A lemez a hazai megjelenés után a MAHASZ TOP 40 albumlistájának az élére került, de az élen nyitott az Amazon classicrock-listáján, valamint Németországban a fizikai hanghordozók listáján is.

Mandoki Soulmates

A magyar születésű Mándoki László, aki nemzetközi hírnevet szerzett előbb a Dschinghis Khan nevű popformáció tagjaként, majd befolyásos producerként, zeneszerzőként, illetve a Mandoki Soulmates vezetőjeként, így kommentálta a magyarországi megjelenést: „Nekünk, zenészeknek ma ünnepnap van, megjelenik az új albumunk: ’Mandoki Soulmates – Living In The Gap & Hungarian Pictures’, 45 év után újra ott, ahol születtem. A legszebb álmunk…”

 

 

Az 1993-ban alapított, állandóan változó összetételű zenekarban két dolog változatlan: olyan világsztárok az egykori és jelenlegi tagok, akik együttesen 35 Grammy-díj birtokosai, és a zenéjük a progresszív rock – jazz-rock hagyományokat követi. A társulatnak ez már a 14. albuma, számos alkalommal adtak nagykoncertet hazánkban is: a Szigeten, a győri Dunakapu téren a város ünnepén többször is, a MüPában és a Várkert Bazárban.

„Megosztott társadalomban élünk. Egy olyan társadalomban, amelyben az emberek algoritmusok által szűrt buborékokban élnek, ahol kizárólag a saját, vagy az övékhez hasonló vélemények visszhangja veszik körül őket. Manapság, például a zenét illetően, egy algoritmus a korábbi hallgatási és vásárlási szokások alapján dönti el, melyik zene felel meg ízlésemnek. Az új koncepciós duplalemez, a ’Living In The Gap & Hungarian Pictures’ pont erről a társadalompolitikai jelenségről szól, arról, hogy társadalmunk megosztott a véleménybuborékok és visszhangkamrák véleménypusztítása miatt. Az összetartásért és a széthúzás ellen szóljon a dal…”

A dupla kiadvány első tizenkét dala nagy témákat dolgoz fel a progresszív rock nyelvén. Mándoki énekel az öreg lázadókról, akiknek át kell adniuk a stafétabotot a fiatal lázadóknak, énekel generációja mulasztásáról: nem sikerült átmenteniük a német újraegyesülés utáni eufóriát a jelenbe. A zömmel új dalok között felhangzik Varga Miklós 1984-es szerzeménye, az Európa, amelyet Mother Europe címen először 1993-ban dolgozott fel a Mandoki Soulmates.

A második lemez igazi kincs, egy 46 perces jazz-rock szvit, ami Bartók Béla kompozícióin és témáin alapul, kiegészítve más új kompozíciókkal és saját dalokkal. Az album megvalósításának az ötletét Mándoki már évekkel ezelőtt megfogalmazta magában néhai zenésztársai, Greg Lake (Emerson Lake & Palmer) és Jon Lord (Deep Purple) társaságában.

„Szerelmi vallomás a nagy magyar zeneszerzőhöz, Bartók Bélához és hazájához, Magyarországhoz… Bartók számára a kulturális sokszínűség érték volt, mert pontosan a különbségek révén merít a művészet erőt a további fejlődéshez. Ötvözte a… különféle régiókból származó hangszíneket és hagyományos dallamokat, hogy a zene népeket összekapcsoló aspektusán keresztül hívja fel a figyelmet a harmincas évek végén a nemzeti szocializmus növekvő fenyegetésére.”

A Focus című német lap az év legfontosabb rockalbumának nevezte Mándoki lemezét.

Mandoki Soulmates

Közreműködők:

Mándoki László – ének, dobok, ütőhangszerek
Szakcsi Lakatos Béla – zongora
Papp Gyula – billentyűs hangszerek
Edvin Marton – hegedű
Fausto Beccalossi – tangóharmonika
Max Merseny – alt szaxofon
Bobby Kimball – ének
Chris Thompson – ének
Ian Anderson – ének, fuvola
Jack Bruce – ének, basszus
Peter Maffay – ének
Nick Van Eede – ének
David Clayton-Thomas – ének
Mándoki Júlia – ének
Al Di Meola – gitár
Mike Stern – gitár
Randy Brecker – trombita, szárnykürt
Ada Brecker – tenor és szoprán szaxofon
Bill Evans – tenor és szoprán szaxofon
John Helliwell – alt, tenor és szoprán szaxofon, klarinét
Till Brönner – trombita
Cory Henry – billentyűs hangszerek
Simon Phillips – dobok
Tony Carey – ének, billentyűs hangszerek
Jesse Siebenberg – ének
Richard Bona – basszus, ének
Steve Bailey – basszus

’Living In The Gap’ dallista:

01. Living In The Gap
02. Young Rebels
03. Turn The Wind
04. Where We Belong
05. Let The Music Show You The Way
06. Too Much Pride
07. Old Rebels
08. Welcome To Real Life
09. Hottest Queen Of Cool
10. Wake Up
11. Mother Europe
12. I’m Not Your Enemy

’Hungarian Pictures’ dallista:

01. Sessions In The Village
02. Utopia For Realists
03. Transylvanian Dances
04. You’ll Find Me In Your Mirror
05. Return To Budapest
06. Barbaro
07. The Torch

Mandoki Soulmates

Megosztás