A The Cult 40 éves pályafutásának 11. nagylemezét adta ki tavaly októberben, amelyet a hazai közönségnek is rövidesen bemutatnak. Az ‘Under The Midnight Sun’ album magyarországi élő premierje június 27-én, a Budapest Parkban lesz.


A legendás The Cult zenekar 1983-ban alakult Bradfordban, és noha az elmúlt négy évtized alatt számos tagcsere és két hosszabb szünet is alakította a zenekar pályafutását, Ian Astbury és Billy Duffy zseniális dalszerzői vénája és a köztük lévő művészi kémia még most is képes rengeteg embert tűzbe hozni zenéjével. Erre legjobb bizonyíték a tavaly megjelent ’Under The Midnight Sun’ albumuk, amellyel a banda ennyi idő után is tud újat mutatni (a cikk alján lévő hivatalos playlistre klikkelve streaming előfizetés nélkül is végighallgatható). Az anyag producere Tom Dalgety volt, aki korábban olyan nagy nevek albumainak a hangzásáért felelt, mint a Rammstein, az Opeth vagy a Ghost, az új album felvételein pedig gitáron és billentyűs hangszereken is játszott.

 

 

A zenekar 1984-ben jelentette meg első lemezét, a gothic rock hangzású ’Dreamtime’-ot, amelyet a már nagyobb sikert hozó ’Love’ követett, majd a Rick Rubin producerrel készült 1987-es ’Electric’ jelentette számukra a nagy áttörést. Ez a korong felkerült az ’1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz’ című könyv listájára is, a korábbi gothic rock hangzás helyett pedig már inkább a hard rock dominált. A The Cult ezután tette át székhelyét Los Angelesbe, már itt jegyezték a legsikereseb, Bob Rockkal készült ’Sonic Temple’ című albumukat is. Olyan zenekarokkal kezdtek turnézni, mint az Aerosmith vagy a Metalica – 1993-ban őket és az Alice In Chains helyére beugró Megadetht vezették fel az MTK Stadionban, ez volt az első magyarországi fellépésük –, bejárták szinte az egész világot és sorra érkeztek az új albumok is. Noha a zenekar az évtizedek során kétszer is tartott többéves szünetet, a banda magját jelentő Astburyt és Duffyt valami mégis mindig összehozta. 2006-os újjáalakulásuk óta rendszeresen adnak ki új lemezt, legutóbb tavaly októberben az ’Under The Midnight Sun’-t, amelyet nálunk június 27-én, a Budapest Parkban mutatnak be. Az eseményre a regisztrált Live Nation-tagok már ma 10 órától vehetnek belépőt, a teljeskörű jegyértékesítés március 31-én, 10 órakor kezdődik, további információ az esemény Facebook-oldalán.

The Cult

Megosztás