Nem hittem volna, hogy a Stones aktuális felállásából ő megy el először. Normálisabb életet élt, mint a másik három, nem volt olyan vad, nem övezték botrányok, egyetlen nő mellett élte le az életét.

Öltözködésben is kilógott a másik három Kövület közül. Bár a Rolling Stones tagjai sosem tekintettek közönnyel a divatra, az ő makulátlan öltönyös megjelenése valamiféle arisztokratikus érzést sugallt, pedig „csak” a világ legnagyobb rock and roll bandájában ütötte a bőröket. Angliában a bulvárújságoknak rendszeres témát adott az öltözködési stílusa, ha már a magánéletében nem volt miért vájkálni.
Faarccal dobolt hátul, nem csinált technikai bravúrokat, jobbára szögelt, de azt olyan pontosan tette, mint a metronóm. Ő volt a titka a Stones feszes zenéjének, senki más nem tudta volna így diktálni a tempót, senki más nem dobolt így, neki nem akadt alternatívája. Nem véletlenül mondta Keith Richards, hogy Charlie Watts az egyetlen pótolhatatlan tag, csak akkor érzi magát biztonságban a színpadon, ha ő ül mögötte. Dobjátéka épp olyan szerves része lett a Stones zenéjének, mint Mick Jagger éneke vagy Keith gitárjátéka.
Persze neki is megvolt a vad oldala. Ahogy többen a bandában, Charlie is megküzdött az alkohol démonával, vagy vegyük azt a közszájon forgó esetet, amikor Micket tette helyre egy parasztlengővel egy hotelszobában, amikor a frontembernek kissé nagy volt az arca. Őt is megérintette a halál szele, Ronnie Woodhoz hasonlóan ő is harcolt a rákkal.

 

 

Ősszel a Stones turnéra indul. Charlie nélkül, amit már korábban bejelentettek, 1963 óta először fordul elő, hogy a Stones nélküle játszik. Nem tudom elképzelni, hogy nem ez a vékony ősz pali ül a Gretsch cucc mögött totál unott pofával, és bámulja maga előtt az ugráló Micket, a kóválygó Keitht, a botladozó Ronnie-t és valaki más felel a ritmusért. A zenekar bemutatásakor kivel fog élcelődni Mick, hogy „jé, beszélni is tud”? Biztos, hogy nem ugyanúgy fog szólni a Stones és valaki nagyon fog hiányozni a képből. Egyáltalán, ez még a Rolling Stones? Létezhet a banda Charlie Watts nélkül? Ha Keith tényleg komolyan gondolja, amit mondott róla, akkor most le kellene engedni a függönyt. Ahogy Bonzo nélkül földre szállt a Led Zeppelin, Charlie hiányában sem gördülhet tovább a Rolling Stones.

Megosztás