Mérföldkőhöz érkezett a Sabaton zenekar ’History Rocks’ elnevezésű projektje, amelynek központi eleme a csapat utolsó lemezének történetét elmesélő animációs film bemutatója, és amit a magyar rajongók november 11-én láthatnak Budapesten.

Sabaton

Júniusban írtunk arról, hogy a Sabaton világméretű eseményre készül. Legutóbbi lemezükhöz kapcsolódóan készült egy animációs film, amit a világ számos pontján, múzeumokban mutatnak be, ezzel is inspirálva az embereket, hogy látogassák meg a helyi gyűjteményeket. A zenekar projektje célegyenesben van, több mint 100 intézmény jelezte részvételi szándékát a világ 27 országából és a lista folyamatosan bővül. Jó hír a hazai rajongóknak, hogy lesz hazai bemutató, a film magyar felirattal lesz megtekinthető!

 

 

A projekt másik célja, hogy az I. világháborút és annak jelentőségét reflektorfénybe szeretné helyezni. A zenekar vezetője és basszusgitárosa, Pär Sundström így nyilatkozott: „A több mint 100 jelentkezés fontos mérföldkő. Olyasmit akartunk létrehozni, ami arra készteti a rajongóinkat, hogy látogassák és segítsék a helyi múzeumokat, és több mint boldog vagyok, hogy ez működik. Hálásak vagyunk mindenkinek a helyszínekre tett javaslatokért, amit a filmünk weboldalán található »javasolj múzeumot« űrlappal tettek meg. Több ezer tipp után ezt az opciót már lezártuk, de az intézményi jelentkezőket továbbra is arra kérjük, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot, ha részt kívánnak venni a programban. Sokat jelent számunkra, hogy milyen sokan lelkesedtek a részvételért, mind a rajongók, mind a jelöltek.”

A helyszínek világszerte a maguk módján készülnek a film bemutatására, egyesek egyetlen vetítés mellett döntöttek, mások többet is tartanak, megint mások az I. világháborúval kapcsolatos kiállításokkal és eseményekkel kombinálják az eseményt. A projekt szépsége abban rejlik, hogy a résztvevők kreatív szabadságot kapnak, hogy a rendezvényt úgy alakítsák, ahogyan azt jónak látják, és a jegyeladásokból származó összes bevétel a bemutatónak otthont adó múzeumhoz kerül.
Az említett hazai premiert a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Bálna Honvédelmi Központtal együttműködve tartja meg egész napos programsorozat keretén belül.

1918. november 11-én írta alá Németország az antanthatalmakkal a fegyverszüneti megállapodást, ezzel ért véget a négy évig tartó nagy háború. Az esemény 105. évfordulóján a megemlékezés és a hagyományőrzés egyenlő hangsúlyt kap: a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület csoportjainak bemutatkozása mellett a programot előadások, kerekasztal-beszélgetések, könyvvásár, eszközbemutató és múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik. Ezzel olyan jelentős hadtörténeti múzeumokhoz csatlakoztunk, mint a németországi Festung Königstein, az ausztrál Army Musem Of South Australia, a kanadai TheMuseum, a brit Royal Armouries vagy a francia Musée de l’Armée.
Mindemellett párhuzamosan a Zrínyi Kiadó tematikus könyvvásárt is tart, így a látogatóknak lehetőségük nyílik ismereteik további bővítésére az I. világháborús időszakra vonatkozóan.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum bemutatja: History Rocks! – A nagy háború emlékezete
Sabaton – The War To End All Wars – The Movie (magyar feliratos animációs film)
Bálna Honvédelmi Központ, 2023.november 11.
Az esemény regisztrációhoz és jegyvásárláshoz kötött. A regisztráció határideje: 2023. november 5, jegyek a helyszínen kaphatók november 11-én.
▲ felnőtt jegy – 2000 Ft
▲ diák, nyugdíjas – 1000 Ft
▲ családi jegy (2 felnőtt, 2 gyermek) – 5000 Ft
A pontos program és a regisztrációs lap elérhető az esemény hivatalos weblapján, további információ az esemény Facebook-oldalán.

Sabaton

Megosztás