Jethro Tull - A (A La Mode)

A nyolcvanas évtized eljövetele nem gyakorolt túl jó hatást a progresszív rockzenére. Akadtak formációk, akik addigra feloszlottak (Emerson, Lake & Palmer, Focus), a többség azonban megpróbált életben maradni, és a trendekhez alkalmazkodva könnyedebb hangvételű zenét kezdtek alkotni. A Genesis,  a Rush, a Yes és a Jethro Tull évtized elején kiadott albumai erről a törekvésről tanúskodnak.

Az ’A’ albumnak megvolt a maga kálváriája, mert Ian Anderson szólóproduktumnak szánta az anyagot, ám a Chrysalis kiadó ebbe nem ment bele és ragaszkodtak hozzá, hogy a Jethro Tull név legyen feltüntetve rajta. Már a megelőző ’Stormwatch’ albumon is érezhető volt az elmozdulás a progresszív rockzene színteréről, ezen az albumon egyértelművé vált ez a törekvés. Már a borítón is valamiféle utópisztikus fotó látható a zenekarról, amint a méretes ablakokon keresztül kifelé bámulnak egy műszerfal mögül, ez a modern felfogás a zenében is érvényesül, hiszen eltűntek az akusztikus hangszerek, még az erre az albumra csatlakozó Eddie Jobson hegedűje is elektromos. (Ő játszotta fel egyébként az album billentyűs részeit is, és a koncerteken is ő kezelte mindkét hangszert.) Ám ha figyelmesen meghallgatjuk a lemezt, azonnal felismerjük a jellegzetes énekdallamokat, hangszerelési megoldásokat, fuvolafutamokat, szóval azt nem lehet mondani, hogy a zenekar feladta elképzeléseit, egyes helyeken a bonyolultabb zenei megoldások is tetten érhetők, a Pin Marten’s Jig instrumentális fantáziája egyszerűen zseniális.

 

 

A szövegekben is a korra reflektálnak. Korábban misztikus történeket meséltek, vallásról filozofáló sorokat énekelt Anderson, a ’Stormwatch’ központi témája már a környezetvédelem volt, ezúttal viszont megérkeztek az élet sűrűjébe. A kezdő dal, a Crossfire az 1980 áprilisában lezajlott terrorcselekményről szól, amikor Irán londoni nagykövetségét szélsőséges iszlamisták támadták meg, túszul ejtve az ott levőket. A Fylingdale Flier a hidegháború okozta rémálmokról, összeesküvés-elméletekről mesél, a Protect And Survive pedig a brit kormány azon írásán gúnyolódik, mely leírja, mi a teendő nukleáris támadás esetén. Hallhatunk olyan témákat is, melyeket már évekkel korábban készítettek, ilyen például a Working John, Working Joe, ez eredetileg az 1977-es ’Songs From The Wood’-ra íródott, a lemez jubileumi negyvenéves kiadására fel is került. A 4. W. D. (Low Ratio) kezdeti verziója is két évvel korábban elkészült, de akkor félretették.

Ahogy más Jethro Tull-albumok jubileumi kiadása esetén már megszokhattuk, ezt a lemezt is bőséges csomagolásban kínálják újra a rajongóknak: három-három CD-vel, illetve DVD-vel, plusz egy könyvvel megtoldva került ismét piacra a zenekar tizenharmadik stúdióalbuma. Csakúgy, mint az előzőeket, ezt a korongot is Steven Wilson vette kezelésbe a jobb megszólalás érdekében. Az első CD az eredeti lemez általa újrakevert változata, plusz a stúdiók mélyéről előbányászott, korábban nem ismert felvételek, a lemez egyes dalainak alternatív verziói hallhatók. A második és harmadik CD-n az ’A’ promóciós turnéjának Los Angeles-i állomásán felvett koncertet halljuk. Ez ugyan mindenféle kalózváltozatban széles körben ismert lett már a nagyközönség előtt, hivatalosan, feljavított minőségben most látott először napvilágot. Az első és a második DVD csak audiofelvételeket tartalmaz: DTS és Dolby Surround 5.1-es megszólalásban hallhatjuk az album és a koncert hanganyagát. A harmadik DVD jól ismert a VHS-korszakból, ezen láthatjuk a zenekar ’Slipstream’ videóját, részleteket láthatunk a Los Angeles-i koncertről (bár a film azt sugallja, hogy a londoni Hammersmith Odeonban készültek a felvételek) pár közbeékelt promóciós klippel tarkítva, mindezt keretbe foglalja Ian Anderson kissé szürreális kalandja. A filmet David Mallet rendezte, ő pályája során készített klipeket többek között David Bowie-nak, a Queennek, a Rushnak és az Iron Maidennek is. A mellékelt könyvben részletes leírásokat olvashatunk a lemez nótáinak keletkezéséről, megtalálhatjuk a dalszövegeket is, interjút olvashatunk a későbbi dobossal, Doane Perryvel, az 1980-as év Jethro Tull-történéseit is sorba szedték.

Az ’A’ talán csalódás volt a Jethro Tull régi rajongóinak a modern hangzása és a zene könnyedebb hangvétele miatt, ám az újfajta megközelítés ellenére a zenekar nem felejtette el gyökereit. Ez a negyvenéves jubileumra összeállított bőséges csomag alapos elmélyülést kínál a lemez anyagában.

Jethro Tull_2021

Disc One: Original Album and Associated Tracks

Crossfire / Fylingdale Flyer / Working John, Working Joe / Black Sunday / Protect And Survive / Batteries Not Included / Uniform / 4.W.D. (Low Ratio) / The Pine Marten’s Jig / And Further / Associated Tracks: Crossfire (Extended Version) / Working John, Working Joe (Take 4) / Cheerio (Early Version) / Coruisk / Slipstream Introduction

Disc Two: Live at the LA Sports Arena 1980 (Part 1)

Slipstream Introduction / Black Sunday / Crossfire / Songs From The Wood / Hunting Girl / The Pine Marten’s Jig / Working John, Working Joe / Heavy Horses / Band Instrumental Intro / Skating Away On The Thin Ice Of The New Day / Instrumental (including flute solo)

Disc Three: Live at the LA Sports Arena 1980 (Part 2)

Trio Instrumental / Keyboard Solo / Batteries Not Included / Uniform (including drum solo) / Protect And Survive (including violin solo) /Bungle In The Jungle / Guitar solo / Bass solo intro to encore / Aqualung / Locomotive Breath / Instrumental / Black Sunday (reprise)

DVD One: Original Album and Associated Tracks (Audio Only)

Steven Wilson’s 2020 remix of the album and 5 associated tracks in DTS and Dolby Surround 5.1, and stereo 96/24 LPCM. Flat transfers of the original LP master in 96/24 LPCM.

DVD Two: Live At The LA Sports Arena November 1980 (Audio Only)

Steven Wilson’s 2020 mix of the concert in DTS and Dolby Surround 5.1, and stereo 96/24 LPCM.

DVD Three: Slipstream Video

(With audio tracks remixed by Steven Wilson in DTS and Dolby Surround 5.1, and stereo 96/24 LPCM.)

Introduction / Black Sunday / Dun Ringill (music video) / Fylingdale Flyer (music video) / Songs From The Wood / Heavy Horses / Sweet Dream (music video) / Too Old To Rock ‘n’ Roll (music video) / Skating Away / Aqualung / Locomotive Breath – Black Sunday (reprise) / Credits

Megosztás