Advent negyedik vasárnapja adta az apropót, hogy a norvég progresszív pop/rock formáció nagyon különleges Csendes éj-verzióját megosszuk a magazin olvasóival is.

Az Oak zenekar közel egy évtizede alakult Norvégia fővárosában, a banda tagjai a klasszikus zenétől az elektronikán át az alternatív, a hard és a progresszív rockig színes zenei háttérrel rendelkeznek. Simen Valldal Johannessen billentyűs-énekes, Øystein Sootholtet basszer és Sigbjørn Reiakvam dobos alkotja a csapat kreatív magját, a felállást Stephan Hvinden gitáros egészíti ki.
A kvartett 2013-ban saját kiadásban jelentette meg ‘Lighthouse’ című debütáló albumát, amelyet Jens Bogren (Opeth, Katatonia, Symphony X, Paradise Lost) kevert. Ezt három évvel később újra kiadták az Apollon Records gondozásában, majd 2018-ban jött az áttörést jelentő ‘False Memory Archive’ nagylemez, amelyet Steven Wilsonhoz és a The Pineapple Thiefhez hasonlított a szakma. Az anyag a Karisma Recordsnál jött ki, és elismerést hozott a progger és alternatív rockközösségekben, illetve Európa-turné lett belőle.

 

 

Jelenleg a 2022-ben megjelenő harmadik albumukon dolgoznak, és a csapat kiadta a klasszikus karácsonyi ének, a Silent Night nagyon különleges változatát, amelyről az énekes így nyilatkozott: “Egy karácsonyi koncerten támadt az az ötletem, hogy megváltoztassam a Silent Night hangzását és dallamát. A dalszöveg olvasható vidámnak, és jól passzol a megszokott hangszereléshez, de nagy volt a kísértés felfedezve a dalban rejlő törékenységet és melankóliát. Közvetlenül az előadás után készítettünk egy zongoravázlatot, majd bementünk a stúdióba, hogy az Oak hangzására fordítsuk az egészet. Dolgozunk más hasonló anyagokon is, hiszen himnuszok és népdalok hatalmas tárháza áll rendelkezésünkre, amiből szívesen értelmeznénk át dolgokat Oak-stílusban.”

Megosztás