2012 óta most először jelentetett meg svéd nyelvű dalt Livgardet címmel a Sabaton legénysége, ezzel tisztelegve a világ egyik legrégebbi, máig aktív ezrede előtt.

Sabaton

1521-ben, éppen 500 évvel ezelőtt Gustav Vasa (I. Gusztáv svéd király) 16 fiatalt kiválasztott a testőrségéből, ők lettek „a királyi felség drabantjai”, tőlük származtatják a Svéd Királyi Testőrséget, ami a mai napig is aktív, ezzel pedig a világ egyik legrégebbi ezredének számít. A svéd csatametálosok úgy gondolták, hogy a jeles évforduló előtt tisztelegve megjelentetnek egy dalt. A nóta érdekessége, hogy svéd nyelven énekel benne Joakim Brodén.

 

 

„A 2012-es ’Carolus Rex’ album óta izgatottan vártuk, hogy újabb dalokat írjunk svédül, mert úgy éreztük, még nem végeztünk hazánk történelmével – magyarázta Par Sundström basszeros. – Az elmúlt években több témát is felvetettünk, mígnem felmerült ez a jeles alkalom. A világ egyik legrégebbi katonai ezredét, a Svéd Királyi Testőrséget (Livgardet), a zenekar szülőföldjén, Dalecarlia megyében hozta létre még 1521-ben a legendás svéd király, Gustav Vasa. Az elmúlt 500 évben folyamatosan fejlődtek a korral, a világ minden táján harcoltak különböző királyok és királynők alatt, és a mai napig aktívak. Úgy éreztük, hogy egy ilyen évforduló megérdemel egy dalt és arra törekedtünk, hogy egy tiszteletteljes megemlékezést, egy himnuszt írjunk ennek a svéd ezrednek és figyelemre méltó tradíciójának. Mondanom se kell, hogy az 500 éves történelmüket rendkívül nehéz lenne egy dalban megírni, ezért elsősorban a Svéd Birodalom korában történt részletekre és csatákra összpontosítottunk.”

A dal angol nyelvű változata The Royal Guard címmel április 9-én jelenik meg. Különböző színű vinyleken lehet hozzájutni az egyszámos kislemezhez, B oldalán grafikai metszettel kerül forgalomba, a limitált kiadású vinyl puskaport is tartalmaz majd, melyet belepréselnek a lemezbe.

A Nuclear Blast kiadóval a 2010-es ’Coat Of Arms’ lemez óta tartó kapcsolatát nemrég újította meg a Sabaton. A 2012-es ’Carolus Rex’ album angol és svéd nyelven történő megjelenése óta most először énekel svéd nyelven Joakim, aki kijelentette: „Basszus, jó érzés újra svédül énekelni! De amikor a németek és az oroszok harcáról énekelsz, hülyeség olyan nyelvet használni, amit senki sem ismer. Ez a dal a Svéd Királyi Testőrségről szól, így logikusnak tűnt a nyelvválasztás.”

A videót Dalecarlia megye déli részén, a Garpenberg-kúriában vették fel, a filmben látható festmények közül az első azt az I. Gusztáv királyt ábrázolja, aki létrehozta a Livgardetet.

Megosztás