1994. március 8-án adták ki a Soundgarden mai napig legsikeresebb lemezét, az albummal végérvényesen felkerült a banda a zenei világtérképre.

Az 1984-ben alapított Soundgarden hét évig várt az áttörésre, a ’91-es ’Badmotorfinger’ album hozta meg számukra az igazi közönségsikert és a világhírt. Ezzel az ajtók szélesre tárultak, a ’Superunknown’ felvételeire leigazolták Michael Beinhorn (Red Hot Chili Peppers, Soul Asylum, Herbie Hancock) producert, akinek hozzáállásával megvalósíthatónak tartották kísérletezős ötleteiket. A stúdiózás 1993 júliusától szeptemberig tartott a Wilson-nővérek által gründolt (és a 9. Heart-albumról elnevezett) seattle-i Bad Animals stúdióban. A keverést Brendan O’Brienre (Pearl Jam, The Black Crowes, King’s X) bízták, aki a Beinhorn vezényletével rögzített anyagból alighanem kihozta a maximumot. Az albumon megmaradt a zenekar addigi súlyos hangzása, de a nyers erő helyett kidolgozott témákkal operáltak és megvalósultak a hangszerek újszerű megszólaltatására tett törekvéseik is.

 

 

A fogadtatás rendkívül jó volt mind kritikai, mind rajongói oldalról, az MTV éjjel-nappal nyomta a dalok klipjeit, a lemezből 10 millió példány kelt el világszerte. Említést érdemel a Kevin Westenberg által készített bizarr albumborító, amelyen a bandatagok torzított fotója alatt fejjel lefelé ég az erdő fekete-fehérben.
Az alábbi hivatalos playlistre klikkelve regisztráció nélkül is végighallgatható a teljes ’Superunknown’:

Megosztás