Leginkább a Bachman–Turner Overdrive és a The Guess Who frontembereként szerzett világhírt a kanadai gitáros, akinek kincset érő 1957-es Gretsch 6120 Chet Atkins gitárját 1976-ban lopták el egy torontói hotelszobából. A különleges darab 45 évnyi kutatás után visszakerült a gazdájához.

Randy Bachman 45 év után visszakapta gitárját, amelyet 1976-ban loptak el a hotelszobájából egy torontói Holiday Innben, hogy aztán nemrég Tokióban, a japán gitáros Takeshi gyűjteményének részeként rátaláljanak.
Bachman 1963 körül vásárolta legkedvesebb gitárját alkalmi munkákból spórolt pénzéből, és profi karrierje során mindig a szállodai szobák WC-jéhez láncolta a gitárt a tokkal együtt, hogy biztonságban tudja. Azon a napon, amikor ellopták, öt percig őrizetlenül hagyta.
Az eset teljesen kikészítette Bachmant, bevonta a tartományi rendőrséget, és Észak-Amerika-szerte vintage gitárszakértőkhöz fordult, hogy segítsenek a keresésben, de mindhiába. A modell nagyon keresett a gyűjtők körében és hihetetlenül ritka, mindössze 35 darab készült belőle. Bachman tizenkettőt szedett össze a keresése során: „A kapuzárási pánik időszakába azzal a gondolattal léptem be, hogy minden Gretschet megveszek, amit felajánlanak nekem. Már 385 Gretsch gitárom van, őrület!” A megszállottságtól hajtva felhalmozta a világ legnagyobb Gretsch vintage gitárgyűjteményét, amit mára kiállításokra visznek, és amely régóta elsődleges információ a Gretsch tervezői számára.

 

 

2020-ban azonban, 44 évvel a lopás után – amikor Bachman már majdnem feladta a reményt –, kapott egy e-mailt, amelyben úgy vélték, hogy megvan a szent hangszer. Állítólag átprogramoztak egy arcfelismerő szoftvert, amely a fa – amelyből a gitár készült – textúrájának egyezését kereste, és előkerült egy YouTube-videó, amelyen a japán rockabilly ikon, Takeshi játszik a hangszeren.
Videóhívás lett belőle és Takeshi megmutatta az inkriminált Gretschet. „Teljesen mellbe vágott a dolog, akár egy áramütés! Ez az én gitárom, és csak egy nappal tűnik idősebbnek, mint amikor ellopták. Bárkié is volt, szerette és vigyázott rá.”
Megegyezés született, Takeshi elcserélte egy ugyanolyan évjáratú, kivitelű és specifikációjú modellre az elveszettnek hitt hangszert.

Az alábbi videón sajnos nem a legendás gitáron játszik Randy, de ez akkor is pályájának legnagyobb sikerű dala 1974-ből. Eggyel lejjebb pedig az a felvétel látható, amelyen Takeshi „lebukott”, ami alapján határozottan állítható, hogy a hangszer nem nála volt a legjobb kezekben.

Megosztás