Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a magyar főszereplőn, Bodor Mátén kívül az alkotók is meséltek nekünk a legújabb Alestorm-klip forgatási kulisszatitkairól.

Alestorm

„Helló! Június elseje Szamoa függetlenségének napja, ami azt jelenti, hogy itt az ideje egy új kislemeznek a hamarosan megjelenő ’Seventh Rum Of A Seventh Rum’ című albumról! Kösd fel a kovás pisztolyodat és készülj fel egy fergeteges bulira Feketeszakállal!” – hirdette a zenekar közösségi oldalán a The Battle Of Cape Fear River nótához készült videó megjelenését. Korábban Bodor Máté már mesélt nekünk az első kislemezhez készült videó forgatási kulisszatitkairól, most abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy rajta kívül az alkotók is megosztottak pár érdekességet.

 

 

A videóban másodikként kinyírt Bodor Máté a mostani forgatással kapcsolatos élményeket picit messzebbről kezdte. „Tavaly ősszel megbeszéltük a zenekarral, hogy elsőre egy amolyan »image« klipet szeretnénk, ezért azt Lengyelországban forgattuk. A második, P.A.R.T.Y. című dalhoz készült rajzfilmet már tavaly elkezdték csinálni. Ehhez a mostani dalhoz valami komolyabb, minőségi videót szerettünk volna készíteni. Amikor kezdett kirajzolódni, hogy mit szeretnénk, akkor januárban – még a stúdiózás alatt – mutattam Chrisnek pár videót, amit Lerch Petiék csináltak. Többek között ezt a Quixoticnak készült klipet, amiben pont olyan effektek vannak, amilyenekre Chris is gondolt. Úgy gondoltuk, nekünk Viktorra van szükségünk az utómunkák és az effektek miatt, és mivel már dolgoztunk velük, így mellettük döntöttünk. A forgatás Kisorosziban volt még márciusban. Abban egyetértettünk, hogy valami víz mellett kellene forgatni, de nem Thaiföldön, mint az előző lemeznél. A zenekari részt egy nap alatt leforgattuk a parton, majd a másnapot green boxban töltöttük, ekkor vettük fel a szellemes részeket. Most nem akartunk turiból öltözni, mint az előző lemezt felvezető videóban, így most minőségi bérelt ruhákat és fegyvereket használtunk. Egyelőre nem tervezünk koncertet adni ezekben a kalózos ruhákban, hosszú távon nem túl kényelmes, jobban érezzük magunkat a mostani fellépő cuccainkban” – mondta nevetve a gitáros.

A forgatásról exkluzív kulisszatitkokat a készítők, Lerch Péter és Nagy Viktor, a Mihaszna Film munkatársai meséltek. A zenekarnak az volt az alapötlete, hogy a klipben szeretnék lepuffantani egymást, és szellemként szeretnének zenélni” – mondta Péter a videó alapötletéről. Viktor hozzátette: „Egy második e-mailben megtoldották egy »és legyen benne sok történelmi/mágikus poén« instrukcióval, így aztán úgy döntöttünk, hogy a dalszövegre építjük fel a forgatókönyvet, és (ellentétben megannyi más forgatásunkkal) ezúttal szinte másodpercről másodpercre leírjuk a sztorit. Így is történt, elküldtük az alestormos srácoknak, akik hál’ istennek azonnal igent mondtak rá. A teljes forgatás a Dunakanyarban, a Kalóztanya állóhajón, illetve a Sidelight Photo Studióban és a Studio Madisonban volt.”

Hogy mennyi ideig tartott a forgatás, arról így meséltek: „Összesen öt fő napból állt a forgatás. Az első napon a zenekarral forgattuk le a sztoris részt a Dunakanyarban, a következő napon mentünk a Sidelight stúdióba, ahol zöld háttér előtt vettük fel a zenekart azokhoz a jelenetekhez, amikor szellemként jelennek meg az elátkozott kalózhajón. A harmadik napra kibéreltünk egy állóhajót, ahol is a Feketeszakállhoz és legénységéhez kapcsolódó jeleneteket vettük fel. Itt már úgy kellett mindent rögzíteni, hogy oda kellett »képzelnünk« a szellemzenekart is, akik ezen a helyszínen már fizikailag nem voltak jelen. A negyedik napon Feketeszakáll azon egyéni jeleneteit rögzítettük a Studio Madisonban, ahol megtalálja a dal szövegében is emlegetett „voodoo queen”-t. Az ötödik napon maketthajóval forgattunk a saját stúdiónkban, illetve itt vettük fel azon – VFX-hez szükséges – füstös jeleneteket, amik a pisztolyok torkolattüzének valódiságát szolgáltatják.”

A speciális effekteket Viktor részletezte: A jól bevált vegyes technikát hívtuk ismét segítségül: a klip legnagyobb részét élő szereplőkkel, valódi helyszínen rögzítettük, folyamatosan haladva a vágással előre, hogy a már említett hajót, torkolattüzeket és a szellemzenészeket nagyon pontosan tervezett munkamenet mentén vegyük fel. Itt ugyanis rengeteg a hibalehetőség és sokrétű, egymásra épülő folyamatok sorát kell észben tartani, de mégis ez a lehető legjobb módszer, hogy valóságszagúra szerkesszük a videót. Amit pedig az előző két módszer segítségével nem lehetett, azt megoldottuk a jó öreg 3D-vel és egyéb VFX-es fortélyokkal.”

Lerch Péter a zenekarral közös korábbi munkáiról is beszélt: „Két közös munkánk is volt ezt megelőzően. Az első a ’Live In Tilburg’ koncertfilm, amit szintén mi rögzítettünk a zenekar addigi legnagyobb önálló koncertjén Hollandiában, majd az utómunkát is rám bízták. Illetve a Zombies Ate My Pirate Ship videóklipjét készítettük közösen, ami a „Treasure Chest Party Quest” turnén készült koncertfelvételekből állt össze. Ezen a turnén készítettem rengeteg képet is a zenekarról a koncerteken, illetve – mivel az út során az egyik nagy backstage alkalmas volt arra, hogy egy rögtönzött fotóstúdiót építsünk – a legújabb lemezhez tartozó promóképeket is ezen a turnén készítettük. Nagyon szuper érzés, hogy a legújabb lemezen található összes képet én készítettem.”

Az eredeti elképzeléssel ellentétben rögtönzött, illetve „bakis” jelenetek is bekerültek a végső verzióba: Van egy jelenet, amikor Elliot pisztolya meghibásodik vagy kifogy, ezért eldobja, hogy kardot rántva támadjon Pete-re. Itt át kellett volna lépnie egy kidőlt fatörzset, de valahogy beleakadt a csizmája orra, és hatalmasat zakózott – osztotta meg velünk Péter nevetve. – A jelenetet az eredetisége miatt annyira viccesnek találtuk, hogy végül ezt a »bakit« felhasználtuk.” „Sőt, az általunk be nem tervezett jeleneteknek szándékosan teret is adunk adott esetben – vette át a szót Viktor. – A már fentebb említett forgatókönyvben (ami inkább script) meg voltak ugyan tervezve a lövöldözős jelenetek, de mivel az Alestorm zenekar kifejezetten mestere az angol/abszurd humornak, valamint szerteágazó popkulturális ismeretekkel rendelkeznek, rájuk bíztuk a saját »koreográfiájukat«. Amellett, hogy ez a módszer tényleg segített megformálni a karakterüket (főleg 3 percben nehéz ezt kivitelezni), valóban emlékezetes és nagyon poénos jeleneteket írtak maguknak. Elliot ötlete volt például az 1:32-nél látható, Indiana Jonest idéző lepuffantós jelenet, valamint a híres/hírhedt »shotgun in the bum« kivégzésnek is Chris a szülőatyja, no meg persze Máté zsonglőrködős képességei is jól jöttek, amikor a pisztolyokat kellett dobálgatni.”

A lemez június 24-én jelenik meg, lesz egy különleges kiadású magyar verziója, amihez a zenekarról szóló H-Music magazint kap a vásárló. És ne feledd, a megjelenés után alig egy héttel egy mini Pirate fesztiválon mutatják be az új lemez dalait, a Visions Of Atlantis és a Rumproof társaságában! A Barba Negrában sorra kerülő rendezvényről bővebben az esemény Facebook-oldalán olvashatsz. A kiadvány már előrendelhető vagy akár meg is nyerheted a ‘7 days of the 7th rum’ csomagot – pólóval és koncertbelépővel – a H-Music játékában.

Megosztás