Egy jótékonysági akció keretében John Paul Jones 16 zenésszel és egy komplett folkegyüttessel karöltve újra felvette a Led Zeppelin negyedik albumának záródalát, a When The Levee Breakset.

John Paul Jones

A Led Zeppelin egykori basszusgitárosa, John Paul Jones 16 muzsikussal a világ minden sarkából és egy hawaii folkformációval közösen rögzítette a cím nélküli negyedik Zep-lemez sorrendben utolsó felvételét, a When The Levee Breakset. A közreműködők közt ott van a híres blueszenész házaspár, Derek Trucks és Susan Tedeschi, valamint Stephen Perkins dobos (Jane’s Addiction, Porno For Pyros). A dal új üzenetet nyert, hiszen bolygónk védelméért szól a zene.
A Playing For Change Song Around The World mozgalom keretében Mark Johnson és Sebastian Robertson készítették a felvételt és a videót, utóbbi gitáron is közreműködik. A dalból származó összes bevételt olyan környezetvédelmi szervezetek kapják, mint a Conservation International, az American Rivers, a VWF, a Reverb és a Playing For Change Foundation.
A dal amúgy nem a Zep sajátja, hanem egy 1929-es bluest dolgoztak fel, melyet Memphis Minnie és Kansas Joe McCoy írtak két évvel a nagy Mississipi-árvíz után.

 

 

A mozgalom korábban már két hasonló videót is készített, ugyanis Robbie Robertson frissítette a The Band örökzöldjét, a The Weightet, és Peter Gabrielt is rá tudták venni, hogy gondolja újra a Bikót.
„Ez egy epikus és erőteljes dal, benne az üzenettel, hogy az emberiségnek szembe kell nézni az éghajlat változásaival. Rajta keresztül egy olyan videót forgattunk, mely biztos, hogy felkelti a környezetvédelmi szervezetek érdeklődését. A síró gitár és a szájharmonika Földanyánkért könyörög” – indokolta Johnson a dalválasztást.
John Paul Jones számára nem volt nehéz döntés, hogy részt vegyen a produkcióban, hiszen nagy szimpátiával viseltet a mozgalom tevékenysége iránt, ezután Johnson és Robertson a világ minden pontjáról toborzott zenészeket.
Susan Tedeschi és Derek Trucks kezdettől fogva lelkesedtek az ügyért, igaz, hogy nehéz volt velük az időpont-egyeztetés. Már úgy tűnt, hogy el kell halasztani a felvételeket, amikor a házaspár úgy döntött, hogy a hálaadás hétvégéjén feljátsszák a maguk részét.
„Mindig érdekes meghallgatni azt, amikor egy zenész nem a saját dalát adja elő. Előtte fogalmam se volt, hogy fog szólni, mert minden közreműködő a messzeségben játszott. Izgalmas volt, amikor végre láthattam és hallhattam ezeket a hihetetlenül tehetséges muzsikusokat a videóban” – összegezte Jones elégedettségét a végeredményt illetően.

Megosztás