Rodrigo y Gabriela keze nyomán egészen másképp szólal meg a The Struggle Within. A mexikói akusztikus gitár duó az eredeti katonai stílusú dobpergéseket a dobgitáron perkázásra, Hetfield énekét pedig slide gyűrűvel előadott szólókra cserélte.

Rodrigo y Gabriela

Már csak órák kérdése, és az idén harmincéves ’The Black Album’, azaz a ’Metallica’ jubileumi kibővített verziója megjelenik. Rodrigo Sánchez és Gabriela Quintero átdolgozásával hangolódhatunk a holnapra. Az 53 művész közreműködésével készülő ’The Metallica Blacklist’-en szerepel a mexikói gitárduó által átformált The Struggle Within.

 

 

Rodrigo elmagyarázta, hogy miért nem volt bonyolult számára a szólót átírni. „A metál világából érkezve tudjuk, milyen fontosak a szólók a rajongók számára – mondta. – Szóval tudtam, hogy megcsinálom. Én kezdetben thrash metal számokat játszottam gitáron és az első 15 évemet metálzenészként töltöttem, szóval ezek a technikák eléggé rögzültek a zsigereimben. Emellett ezt a dalt már az örökkévalóság óta ismerem.”

Az elektromos gitárra írt dal akusztikusra való átdolgozásának folyamatát is részletezte: „Az évek során szerzett tapasztalataink alapján volt egy elképzelésünk arról, hogyan akarjuk megcsinálni, néhány ilyen metálhimnuszt eljátszottunk már akusztikusan – magyarázta. – Például slide gyűrűt használok az énekdallamokhoz, ami a normál énekhanghoz hasonlóan intonálja a hangokat. Gab gitárjának pedig masszív hangja van, mint egy lábdobnak.”

Végül a Metallicával kapcsolatban így folytatta: „Miattuk gitározom. Amikor 10 éves voltam, kijött a ’Kill ‘Em All’ és a bátyám mutatta meg nekem. Az első riff, amit gitáron játszottam, a Seek & Destroy volt. A Metallica az oka annak, hogy zenész lettem.”

Megosztás