Elkészült a Haken hetedik stúdióalbuma, márciusban jelenik meg ’Fauna’ címmel. Második kislemezként a The Alphabet Of Me című dalt ismerhetjük meg róla, amelyet akár élőben is láthatunk február 28-án a Dürer Kertben, a koncert két vendége a Between The Buried And Me és a Cryptodira lesz.

A Haken Pete Jones (billentyűs hangszerek) érkezése után rögtön belevetette magát a dalszerzésbe és elkészítették új albumukat, amelyen 9 friss szerzemény kap helyet, köztük az áprilisban már bemutatott Nightingale, a ’Fauna’ megjelenését  március 3-ra tűzte ki az Inside Out Music.

 

 

„Pete-nek hatalmas szerepe van a lemezen hallható rengeteg új hangzásban. Mindig új lendületet hoz a személyi változás, de ő számunkra megújulást hozott. Az biztos, hogy a közelség is segített, hiszen Pete velünk egy országban él. Pete és Ray [Hearne, a Haken dobosa] Richnél voltak, és elkezdtek jammelni, ez kulcsfontosságúnak bizonyult – kezdte történetét Ross Jennings, a csapat énekese, majd a lentebb hallható The Alphabet Of Mevel kapcsolatban így folytatta – Az első dalvázlatok megkomponálásakor »ebből még bármi lehet«-hozzáállással dolgoztunk. Bár ez nem egy tipikus Haken-darab, végül mindannyian izgalmasnak találtuk. Ami a dalszövegeket illeti, az egyik kedvenc írómra, Philip K. Dickre támaszkodtam. A bennünk lakozó állatszellemek koncepcióját szem előtt tartva újra elolvastam az ’Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?’ című könyvét, tudván, hogy az állatok kulcsszerepet játszanak a történetben. Ez, valamint a ’Szárnyas fejvadász’ filmek felhoztak még néhány mélyebb filozófiai vonatkozást az identitásunkról, ami a szövegvilág gerincéül szolgál. Az alapötlet az volt, hogy egy állatot rendelünk minden dalhoz, mert mindegyiknek van valami köze az állatvilághoz, ugyanakkor az emberek világához is kapcsolódnak. Minden számnak megvannak a maga rétegei, és némelyik egyértelmű, némelyik kevésbé.”

„Engem a ’The Mountain’ albumunkra emlékeztet – tette Richard Henshall gitáros. – Ott az volt az elképzelésünk, hogy ne egy elbeszélő album szülessen, hanem szóljon inkább egy hegy megmászásáról és a felmerülő akadályok leküzdéséről. Aztán elgondolkodtunk azon, hogyan kapcsolódhatna ez a hétköznapjainkhoz. A ’Fauna’ összes állata személyesen köthető hozzánk.”
A hazai lemezboltokban már előrendelhető a ’Fauna’ 2 CD-s mediabook változatban – amelynek a bónuszkorongján a dalok instrumentális verzióban hallhatóak –, továbbá fekete és magenta színű dupla vinylen.
Még a ’Fauna’ megjelenése előtt, február 28-án fellép Budapesten a Haken a Between The Buried And Me és a Cryptodira társaságában a Dürer Kertben. Jegyet a TIXA felületén lehet váltani, további információ az esemény Facebook-oldalán.

’Fauna’ dallista:

1. Taurus
2. Nightingale
3. The Alphabet Of Me
4. Sempiternal Beings
5. Beneath The White Rainbow
6. Island In The Clouds
7. Lovebite
8. Elephants Never Forget
9. Eyes Of Ebony

Haken

Megosztás