A gitárvirtuóz új lemezzel jelentkezik, a ’Werewolves Of Portland’ június 4-én jelenik meg. A bejelentés megünneplésére Paul nyilvánosságra hozta első ízelítőként az Argument About Pie videóját.

Paul Gilbert

Paul Gilbert tizenhatodik szólóalbumán mindenki számára bebizonyítja, hogy képes még feljebb tenni a lécet. Ennek a munkának 2020-ban kellett volna megkezdődnie, de a lezárással mintha megállt volna az egész világ. „2020 tavaszára terveztem a felvételt, lefoglaltam a stúdiót és a zenészek készen álltak a próbákra. De hirtelen bezárult a világ, és mindent fel kellett függeszteni. Nehéz volt tudomásul venni, hogy nem lehet a stúdióban élőben felvenni a lemezt, ahogy az előzőnél tettük, de ahogy a karantén elhúzódott, elkezdtem gondolkodni más megoldásokon” – mondta Paul.

 

 

Gilbert megoldása egyszerű volt, mégis hatékony, és lehetővé tette számára, hogy bemutassa széles körű hangszeres tudását. „Hat hónapba telt, hogy átgondoljam, de végül eszembe jutott, hogy én magam is játszhatnék az összes hangszeren. Mindig is szerettem dobolni, és elég jól tudok basszusgitározni, meg billentyűs hangszeren is játszani ahhoz, hogy elkészüljön a munka – mesélte Paul. – Évek óta nem doboltam, így nem tudtam, hogy fizikailag megfelelő formában vagyok-e hozzá. Megkerestem tehát Kevin Hahnt (a társproduceremet és hangmérnökömet) és azt mondtam neki: »Megpróbálok mindent én magam feljátszani. Ha találunk egy olyan részt, amelyet nem tudok eljátszani, akkor keresünk más zenészeket, akik a helyembe léphetnek és segíthetnek«.”

A lemez címválasztásával kapcsolatosan így mesélt: „Ehhez a címhez az ötletet részben egy Warren Zevon-dal, a Werewolves Of London adta. Portlandben élek és azt gondoltam, hogy vicces lenne behelyettesíteni a sokkal kevésbé ismert városom nevét. Az eredeti ötletem az volt, hogy én magam és a zenekarom tagjai lennének a vérfarkasok és amikor zenélünk, az lenne a mi vonyításunk a holdra. Sajnálatos módon Portland az elmúlt évben inkább bizonyos szomorú események által vált ismertté. [A rendőri intézkedés során meghalt George Floyd halála felkorbácsolta a kedélyeket, és kirobbantotta a Black Lives Matter mozgalmat. – a szerk.] Így a vérfarkasoknak olyan jelentése lett, amire nem számítottam. De a címnek számomra még mindig van zenei jelentése.”

Az albumról megjelent első dal kapcsán arról beszélt, hogy „a legtöbb cím a dalszövegekből származik, amiket azért írok, hogy gördülékenyebb legyen a gitárdallam, mintha egy énekszólam lenne. Még ki is nyomtatom a szövegeket az album mellé, hogy »el tudd olvasni«, miközben a zenét hallgatod. Az Argument About Pie az egyik kedvencem. Ez a szöveg még a karantén előtti időkre emlékezik, amikor megálltam a helyi pitésnél egy szelet epres-rebarbarás sütire. A Portlandet átható félelemben a pités volt az a hely, ahol mindenki boldog volt, és békében megvolt a másikkal. Úgy tűnt, a piteevés olyan dolog, amivel mindenki egyetért. Mivel az elmém mindig kontrasztok után kutat, elkezdtem azon tűnődni, hogy az emberek milyen ellenérveket hoznának fel a piteevéssel szemben.”

A tizenhatodik Gilbert-szólólemez június 4-én jelenik meg a Mascot Label Group leányvállalatának, a The Players Clubnak (amely többek közt Steve Lukather, Robby Krieger, Michael Landau, Tommy Emmanuel kiadója) gondozásában. A holland kiadó piros színű vinylen, digipack csomagolású CD-n és digitális formában is megjelenteti az anyagot, melynek megismerhetjük a dallistáját és borítóját is.

’Werewolves Of Portland’ dallista:

01. Hello North Dakota!
02. My Goodness
03. Werewolves Of Portland
04. Professorship At The Leningrad Conservatory
05. Argument About Pie
06. Meaningful
07. I Wanna Cry (Even Though I Ain’t Sad)
08. A Thunderous Ovation Shook The Columns
09. Problem-Solving People
10. (You Would Not Be Able To Handle) What I Handle Everyday

Paul Gilbert - Werewolves Of Portland

Megosztás