Walter Trout - Ordinary Madness

Aktuálisabb címet nem is adhatott volna új lemezének Walter Trout. Ha körülnézünk a beteg világban, nem sok békével találkozunk, mindenhol forrnak az indulatok, háború itt, természeti katasztrófa ott, szárazság itt, áradás ott. Ez a pandémia még rá is tett vagy két lapáttal erre az őrületre, a jelek szerint egy darabig még velünk lesz, hogy rohadjon meg!

A gitáros lemezei legtöbbször úgy kezdődnek, hogy a zenéből áradó energia letépi az ember fejét, mindegy az, hogy slow blues vagy valami pörgősebb rocknóta. Nos, nem követte ezt a koncepciót, mert a címadó dal egy melankolikus lassú blues, finom gitárcsípésekkel, halk részekkel. És így visszafogottan is folytatódik. A Wanna Dance egy rockos darab, a dallamos formából: középtempós dal, megjegyezhető énekdallammal. A My Foolish Pride egy szép ballada, míg a Heartland újabb slágergyanús szerzemény, ebben a fiatal nemzedékhez szól a veterán bluesman. Az All Out Of Tears újra egy lassú blueskesergő – emlékdal Teeny Tucker bluesénekesnő elhunyt fiának –, rengeteg érzelemmel. A recept viszont a szokásos: egy billentyűs alapra helyezett síró gitárszóló, egyre jobban pörgetve. A lemez több mint fele ilyen koncepcióban készült, azonban ez nem jelenti, hogy rossz lenne.

 

 

A hatodik szám, a Final Curtain Call blues-rockja úgy az ember zsigeréig hatol, pedig a halálról szól. Szaggatott, kemény gitár, erőteljes szájharmonika-játék, az ének sem finomkodik. Azt gondoljuk, jön a váltás, de mégsem: a Heaven In Your Eyes újra egy melodikus nóta. A The Sun Is Going Down szokatlan, többszólamú vokállal indít, majd egy savas bluesnótába torkollik, visszhangosított gitárral, óvatosan menetelő énekdallammal. Ez sem szól keményen, de a pszichedelia, ami átitatja az egészet, felállítja a szőrt a hátunkon, és a végére azért rendesen felpörög. A Make It Right funkos, az Up Above My Sky egyszerre lírai és savas. És a végére hagy egy olyan bluest, ami belepréseli a hallgatót a székébe.

Az OK Boomer egy válasz a fiatalabb generációnak, akik a második világháború után és az ötvenes években születetteket ekézik. Boomernek hívják e nemzedék tagjait, az 1951-es születésű Walter Trout is beletartozik, akinek mellesleg három fia van. Ez egy kakukktojás, mert a lemez sötét, borús hangulatában az egyetlen vidám, bár szarkasztikus nóta. „I don’t care what you say, I’m a boomer and I’m OK.” – énekli a refrénben, amit felesleges lefordítani, nem is lehetne. Egy interjúban egyébként elmondta, hogy nagyon is bízik a fiatal generációban.

Nem ezt vártuk Walter Trouttól, hozzászoktunk a harapós blues-rock nótáihoz. Van ilyen is a lemezen, de most nem ez a vonal dominál, a jelenlegi világ más produkciót hozott ki belőle. Elmélkedős és óvatosabb dalokat írt, több lírai résszel, és ahogy a dalok bizonyítják, ez a vonal is jól áll neki és tud ő rockslágert is írni, remekül bánik a dallamokkal, kitűnően vegyíti őket a savas, borulós témákkal.

Összegzés:

Egy All-Star album (’We’re All In This Together’ 2017) és egy feldolgozáslemez (’Survivor Blues’ 2019) után egy saját maga által írt, saját bandájával felvett albummal jelentkezett Walter Trout. A jelek szerint a muzsikus jól van és az album is azt mutatja, hogy a világot reálisan látja: ez egyáltalán nem rózsaszín csomagolásba burkolt Tündérország. A szöveg mellett a zene is tökéletesen visszaadja ezt a nem épp optimista világlátást, mely ezúttal eltér a nála megszokottól, ám ez a fajta zenei koncepció is kiválóan sikerült.

Pontszám: 9

Megjelenés: 2020
Kiadó:
Mascot Label Group
Stílus
: Blues-rock
Származás
: Amerikai Egyesült Államok

Zenészek:

Walter Trout – gitár, ének
Johnny Griparic – basszusgitár
Teddy ‘Zig Zag’ Andreadis – billentyűsök
Michael Leasure – dob

Skip Edwards – billentyűsök
Drake ‘Munkihaid’ Shining – billentyűsök
Anthony Grisham – gitár

Dalcí­mek: 

 1. Ordinary Madness
 2. Wanna Dance
 3. My Foolish Pride
 4. Heartland
 5. All Out Of Tears
 6. Final Curtain Call
 7. Heaven In Your Eyes
 8. The Sun Is Going Down
 9. Make It Right
 10. Up Above My Sky
 11. OK Boomer
Megosztás