szerepet. Az egész album egy olyan egységet képvisel, amiből nehéz kiragadni bármilyen részletet is, nekem ez így egyben tökéletes. A magyar verzió az egységességén túl még a dinamikusabb hangzásával is többet tudott adni. A Leslie által képviselt mondanivaló és tartalom most talán még erősebb, mert az anyanyelvén fogalmazta meg őket. Azt gondolom, hogy ha Bartók Bélának volna lehetősége meghallgatni a ’Magyar képek’-et, büszkén mondaná, hogy az ő művei 2022-ben új szintre léptek.

Hivatalos hazai forgalmazónál kapható fizikai formátum: CD

Mandoki Soulmates

Ahogy említettem, a ’Magyar képek’ esete nem az első alkalom volt, hiszen Leslie Mandoki 25 évvel ezelőtt már dolgozott egyszer hazánk nagyszerű énekeseivel. 1997-ben az ő meghívására érkezett hozzá Németországba Charlie, Demjén Ferenc, Zorán, Cserháti Zsuzsa és Somló Tamás. Ez az ötös vett részt az első magyar nyelvű Mandoki Soulmates-album elkészítésében. Akkor nem volt ennyire „más” a végeredmény, hiszen csupán egy korábban megjelent album éneksávjait vették újra. A ’People In Room № 8’-en található művek közül 11 lett az alapja annak a magyar nyelvű lemeznek, amely Horváth Attila, Sztevanovity Dusán, Márkus József és Demjén Ferenc magyar szövegeivel nyert új értelmet, és végül ’Találkozások’ címmel látott napvilágot. A hazai kiadvány kakukktojása a Cserháti által énekelt Túl sokáig vártam című szerzemény, amelyet eredetileg egy rövid életű német popcsapat, a United Dreams számára írt a Mandoki-Bencker páros. A nemzetközi Soulmates-lemezen a következő énekesek hallhatók: Bobby Kimball (ex-Toto), Chaka Khan, David Clayton-Thomas (Blood, Sweat & Tears), Ian Anderson (Jethro Tull), Jack Bruce (Cream), Joshua Kadison, Nik Kershaw és Peter Maffay. A zenei alap teljesen ugyanaz mindkét korongon, így a hazai ötösnek csak a kiválasztott dalokat kellett felénekelni. A végeredmény azonban azt kell mondjam, két teljesen egyenértékű kiadvány lett. Nyilván a magyar verzió egy szűkebb piacra készült, de minőségében ugyanazt az értéket képviseli, mint amit világsztárok hoztak. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az angol nyelvű verzión pedig Dés László Nagy utazás című dalát adták elő angol nyelven a világsztárok, tehát itt is volt egy Varga Miklós Európájához hasonló feldolgozás az eredeti albumon.)

A ’Találkozások’ zenei alapja sokkal közelebb kerülhet a rockzenét kedvelők szívéhez, hiszen a Toto zenei világára hasonlító dallamosrock-műfajban készült. Akár úgy is fogalmazhatnék, hogy akik szeretik és követik Charlie, Demjén munkásságát, azoknak nem fog újat hozni az itt hallható zene. Mandoki már akkor is nagyon jó érzékkel választotta ki, hogy melyik dalához melyik énekes illik a legjobban. Négy olyan szám van a lemezen, amiben hárman vagy még többen állnak a mikrofon mögött, és hármat interpretálnak duett formában. Az eredeti angol nyelvű vokál a legtöbb esetben megmaradt a magyar vezérdallamok mögött. Mindenki találhat az ízlésének megfelelő művet ezen a lemezen, nekem a kedvencem a nyitó Ha a zene útján jársz mellett a Játssz tovább!, az Ugye lesz erőm? és az Azt hiszem lettek. A zárásként helyet kapó Csak álmod legyen még pedig a hab a tortán, hiszen a magyar és az angol éneksávok keverésével Charlie, Demjén Ferenc, Somló Tamás, Zorán, Cserháti Zsuzsa, Ian Anderson, Jack Bruce, David Clayton-Thomas, Bobby Kimball és Leslie Mandoki közösen éneklik a dalt, bizonyítva, hogy a magyar énekesek egyenrangúak a nemzetközi sztárokkal.

A ’Találkozások’ lemezzel visszarepülhettem az időben, jó dalokat hallhattam nagyszerű énekesek tolmácsolásában. A hazai pop/rockműfaj történetének egy különleges pillanatát őrzi ez a kiadvány, amely a 25 éves jubileumi újrakiadás segítségével ismét a köztudatba kerülhet.

Hivatalos hazai forgalmazónál kapható fizikai formátum: CD

’Living In The Gap’ dallista:

Living In The Gap / Young Rebels / Turn The Wind / Where We Belong / Let The Music Show You The Way / Too Much Pride / Old Rebels / Welcome To Real Life / Hottest Queen Of Cool / Wake Up / Mother Europe / I’m Not Your Enemy

’Hungarian Pictures’ dallista:

Sessions In The Village / Utopia For Realists / Transylvanian Dances / You’ll Find Me In Your Mirror / Return To Budapest / Barbaro / The Torch

Közreműködők:

Leslie Mandoki – ének, dobok, ütőhangszerek
Szakcsi Lakatos Béla – zongora
Papp Gyula– billentyűs hangszerek
Edvin Marton – hegedű
Fausto Beccalossi – tangóharmonika
Max Merseny – alt szaxofon
Bobby Kimball – ének
Chris Thompson – ének
Ian Anderson – ének, fuvola
Jack Bruce – ének, basszusgitár
Peter Maffay – ének
Nick Van Eede – ének
David Clayton-Thomas – ének
Julia Mandoki – ének
Al Di Meola – gitár
Mike Stern – gitár
Randy Brecker – trombita, szárnykürt
Ada Brecker – tenor és szoprán szaxofon
Bill Evans – tenor és szoprán szaxofon
John Helliwell – alt, tenor és szoprán szaxofon, klarinét
Till Brönner – trombita
Cory Henry – billentyűs hangszerek
Simon Phillips – dobok
Tony Carey – ének, billentyűs hangszerek
Jesse Siebenberg – ének
Richard Bona – basszusgitár, ének
Steve Bailey – basszusgitár

’Magyar képek’ dallista:

Erdély lelke / A realisták utópiája / Erdélyi táncok / Vissza a faluba / Új a szél / Duna-parti sétány / Pesti srácok / Gyermektánc / Tegnapi lázadók / Hideg szél / Ide tartozunk / A páva / Engem látsz majd a tükrödben / Quasi Adagio / Naplemente Budapesten / Ez már az élet / Furioso / A fáklya / Ahol születtem (Live from Budapest 2021)

Közreműködők:

Leslie Mandoki – ének, dobok, ütőhangszerek
Ian Anderson – ének, fuvola
Al Di Meola – gitár
Bobby Kimball – ének
Richard Bona – basszusgitár, ének
Jack Bruce – ének, basszusgitár
David Clayton-Thomas – ének
Mike Stern – gitár
Chris Thompson – ének
Julia Mandoki – ének
Randy Brecker – trombita, szárnykürt
Till Brönner – trombita
John Helliwell – alt, tenor és szoprán szaxofon, klarinét
Bill Evans – tenor és szoprán szaxofon
Cory Henry – billentyűs hangszerek
Nick Van Eede – ének
Tony Carey – ének, billentyűs hangszerek
Jesse Siebenberg – ének
Steve Bailey – basszusgitár

Kovács Ákos – ének
Molnár Ferenc Caramel – ének
Horváth Charlie – ének
Mező Misi – ének
Pápai Joci – ének
Szakcsi Lakatos Béla – zongora
Takáts Tamás – ének
Zséda – ének

’Találkozások’ dallista:

Ha a zene útján jársz / Ártatlan évek / Ahol születtem / Játssz tovább! / Mélyre áss, vagy magasra szállj! / Ugye lesz erőm? / Szivárvány angyal / Azt hiszem / Kölcsön szerelem / Túl sokáig vártam / Minden nap / Csak álmod legyen még!

Közreműködők:

Leslie Mandoki – ének, dobok, ütőhangszerek
Ian Anderson – ének, fuvola
Chaka Khan – ének
Jack Bruce – ének, basszus
David Clayton-Thomas – ének
Bobby Kimball – ének
Al Di Meola – gitár
Steve Lukather – gitár
Nik Kershaw – gitár
Steve Khan – gitár
Mike Stern – gitár
Pino Palladino – basszusgitár
Victor Bailey – basszusgitár
Anthony Jackson – basszusgitár
Michael Brecker – szaxofon
Randy Brecker – trombita, kürt
Bill Evans – tenor és szoprán szaxofon

Horváth Charlie – ének
Demjén Ferenc – ének
Zorán – ének
Cserháti Zsuzsa – ének
Somló Tamás – ének

Megosztás