Paul Stanley után a KISS basszusgitárosának is pozitív lett a koronavírus-tesztje, az elmaradt koncertek miatt még dühösebben fakadt ki a fizikai hanghordozók forgalmának drasztikus visszaesése miatt.

Gene Simmons KISS

A US Weeklynek adott új interjújában Gene Simmons, a KISS basszusgitáros-énekese ismét a zeneipar hanyatlásáról beszélt, mivel a fogyasztók többre tartják a hozzáférést a birtoklásnál, az élményt a vagyonnál. „Az új előadóknak egészében véve soha nem lesz olyan esélyük, mint nekünk, mert a lemezkiadók dollármilliókat adtak nekünk – amint sikeresek lettünk – vissza nem térítendő előlegként, jogdíjrendszerrel, meg minden – mondta. – És így nem kellett mellette munkát vállalnunk. Most, ha új banda vagy, nem tudsz megélni a szeplős képű egyetemista kölykök miatt – akik egyébként utálnak engem, mert azt mondom, hogy ez rablás. Azzal rabolsz, hogy letöltöd és megosztod a zenét. Engem ez nem érint; a mi zenekarunk már korábban is létezett, amikor ez még igazi üzlet volt. De az új művészek, megszakad értük a szívem! Olyan, mint amikor az újszülöttek nem kapnak enni. Elveszitek az ételt a szájuktól, dolgozniuk kell a megélhetésükért, és nem marad elég idejük a művészetük kiteljesítésére.”

 

 

„Ki ölte meg a zeneipart? A rajongók! – folytatta. – Nem egy idegen hatalom, nem űrlények; a rajongók ölték meg. És kit hibáztatok? A lemezcégeket, amiért nem perelték be azt az első kis pöcsöt, aki be mert törni a tyúkólba, és ingyen ellopott néhány tojást és egy csirkét. Amint beengedted azt az első rókát a tyúkólba, hogy elvegyen néhány tojást anélkül, hogy fizetett volna érte, és jött a többi róka. Ugyanígy vannak a csótányok is – engedj be egyet a konyhádba és taposd el az elsőt, a többi azt fogja mondani: »Jaj, itt vigyáznunk kell!« De Pandora szelencéje kinyílt. Több százmillió rajongó van szerte a világon, akiket arra neveltek [a gondolkodásmódjukban], hogy ne fizessenek a zenéért. Szóval mit jelent ez az új zenekarok számára? Megöli őket. Amikor elveszed valaminek az értékét, akkor az értéktelenné válik a definíció szerint. Képzeld el, hogy farmer vagy, és tojást és csirkéket árulsz, ebből élsz! És jön az első cuki kis róka, és ellop egy tojást. És a farmer megpróbálja lelőni, hogy: »Hé, ellopod a megélhetésemet!« De a felesége azt mondja: »Ne lődd le a rókát! Olyan aranyos.« Az az aranyos kis róka elviszi a tojást oda, ahol az összes többi róka van, azzal, hogy: »Hé, van itt egy balek. Menjünk, szerezzünk még néhány csirkét és tojást!« És mielőtt észbe kaphatnál, nincsenek se csirkék, se tojások. A farmer tönkrement; a szállítók, akik a farmer áruját a piacra vitték, tönkrementek, mert nincs mit szállítaniuk; a szupermarketek, amelyek árulták a tojást és a csirkehúst, szintén tönkrementek. Mindenki tönkrement, mert az első kis pöcs, az első kis lyuk a Titanicon elsüllyesztette az egész hajót.”

Gene, akinek a KISS teljes stábjával együtt 10 napos kötelező karantén alá kellett vetnie magát, korántsem először festett borús képet a rockzene helyzetéről. Még 2014-ben azt mondta az Esquire magazinnak, hogy „a rock nem végelgyengülésben halt meg, meggyilkolták.”

Megosztás