Az erősen felfutóban lévő svéd-dán csapat, a Vola ismét leterheli az érzékeinket. Head Mounted Sideways című daluk az új album első előfutára.

Vola

A nálunk is kiválóan szerepelt ’Applause Of A Distant Crowd folytatása egyre közelebb kerül, és bár azontúl, hogy 2021-ben esedékes az anyag, konkrét dátumot még nem tudunk, de a Vola Facebook-oldalán közzétett kis utalások alapján kijelenthető, hogy hamarosan érkezik az új lemez. Ebbe az irányba mutat az is, hogy a progmetál alakulat most letámadott minket egy vadiúj dallal Head Mounted Sideways címmel, amihez egy igen érdekes és lebilincselő klip is társul.

 

 

A zenekar hűen eddigi önmagához, rendkívül hatékonyan ötvözi a lágyabb prog-rock elemeket a Meshuggah kérlelhetetlen matekozásával. A dalról Asger Mygind, a zenekar énekes-gitárosa így nyilatkozott: „A dal címe egy metafora a folyamatos félrenézésre. A kezdeteknél nem igazán tudtam, mit írjak szövegnek, de onnantól kezdve, hogy tudtam, haragot szeretnék közvetíteni, már intuitív módon dőltek belőlem a sorok arról, hogyan süllyed a civilizáció, és hogyan képtelen ezért felelősséget vállalni. Nem feltétlenül a Föld 2020-as állapotáról szól. Amit szerettem volna közvetíteni, az egy világ, amit kétes erkölcsökre építettek, és az, hogyan dől össze ez a világ a gyenge alapok miatt.” Asger az inspirációit se rejtette véka alá: „Steven Wilson szövegei nagyban motiváltak arra, hogy a filozófiai problémák helyett inkább a szomszéd srácról írjak. Szeretem, amikor a szövegek könnyen kapcsolódható helyzeteket tárnak a hallgató elé a hétköznapi kifejezések használatával. Ez földhözragadttá teszi a sorokat, miközben a zene attól még lehet megfoghatatlan, nem evilági.”

A dalról a következő gondolatokat osztotta meg: „Nagyon szeretjük a kontrasztokat. Nemcsak azért, mert kiválóan tudnak hangulatváltozásokat előidézni egy dalban, hanem azért is, mert a használatukkal könnyedén tudunk karaktert is váltani: most éppen énekelek valakiről, most éppen az a valaki énekel.

A zenekar legutóbb a Haken társaságában tette tiszteletét nálunk, a sorok írójánál az év lemeze címig eljutott előző anyagukról és más érdekes témákról is volt szerencsénk beszélgetni velük.

Megosztás