A Rock And Roll Hall Of Fame nyilvánosságra hozta az idei díjazottak és a gálán színpadra lépő sztárok listáját. Érdekes dolog egymás mellett látni a néhai Randy Rhoads, a nagyon is eleven Foo Fighters és mondjuk a Kraftwerk nevét.

A tervezett menetrend a következő az október 30-án, a Rocket Mortgage Fieldhouse-ban megrendezésre kerülő, 36. beiktatási ünnepségen:
Angela Bassett vezeti fel Tina Turnert, fellép Christina Aguilera, Mickey Guyton, H.E.R. és Bryan Adams.
Taylor Swift
Carole Kinget, a színpadon Taylor Swift és Jennifer Hudson.
Drew Barrymore iktatja be a The Go-Go’st.
Paul McCartney a Foo Fighterst.
Lionel Richie adja át az Ahmet Ertegün-életműdíjat Clarence Avantnak.

 

 

Az idei díjazottak a következők: Tina Turner, Carole King, a The Go-Go’s, Jay-Z, a Foo Fighters és Todd Rundgren az előadói kategóriában, a Kraftwerk, Charley Patton és Gil Scott-Heron az úttörő zenei munkásság kategóriában, LL Cool J, Billy Preston és Randy Rhoads Musical Excellence-díjat kap, Clarence Avant pedig Ahmet Ertegün-díjat.
Az ünnepség csak november 20-án kerül adásba az HBO-n és az HBO Maxon, valamint a SiriusXM és a Volume rádióállomásokon.
A díjazás alapjául szolgáló szavazatokat egy több mint 1200 tagú nemzetközi testület adta le, ez már beiktatott művészekből, zenetörténészekből és zeneipari szereplőkből áll. Olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a művész befolyása a zene világára, a pályafutás hossza és intenzitása, az életmű jelentősége, az innovatív hozzáállás, valamint az adott stílusban és zenei technikában tanúsított kiválóság.

A Foo Fighters-frontember Dave Grohlt a Nirvana tagjaként már 2014-ben felvették a Rock Hallba. Randy Rhoads minden idők egyik legnagyobb hatású hard rock/heavy metal gitárosa, Ozzy Osbourne és a Quiet Riot egykori bárdistája 1982. március 19-én, 25 évesen halt meg egy repülőgépbaleset során. A Musical Excellence Awardot olyan művészek, dalszerzők és producerek kapják, akiknek eredetisége és alkotásai nagy hatással voltak a zenére. Bár a művészek leghamarabb 25 évvel az első albumuk vagy kislemezük megjelenése után kerülhetnek be a Rock And Roll Hall Of Fame-be, olyan ikonikus hard rock és metálbandák, mint az Iron Maiden, a Judas Priest és a Motörhead még nem kapták meg az elismerést, míg a Guns N’ Roses az első adandó alkalommal. A KISS 1999 óta jogosult volt a beiktatásra, de csak 2009-ben kapta meg az első jelölést, és végül 2014-ben kerültek be, a Deep Purple 1993 óta volt jogosult, de csak 2016-ban került be a rock and roll hírességeinek csarnokába.

Megosztás