A film egyik főszereplője, Eric Idle felidézte, hogy a Led Zeppelin, a Pink Floyd és a Jethro Tull mennyivel járult hozzá a kultikus Monty Python-vígjáték elkészítéséhez.

Eric Idle, az abszurd humor legnagyobb társulatának egyik tagja egy Twitter-üzenetben arról regélt, hogy a Monty Python ’Gyalog galopp’ filmjének forgatását mennyivel segítették az akkori kortárs rockbandák. Arthur király cselekedeteinek sajátos feldolgozása 1975-ben került a mozikba, két évvel később Magyarországon is bemutatták.

 

 

Összeg szerint a Led Zeppelin 31 500, a Pink Floyd 21 000, a Jethro Tull 6 300 fonttal szállt be a film elkészítésébe, a Tull hozzájárulását Ian Anderson saját zsebből fizette, mai árfolyamon a Zep támogatása 336 000, a Floydé 224 000, a Tullé 67 000 fontot tenne ki. A költségvetésbe a film producere, Michael White 78 750, az Island Records 21 000, a Charisma Records 5 250, a szövegíró Tim Rice krikettcsapata, a Heartaches 5 250, valamint a Jethro Tull lemezkiadója, a Chrysalis Records 6 300 fonttal szállt be. Eric Idle hozzátette, hogy a szponzorok közül senki sem látogatta meg a forgatást, mert az Skóciában zajlott és azzal poénkodott, hogy még lovakat sem tudtak bérelni, Jimmy Page és Robert Plant viszont elment a film premierjére. Arra ugyan nem tért ki, hogy mennyit hozott a film a konyhára, de egyes források szerint az évek során ez 175 millió dollárt tett ki, amelyre így reagált a humorista: „Ennek csak a töredékét látták a befektetők és a Monty Python, amely jórészt a Broadwayen bemutatott színpadi adaptációból, a Spamalotból jött be.”

Eric Idle ugyan nem említette, de mi úgy tudjuk, hogy annak idején a Genesis is támogatta a film elkészítését.

Amikor pár évvel később a Monty Python másik kultfilmje, a ’Brian élete’ készült, George Harrison segítette ki őket, mert az EMI meghúzta a költségvetést. Ekkor telefonált Eric Idle segítségért az egykori Beatle-nek, Terry Gilliam – aki a film rendezője is volt – úgy emlékezett erre, hogy ez volt Harrison Handmade Films cégének első alkotása. 2018-ban Idle egy interjúban felidézett egy beszélgetést, amit George Harrisonnal folytatott: „Morogtam a Brian élete forgatása alatt, hogy milyen nehéz John Cleese-zel és és Michael Palinnel együtt dolgozni. Erre George úgy reflektált, hogy képzeljem el, milyen a stúdióban Lennonnal és McCartney-val közösen, ezek után jobbnak láttam, ha befogom a szám. Végül is mindketten valamennyire ugyanazok a kívülállók voltunk a saját csapatunkban.”

Megosztás