Kilenc hónap után új dallal jelentkezett a Tankcsapda. Ennek apropójából a banda kétharmadával beszélgettünk egy hosszú és fárasztó nap végén, nem sokkal a videó hivatalos premierje előtt. Szóba kerültek a dal és a videó születésének körülményei, megtudhatjuk, mi a véleménye a srácoknak erről a píszí világról, miért nem headbangel Sidi a koncerteken, mi történt Laci iskolás korában megnyert ezüstérmével, mi várható a dal élő premierjét is magába foglaló Budapest Park-os koncerten és pár szót ejtettek az év hátralévő részéről is.

Tankcsapda

🎤 Vágjunk is egyből a közepébe! Laci, több tavaszi koncerten említetted, amikor az új dalokat játszottátok, hogy ahonnan ezek jöttek, van ott még. Ez a dal mikor készült?

 

 

Lukács László [🎸]: Demó szinten már megvolt tavaly is. Sőt, már igazából a stúdiófelvételek java része is kész volt, de most lett véglegesítve. Úgyhogy egészen pontos dátumot nem tudok neked mondani, mert ilyen szinten nem jegyzem meg, mikor készül el egy dal. De tavaly április környékén.

Sidlovics Gábor (Sidi) [🎸🎸]: Április 24., azt hiszem.

🎸 Április 24., délután fél 4 után 4 perccel, de ki jegyzi ezt (nevet)?

🎤 És ezt a másik két új számmal együtt vettétek fel, vagy ez teljesen külön lett rögzítve?

🎸 A Carpe Diem idején már ezzel is dolgoztunk, meg dolgoztunk akkor mással is, ami még nincs ilyen állapotban, tehát igazából most ilyen hibrid munkát végeztünk, ha úgy tetszik. De egyébként azt gondolom, nincs olyan nagy jelentősége ennek, igazából ez egy 2023-ban megjelenő Tankcsapda-dal.

🎤 Koncerten is veled lesz a hangosbeszélő?

🎸 Nem. Ezt majd máshogy oldjuk meg, ez még titok (nevet).

🎸🎸 Vannak ötleteink (nevet).

🎤 Azt nyilatkoztad, hogy a dal riffjét egy nyikorgó ablaktörlő inspirálta. Volt szerencsém zenészekkel együtt utazni hosszabb távon, és azt meg tudom erősíteni, hogy minden lehet inspiráló. Egy biztonsági öv bekapcsolására figyelmeztető hang vagy egy nyitott ajtó érzékelőjének a hangja is elindíthatott bennük valamit. Bármi előhozhatja ezeket az ötleteket?

🎸 Abszolút. Persze. Ezt inkább csak a példa kedvéért mondtam. Szokták kérdezni, hogy honnan jönnek az ihletek. Bárhonnan jöhetnek. Nyilván nem minden autó ablaktörlője vagy biztonsági sípolása ad inspirációt, de van, hogy simán elég csak egy vonatzaj (nevet).

🎤 Van ott még, ahonnan ez a dal jött?

🎸 Van. Abszolút!

🎤 Egy lemezre tartogatjátok, vagy apránként jöttök elő vele?

🎸 Ahogy majd a helyzet adja. De nekem meggyőződésem, hogy előbb-utóbb mindenképpen lesz lemez. Már csak azért is, mert annál több dal, dalkezdemény, ötlet, vázlat, félkész vagy kész dal van a tarsolyban, hogy azokat egyesével adjuk ki, mert akkor sosem érne véget.

🎸 Annál régebbi vágású gyerekek vagyunk, hogy most azt mondjuk, csak egyesével adunk oda dalokat. Mi azt valljuk, hogy fel kell venni a világ ritmusát, nincs is az égvilágon ezzel semmi baj, de ennyire hadd legyünk önzőek, nekünk is kell az az érzés, hogy ha dolgozunk, akkor ne csak egyesével adagoljunk nótákat. Meg szerintem nagyon sok rajongónak is hiányozna, ha nem így lenne. Szeretik a rajongók is egy keretbe foglalni, egy csokorba fogni egy időszaknak a termését, de tök jó, hogy vannak ilyen önmagukban megjelenő dalok, mert ez is mutatja, hogy az ingerek jönnek.

🎤 A szövegben ott van, hogy egy csajt felviszel a Grand Hotelbe és majd reggel elmegy.

🎸 Igen, felviszem a Grand Hotelbe és reggelre eltűnik. Ha valaki ebbe bele akar kötni…

🎸🎸 Bocsi, hogy ebbe beleszólok,de azt mondom, hogy amerre halad ez az egész dolog – pedig aki ismer, akárcsak felületesen is, az tudja, hogy én egy ilyen píszí, szeretetkedvelő ember vagyok. De azt mondom, ha egy rock and roll zenekarnak van egy olyan szövege, hogy a csajt fölviszi, és reggel meg elmegy a csaj a szobából, tehát ha már erről sem lehet beszélni, akkor tényleg lehúzhatjuk a rolót. Egyébként meg fene tudja. Lehet, hogy ebből lesz a legnagyobb balhé. Tavaly a Carpe Diem-nél ott volt, hogy a „zsidó meg a néger ugyanaz”. Azt hittük, hogy abból óriási balhé lesz, de senki nem ment rá. Lehet, hogy majd erre fognak, de én erről azt gondolom, ez a dal akár ma délelőtt is születhetett volna, mert ha már erről sem énekelhetnénk, akkor tényleg nagyon nagy a baj. Nagyjából sejteni szoktuk, hogy mibe fognak belekötni, de látod a Carpe Diemnél mellélőttünk.

🎤 Térjünk rá a klipre! Sok rajongó tippelt a kiszivárgott fotók alapján, hogy hol készülhetett a klip.

🎸 A forgatás helyszíne a Budapesti Honvéd vívószakosztályának Dózsa György úti edzőterme, ami egykor egy zsinagóga volt.

Tankcsapda

🎤 Miként esett a választás a FINAL. Productionsre és ki hozta a videó alapötletét?

🎸 Miért esett a választásunk a FINAL. Productionsre? Mert minőségi munkát végeznek és mert velük nem dolgoztunk még, és szeretünk kipróbálni új dolgokat. Pontosabban részben már dolgoztunk velük a BSW-s klip kapcsán és láttuk, hogy profi munkát végeznek. Ezért én javasoltam a többieknek, nekik pedig nem volt ellenvetésük.A klipnek több különböző forgatókönyve is volt, több különböző ötlet, ezek egyike ez az önsegélyező beszélgetés volt, ahol elmondják az életüket, és végül ezt választottuk.

🎤 Ha jó emlékszem, az utolsó image-klip a Köpök rátok volt, azóta mindegyik vagy animációs, vagy történetmesélős. Úgy érzitek, hogy ezekkel a történetszálakkal többet lehet hozzáadni a dalhoz?

🎸 Van olyan dal, aminek jól áll a történetmesélés, van olyan, aminek nem áll jól, de mégis történetmesélős (nevet).

🎸🎸 És még ez is szubjektív.

🎸 Természetesen! Tehát véleményem szerint én így gondolom (nevet). A Köpök rátoknál azért nem volt történetmesélés, mert ott annak a helyszínnek, a százhalombattai olajfinomítónak az enteriőrje annyira erős képeket adott, hogy nem lett volna értelme, hogy bármiféle történetmesélés legyen. Az meg, hogy ebben a klipben van egy hevenyészett történeti szál, de közben a zenekar is elég sokat szerepel benne, így ez a dal egy egészséges, jó arányú egyensúlyt kapott, ami a képi megjelenítést illeti.

🎤 A klip elején Laci amolyan operátorként tűnik fel, de utána ti hárman már nem beszéltek a foglalkozás alatt. Ennek oka van?

🎸 Nagyon egyszerű a történet. Laci az operátor, mi meg azért nem beszélünk a Fejessel, mert ő az első megbeszélésen kijelentette, hogy nem akar szerepelni, nem akar dumálni. Hülyén nézett volna ki, hogy én dumálok, ő meg nem. Ennyire egyszerű.

Tankcsapda

🎤 De egyébként van szenvedélybetegségetek?

🎸 Tulajdonképpen ott van a rock and roll, ami nálam nagyjából öt évtizede tart, minden más ebből fakad (nevet).

🎤 A szövegben megemlíted a píszí világot. Ennyire zavar?

🎸 Annyira zavar, hogy a szövegben is megemlítsem, de nem ezzel kelek és fekszek.

🎤 Rossz irányba haladunk szerinted?

🎸 Szerintem igen. Itt az a baj, hogy az emberek nem a lovon ülnek, hanem a lónak valamelyik oldalára dőlnek. Ugye, azt szokták mondani, hogy valaki átesik a ló túlsó oldalára. Itt az emberek a lónak vagy a bal oldalán vannak lecsúszva félig, vagy a jobb oldalán vannak lecsúszva, pedig egész egyszerűen csak a lovon kéne ülni. Azt hívják lovaglásnak, tudniillik. És még egy dolog a píszískedéssel kapcsolatban: Ez a túlzásba vitt píszíség, a túlzásba vitt metoo, a túlzásba vitt f.szakodás, a dohányzók és nem dohányzók megkülönböztetése, ez mind ennek a lenyomata. Ha holnap én kiállnék ide a szálloda elé, ahol most az interjút készítjük, és belekiabálnám a levegőbe, hogy „éljen a Lánchíd”, valaki meg ezt felvenné egy mobiltelefonnal az utca túloldaláról, és úgy tenné ki a netre, hogy én azt kiabáltam, hogy „éljenek a nácik”, akkor én holnaptól, egy szemét, jobbos g.ci lennék. Nem is azt kiabáltam, de meg lennék bélyegezve, mert a píszí világ ezt már nem viseli el. És hiába állnék ki azzal, hogy emberek, én nem is ezt mondtam, azt mondanák: “persze, tudjuk, magyarázkodik“.

🎸🎸 Egyébként az a baj, hogy mindennek van ok-okozata, és ez a szintű píszíség szüli aztán végül a rengeteg agressziót. Sajnos ez annyira túlgenerálja önmagát, hogy egyszerűen nem tud már átfordulni a másik irányba. És ezért az a vicces, hogy a píszíségből lesz a legnagyobb baj.

🎸 Pont a manapság értelmezett píszíség a legkevésbé píszí dolog a világon. Érted? Ha emberi értelemben korrektek vagyunk egymással, az azt is jelenti és feltételezi, hogyha én elfogadom a te véleményedet, te is fogadd el az én véleményemet, ez tök fasza. Hogyha ez lenne a píszí, akkor nyilvánvalóan ezzel nem lenne az égvilágon semmi baj. Csak az a píszí világ, ami ebben a dalban is megemlítésre kerül, ami azt mondja, hogy csak és kizárólag én tudom az igazat, csak az én igazságom AZ igazság, és ha te nem ezt mondod, akkor te egy szemét g.ci vagy.

🎤 Gondolom, neked is volt „az a nap”, amikor valamit meg kellett tenned.

🎸 Persze, hogy volt. Ha nem lett volna, akkor nem írtam volna róla (nevet).

🎤 Lehet tudni, hogy mi volt az?

🎸 Nem (nevet)! Ha arról akartam volna írni, akkor arról írtam volna szöveget. Nem, ez ennél sokkal általánosabb. Minden ember életében vannak olyan pillanatok, amikor azt gondolja, hogy na jó, eddig és ne tovább, bármilyen értelemben véve. Ez így lehetett akkor is például, mikor harmadikos általános iskolás voltam, és az iskolai versenyen ezüstérmet szereztem, talán 60 méteres futásban, és az érmet, amit kaptam az iskolában, a nálam két fejjel nagyobb, két évvel idősebb fiúk a szünetben elvették. Meg egyéb más módon is b.szogattak. És egy idő után azt mondtam, hogy na jó, a k.rva anyátok, hát ebből elég! Állj! Eddig és ne tovább! És tettem arról, hogy innentől ez ne így legyen. De nyilván mondhatnék még ezen kívül az életemből száz ilyen példát, meg mindenki mondhatna a sajátjából hasonlókat. Ez a dal, vagy ez a szöveg, ez a refrén, ha úgy tetszik, csak ennyiről szól. Nem erről az iskolai dologról. Csak példaként mondtam, hogy már akkor is voltak ilyenek, mert utána ez igaz lehet arra, hogy b.szogat a főnököd, ez igaz lehet arra, hogy a csajod állandóan a barátnőjével lóg, és nem veled foglalkozik, most mondhatnék mindenféle példákat, nem feltétlenül a saját életemből, egyszerűen mindenki életében vannak ilyen momentumok. Nem kell túl nagy világmegváltó dolgokra gondolni. Persze ez is benne van, de nem kell feltétlenül ilyen nagy dologra gondolni. Ezek lehetnek teljesen hétköznapi apróságok is.

Tankcsapda

🎤 Pár évvel ezelőtt a Hangszerarzenálban meséltél az új hangszereidről, hogy ezeket fogod mostantól használni. Aztán egy Scorpions-koncert hatására készült el a klipben is látható design, tisztelet gyanánt. Miért döntöttél most emellett, ami a klipet illeti?

🎸 Ibanez Destroyer hangszerből van három dizájnos darabom és három kevésbé az, hogy úgy mondjam. És ezeket kedvem és hangulatom függvényében csereberélem a turnékon vagy a klipekben. Most például azért ez a fehér hangszer szerepelt, mert Sidinek nemrég lett egy fehér Stratocaster fazonú Schecter gitárja, és így a két fehér gitár jól passzol egymáshoz.

🎤 Picit térjünk rá az élő premierre, mégiscsak ott mutatja meg egy dal az igazi erejét. Június 30-án a Budapest Parkban lesz az év egyik legnagyobb Tanker találkozója. Most nincs konkrét aktualitása a koncertnek, így mi várható az este folyamán?

🎸🎸 Igen, igazából azért is „Ez a nap az a nap” a koncertnek úgymond a címe, mert leginkább ez lesz a legrendhagyóbb ahhoz képest, ami történni szokott, mármint a műsorösszeállítást tekintve. De egyébként erről beszélgettünk is nemrég, hogy nem is akkora baj, ha nem feltétlenül címkézünk fel minden koncertet. Egy idő után ebben is át lehet esni a ló túloldalára. Már csak úgy lehet Budapesten koncertet csinálni, hogy kitalálunk rá valami hangzatos címet, vagy mindig kéne valami jubileum hozzá? Nem. Ez egy Tankcsapda-koncert lesz, ahol egyébként bemutatjuk az új dalt, és ennyi. Ez a „Best of” jelző is amolyan idézőjeles „Best of”, mert mindenkinek mást jelent ez a kifejezés. Lesznek olyan dalok, amik a slágeresebb érát képviselik és lesznek olyanok, amik a gyakori koncertlátogatóknak is csemegék lesznek. Én személy szerint egy kicsit örülök is, hogy nincs ez a koncert most annyira keretek közé szorítva. Örülök, hogy ez a nap az a nap, és itt lesz bemutatva az új dal. Amúgy meg a 34 éves Tankcsapda zenekar játszik a Budapest Parkban, ahol egy arénányi ember lesz.

🎸 Így van, egy jó nyári koncert, a 2023-as turné pesti állomása. Lehetne ez máshol is, de mivel szeretjük a parkot, meg ők is minket, meg a közönség is szereti a parkot, ezért lesz a parkban.

Tankcsapda

🎤 Sidi, ha már nálad van a szó, tavaly volt gond a talpaddal, most pedig a nyakaddal. Hogy van a talpad, illetve hogy van a nyakad?

🎸🎸 Képzeld el, a talpam teljesen meggyógyult, köszönöm szépen. Viccen kívül, a káposzta segítségével, az tudta leszedni a gyulladást, most meg összeszedtem egy nyaki gerincsérvet.

🎸 Ezért most uborkával borogatja a nyakát (nevet).

🎸🎸 Ez már sajnos túlment azon, meg akarták műteni. Az egyik orvos ezt mondta, a másik orvos azt mondta, hogy nézzünk még valami mást és nagyon örülök, hogy a másikra hallgattam. Már két hónapja járok manuálterápiára és gyógytornára.

🎸 Van ez az új felfedezett, ez a Manuel (nevet).

🎸🎸 Igen, hozzá járok már két hónapja (nevet).

🎸 Bocs, te vagy ma az utolsó interjúnk, kicsit fáradtak vagyunk már (nevet).

🎸🎸 Az a lényeg, hogy hál’ Istennek, kifelé jövök belőle, de kemény menet volt, túlmutatott azon, hogy volt egy-két szar napom. De ez is egy jó kis feladat volt, amivel így 47 évesen meg kellett küzdenem, mind pszichés, mind fizikai értelemben véve.

🎤 Azt hiszem, Jászberényben indult az idei turné, és amikor néztelek ott, azon morfondíroztam, hogy tudod megállni, hogy az évtizedek alatt berögzült mozdulatoknál megálljt parancsolj a testednek, miközben a játékra kéne koncentrálnod.

🎸🎸 Nagyon egyszerű volt, úgy tudtam megállni, és ezt most tényleg túlzás nélkül mondom, hogy amikor elkezdtem azt a mozdulatot, akkor olyan volt, mintha egy izzó vasrudat átnyomtak volna a hátamon. Így ment. Nyilván ott nyomta azt az ideget, tehát így meg tudtam állni. Utána jött a veszélyes időszak, amikor elkezdett javulni, és ha akkor a több évtizede berögzült mozdulatot elkezdtem volna, akkor az káros tudott volna lenni. Kis trükköket csináltam ezért, az utóbbi hetekben copfban játszom például, tehát össze van kötve a hajam. Ez azért van, hogy még kevesebb ingerenciám legyen rázni a hajamat. De egyébként észrevettem, hogy a legutóbbi bulin már ment ez a jobbra-balra, és most már utána se fájt, közben se, tehát javul a dolog, pont úgy, ahogy megjósolta a Manuel.

🎸 Tehetséges gyerek, esküszöm. Mindenhez is ért (nevet)!

🎸🎸 Pár hét – vagy hónap – rá fog menni, de egyébként kitartó munkával teljesen vissza fogom tudni nyerni a régi formámat.

🎤 Tavaly láttam egy felvételt, a kis Hangyával Debrecen környékén egy mezőn nézelődtetek, és sokan már újabb szabadtéri koncertet vagy akár Tankcsapda Fesztivált vizionáltak. Elmondható, mi készül?

🎸 Nyugodtan leírhatod, hiszen az előbb beszéltem már róla, hogy ennek a klipnek több különböző ötlete volt, hogy merrefelé induljunk el a történetmesélést illetően. Az is egy ötletelés volt, egy szabadtéri verzió lett volna. Nem ennek a történetnek a szabadtéri változata, hanem egy másik történet.

Tankcsapda

🎤 Nyár közepén járunk lassan, az őszi tervekről tudtok mondani valamit?

🎸 Van néhány olyan koncert, ami még mindig a 2020 elején elmaradt európai turné koncertjeinek a pótlása lesz. Ez olyan 5-6 bulit jelent. Alapvetően az itthoni koncertezés is eltart szerintem szeptember végéig, október elejéig. És ahogy mondtam is neked, miután van egy csomó félkész, vagy akár teljes egészében összerakott nótavázlat is, azt gondolom, valamikor az ősz folyamán nekifogunk az érdemi munkának, már ami a dalok összerakását, csiszolgatását, nézegetését illeti. Pont azért, mert – ahogy mondtam is neked, meg ahogy ma más interjúkban is elmondtam – annyi ötlet van, hogy ebből előbb-utóbb lemez lesz, ha tetszik, ha nem (nevet).

🎤 És jövőre 35 éves lesz a zenekar.

🎸 Nem feltétlenül ezért, hanem sokkal inkább azért, mert most már tényleg k.rvára türemkednek kifelé az anyagok. Ezt előbb-utóbb szabadjára kell engedni!

🎤 A rajongók mit fognak szólni az új dalhoz?

🎸 K.rvára fogják szeretni! És csak a YouTube- meg Spotify-letöltésekből annyi pénzt fogunk keresni, hogy végre ki tudom cserélni a garázskaput (nevet). De hogy komolyabban is válaszoljak erre a kérdésre, én tényleg azt gondolom, hogy az emberek szeretni fogják ezt a dalt, és őszintén szólva egy kicsit csalódott lennék, ha ez nem így lenne. Biztos lesz majd jó néhány olyan ember, aki azt mondja, hogy nem rossz, de ő szeretett volna ennél jobbat, mert neki a jobb mást jelent. És biztos lesznek olyanok, akik meg azt mondják, hogy basszus, még mindig zseniálisak vagytok. Egy dolog biztos, mi ezt a dalt szeretjük, ezért csináltunk hozzá klipet.

Szöveg: Savafan
Fotók: Tankcsapda sajtófotók, Szikora Péter

Megosztás