69 éves korában elhunyt Jon Zazula, aki 1982-ben indította el az ikonikus Megaforce Records metálkiadót, amely a Metallica, az Anthrax és sok más híres banda korai lemezeit jelentette meg.

A Jonny Z néven is ismert Jon Zazula néhai feleségével, Marsha Zazulával alapította 40 évvel ezelőtt a Megaforce Recordsot, ez a cég adta ki a Metallica első két albumát, és olyan nagy nevek egyes lemezeit is, mint pl. az Anthrax, a Testament, Ace Frehley, a Ministry, a King’s X, az Overkill vagy a Raven.
Zazuláék metálsztorija az ’80-as évek elején kezdődött egy kis független lemezbolttal, a Rock And Roll Heavennel. A házaspár eredetileg nagy nevekre akart koncentrálni, de Marsha úgy döntött, hogy inkább az olyan feltörekvő előadók albumainak ritka importverzióira összpontosítanak, mint az Iron Maiden vagy a Def Leppard, és a boltban is olyan hasonló hozzáállású magazinokat kezdtek el árulni, mint a Kerrang és a Sounds. A házaspár környékbeli koncertek promótálásába fogott, ezek között volt a kanadai Anvil egyik korai koncertje is.
A hírnevük egyre nőtt, és hamarosan egy Metallica nevű San Franciscó-i zenekar demója is eljutott hozzájuk. Megérezték az együttesben rejlő átütő erőt, ezért a pár meghívta őket New Jersey-i otthonukba, és létrehozták a Megaforce Recordsot, hogy elindítsák a Metallica karrierjét. A debütáló ’Kill ‘Em All’ album 1983 júliusában jelent meg, amely elindította a thrash metal mozgalmat.
Bár a kiadó 1984-ben, nem sokkal a banda második, ’Ride The Lightning’ című albumának kiadása után elvesztette a Metallicát – amely az Elektra Recordshoz igazolt –, a Megaforce a ’80-as években és a ’90-es évek elején a heavy metal egyik meghatározó ereje maradt, és sok más híres előadó albumát jelentette meg olyan kiadókkal kötött forgalmazási megállapodások révén, mint az Atlantic, az Island és a Caroline.

 

 

Zazula így nyilatkozott 2020-ban a zenei karrierjéről: “A sors ajándéka, hogy ha keményen dolgozol, használod az eszed és mered vállalni a kockázatot, akkor végül olyasmi kerül az utadba, amivel képes vagy nagy dolgokat véghez vinni. Nagyon szerencsések voltunk Marshával, hogy egy olyan zenekart választottunk, amely a világ legnagyobbja lett, nem is beszélve egy csomó más nagyszerű bandáról, amelyek történelmet írtak”.
Jonny Z a kiadó történetét megírta ’Heavy Tales: The Metal, The Music, The Madness’ című könyvében.
A házaspár néhány éve gyakorlatilag visszavonult, Floridában telepedett le, de továbbra is foglalkoztak zenével, rádióműsort vezettek, jótékonysági rendezvényt szerveztek, 2019-ben megkapták a Hall Of Heavy Metal History életműdíját.

Jon Zazula tegnap Floridában, szerettei körében távozott az élők sorából, követte tavaly elhunyt feleségét. Nyugodjanak békében!

Megosztás