A Rolling Stones sok mindent megélt gitárosa 30 év után szedte újra össze saját bandáját, a The X-Pensive Winost, akikkel március 10-én a New York-i Beacon Theatre-ben léptek fel egy jótékonysági koncerten.

Keith Richards

Keith Richards & The X-Pensive Winos ismét együtt játszott három évtized után New Yorkban, a Beacon Theatre-ben egy koncerten. Keith mellett Waddy Wachtel gitározott, Ivan Neville játszott billentyűs hangszereken és Steve Jordan dobolt, aki a Rolling Stones legutóbbi amerikai turnéján is beugrott, amikor Charlie Watts örökre elment. A zenekarnak egykor tagja volt a 2014-ben elhunyt Bobby Keys szaxofonos is, aki szintén játszott a Stonesszal.
Keith Richards & The X-Pensive Winos a CBS csatorna vendége volt, a műsorban ellátogattak a zenekar próbájára. Keith elmondta, hogy nem hiányzik neki a cigaretta, amit két éve elhagyott, és szóba jött Charlie Watts betegsége és halála is. „Sokkoló volt” – mondta Keith, majd hozzátette, hogy még mindig furcsa, hogy nincs velük, ám Charlie nagybetegen azt mondta, hogy a Stonesnak menni kell nélküle is.
Szóba került a kapcsolata a Mick Jaggerrel. Elmesélte, hogy a Winos akkor alakult a nyolcvanas évek közepén, amikor Mick a szólópályafutását egyengette. Keith a Stonesszal akart dolgozni, ám Mick döntése miatt ez nem volt lehetséges, így hozta össze a saját bandáját. „Meg kellett tudnom, van-e valami, ha átlépek egy határt” – mondta a gitáros. El is készült a ’Talk Is Cheap’ album 1988-ban, majd a ’Main Offender’ 1992-ben, majd 2015-ben kiadták Keith harmadik szólólemezét ‘Crosseyed Heart’ címmel, de ezzel nem turnéztak.

 

 

A 78 éves gitáros új anyagon dolgozik, méghozzá a Rolling Stones számára: „A múlt héten összejöttünk Mickkel és Steve Jordannel és nyolc vagy kilenc új zenei témán dolgoztunk.”
A riporter megemlítette, hogy a korosodó rockereknél mostanában terjed egy szokás, miszerint egész életművüket horribilis összegért eladják egy kiadónak. „Ez sose jött komolyan szóba Mick és köztem. Nem gondolom, hogy megtesszük, egy kicsit még szeretnénk bővíteni a repertoárt. Ha valaki ilyet tesz, az azt jelenti, hogy megöregedett” – zárta rövidre Keith a témát.
Arra a kérdésre, hogy látja-e már a pályafutása végét, Keith így reflektált: „Ha ezen gondolkodnék, sose adnék rá választ, mert folyamosan agyalnék rajta. Holnap? Dehogy! 2025. július 5-én? Ugyan, ezt nem lehet megmondani. Az élet majd megadja a választ.”

 

Megosztás