A brit extrémmetál-veterán Carcass a maja Ixtab istennőt idézi meg a szeptemberben érkező album legújabb kislemezdalában, amelyet félelmetes animációs videó kíséretében mutatnak be.

Szeptember 17-én jelenik meg a Torn Arteries a Nuclear Blast gondozásában, amely az egykori goregrinder brigád hetedik stúdióalbuma. A Dance Of Ixtab (Psychopomp & Circumstance March No. 1 In B) című dal címében szereplő Ixtab a maja bennszülött mitológiában az akasztással elkövetett öngyilkosságok istennője volt, a dalhoz készült videó alkotója Costin Chioreanu (Opeth, Napalm Death).
A frontember Jeff Walker – aki az albumot nem kevés iróniával úgy jellemezte, hogy „rockzene apámnak” – így nyilatkozik a dalról: „A dal egy igazi fesztiválhimnusz, amit senki se fog meghallgatni, mert a poszt-Covid világ üresen kongó stadionjaiban a használt gyorsteszteket szemétként hordja a szél.”
Bill Steer gitáros hasonló cinizmussal hozzátette: „Valószínűleg nem fogja majd meg az átlagos Eagles-rajongót, de van benne némi rock and roll.”

 

 

A ’Torn Arteries’ album borítógrafikája emlékeztet azokra a groteszk fotókra, amelyek a klasszikus Carcass albumokon – mint a ’Reek Of Putrefaction’ és a ’Symphonies Of Sickness’ – is megjelentek. Zbigniew Bielak művész kilépett a komfortzónájából, hogy megalkosson egy timelapse fotósorozatot, amely szív alakú zöldségkompozíciót ábrázol, amely egy fehér tányéron rohad meg az idő múlásával. A műalkotásra a japán kusôzu művészet volt a legnagyobb hatással, amely a bomló holttest stádiumait festi meg.
„Az album borítója nagyon letisztult, amilyet még soha nem csináltunk korábban – magyarázza Jeff Walker – Nem tűnik gonosznak, vagy tipikusan death metalosnak, de tetszik, hogy annyira egyszerű, akár egy képeskönyv a dohányzóasztalon.”

Megosztás