Bemutatjuk Steve Vai legújabb szólólemezét, az ’Inviolate’-et, és az eddigi legvadabb kreálmányát, az egytestű, kétfejű, háromnyakú hangszerszörnyet, a Hydrát.


Több mint 40 éves karrierje során Steve Vai rutinosan alakította át a lehetetlennek tűnő dolgokat lehetségessé, kezdve a Frank Zappa mellett „gitárkaszkadőrként” eltöltött időtől egészen a legutolsó szólómunkáiig. Steve folyamatosan megkérdőjelezte a hagyományos gitározás és zeneszerzés fogalmát és persze nem egy alkalommal magát a hangszert is újraértelmezte. A gitárvirtuóz így mesélt a hangszerhez való hozzáállásáról: „Nem úgy ülök le gitározni, hogy azt mondom, »mit tudnék csinálni, ami a határokat feszegeti«, sokkal inkább azt mondom magamnak: »mit fogsz most csinálni, ami érdekel, ami lenyűgöz, és ami más, mint bármi, amit eddig csináltál?«” Erre a kérdésre a választ az ’Inviolate’ címmel érkező album adja meg, ami nemcsak az instrumentális gitárzene határait feszegeti, ezúttal egy teljesen új hangszert és a hozzá kapcsolódó játéktechnikát is kitalált. Ezt a gitárt Hydrának nevezte el. Ez a hangszerszörny egy egytestű, kétfejű, háromnyakú teremtmény, amely többek között magában foglal egy hét- és egy tizenkéthúros gitárt, valamint egy négyhúros basszusgitárt, félig fretless gitárnyakakat, single-coil, humbucker, piezo és sustainer hangszedőket, lebegő és hardtail tremolókat találunk rajta, továbbá egy hárfaszerű negyedik húrkészletet. A hangszerről magáról így beszélt: „Ez egy hihetetlenül jól megépített gépezet. Azt mondtam a srácoknak a Hoshinónál: »Bármi, amit hagyományosnak tartotok, azt ne csináljátok!« Ez egy jó lehetőség volt számukra a kreativitásuk kiélésére, és ők túlteljesítették.”

 

 

Steve Vai - Hydra

„Ez nagyon Steve Vai-os lett, bármit is jelentsen ez. Egyszerűen csak egy nagyon őszinte muzsika. Mert sok lemezem hosszú, koncepcióval teli, a játékom történeteket mesél el. Ezen a lemezen semmi ilyesmi nincs. Ez kilenc elég tömör, teljesen instrumentális kompozíció, amit fel akartam venni, hogy aztán kimehessek és élőben is eljátszhassam az embereknek – mesélte Steve az albumról. – Tudtam, hogy a Hydrával valami olyasmit kell létrehoznom, ami úgy hangzik, mint egy igazi zenemű. Nem lehetett csak egy újdonság. Ha tudnátok, mit művelek a kezeimmel, hogyan használom a bal kezemet arra, hogy olyan frazírozásokat csináljak, amelyek akkor is működnek, amikor nem tudok megpengetni egy hangot, mert a jobb kezem valahol egész máshol van… De a kész darabnak önmagában is meg kellett állnia, nem hangozhatott úgy, mintha csak zsonglőrködni próbálnék.”

A gitáros 2021 folyamán már megosztott néhányat legújabb műveiből, köztük találjuk a Knappsack címűt, amelyet a vállműtétje után komponált és rögzített még úgy, hogy a jobb karja kötésben volt. A nagylemezen helyet kapott a korábban szintén bemutatott Candle Power is, ezt viszont teljes egészében újravette. De nézzük a most bemutatott legújabb Vai-szerzeményt, a Little Prettyt, amit tőle szokatlan módon egy üreges testű Gretsch gitárral vett fel. „Ott volt a falamon a többi gitárral együtt, és amikor csak ránéztem, mindig azt gondoltam: »Egy nap majd játszom rajtad.« A szólórész akkordváltásainak és magának a szólónak a megírásakor mélyen beleástam magam a zeneelméletbe, hogy olyan akkordváltásokat hozhassak létre, ahol a harmonikus légkör minden váltásnál változik. A sűrű akkordstruktúrákban szintetikus móduszok sorozatára volt szükségem. Ez a megközelítés a fúziós dzsesszjátékosok irányvonalán mozog, de tudtam, hogy a szólónak viszont teljesen dallamosnak kell lennie. A végeredmény elég hatásos lett!”

Steve Vai következő szólólemeze a Favored Nations és a Mascot Label Group megállapodásának köszönhetően a holland kiadó segítségével jelenik meg január 28-án CD-n és digitálisan, március 18-án pedig márványozott és sima fekete LP-n is. A Mascot már elindította az előrendelést webshopjában. Exkluzív ajánlatként dedikált példányt is lehet rendelni, de akik hajlandók mélyen belenyúlni a tárcájukba, a mindössze 50 példányban elkészült vinyl tesztlemezt is megvásárolhatják.

’Inviolate’ dallista:

01. Teeth Of The Hydra
02. Zeus In Chains
03. Little Pretty
04. Candlepower
05. Apollo In Color
06. Avalancha
07. Greenish Blues
08. Knappsack
09. Sandman Cloud Mist

Steve Vai - Inviolate

Megosztás