A Hans Lundin által dirigált svéd progresszív folk-rock csapat áprilisban a 14. nagylemezével jelentkezik, amelynek ’Urskog’, azaz Őserdő a címe.

Kaipa

Az „urskog” szó svédül őserdőt jelent. Hans Ludin és zenekara 6 szerzeményen keresztül visz el minket az évszakokkal változó svéd vadonba, a dalokhoz ihletet a kerékpáros túrából merített. Az alapító-billentyűs így mesélt a lemez hátteréről: „A dalok többsége még 2018-ban íródott, abban az időben egy 6 CD-s boxon dolgoztam, ami aztán ’Hans Lundin: The Solo Years 1982-1989’ címmel jelent meg. A régi szólóalbumaim áttekintése inspirálta az ’Urskog’ dalainak komponálását, a régi szerzemények meghallgatása hozta az újakat, volt néhány olyan eset is, amikor egy régi dalból vettem egy szép akkordszerkezetet vagy dallamfoszlányt, és valami teljesen újat alkottam belőle, de átvettem néhány hangmintát, amelyek az új albumon is hallhatóak.
Az új albumot nyitó The Frozen Dead Of The Night, egy 19 perces epikus mű, amely a hideg és sivár télből a tavaszba vezet át, amikor új élet kezdődik. A záró The Bitter Setting Sun című dal pedig arra reflektál, amikor a nyártól búcsúzunk, nézzük a levelek hullását, és felidézzük az emlékeket a nyári éjszakákról, amikor a nap nem is volt hajlandó lenyugodni. A címadó Urskog pedig a svéd őserdő belsejébe vezet minket, svéd szöveggel és régi népi dallamokkal.”

 

 

A Kaipa felállása – Hans Lundin (billentyűs hangszerek, ének), Per Nilsson (gitár), Jonas Reingold (basszusgitár), Patrik Lundström (ének), Aleena Gibson (ének) – lényegében változatlan, de a dobosfronton csere történt. Morgan Ågren (Devin Townsend) dobostól 17 év közös munka után megváltak, mert belátható időn belül nem tudta volna feljátszani a sávjait, az ő javaslatára érkezett a londoni származású Darby Todd a zenekarba. Darby is játszott már korábban Devin Townsenddel, a The Darkness-szel, Gary Moore-ral, Martin Barréval, a dzseszztől a death metalig minden stílusban képes játszani, az ’Urskog’-on már az ő játékát hallhatjuk.
Az Inside Out Music webshopjában elindult az előrendelés, digipak CD, gatefold borítós fekete és zöld színű 2 LP+CD variációban lehet előjegyezni az újdonságot, az április 29-én érkező album előzetese már meghallgatható.

’Urskog’ dallista:

01. The Frozen Dead Of The Night
02. In A World Of Pines
03. Urskog
04. Wilderness Excursion
05. In The Wastelands Of My Mind
06. The Bitter Setting Sun

Kaipa

Megosztás