A 76 éves folk-rock legenda az oltásszkeptikus és hamis információkat terjesztő Joe Rogan podcastján húzta fel magát. A műsor a Spotifyon fut, Neil Young így fogalmazott: „vagy ő vagy én”.

A mindig temperamentumos és szókimondó Neil Young ismét a címlapra került, miután a honlapján posztolt, azóta törölt üzenetben követelte, hogy a zenéit távolítsák el a Spotifyról a streamingóriáson közvetített “vakcinahazugságok” miatt. Young megnevezte Joe Rogan podcast-házigazdát és a nagyon népszerű ’The Joe Rogan Experience’ című műsorát, amelyben folyamatos félretájékoztatás folyik.
“A Spotify hamis információkat terjeszt a vakcinákról, halálos veszélybe sodorva azokat, akik elhiszik az ott elhangzott dezinformációkat. Kérem, hogy még ma intézkedjenek a zenéim eltávolításával kapcsolatban, és tájékoztassanak ennek a menetéről. Azt akarom, hogy a Spotify az összes zenémet törölje a platformjáról. Vagy Joe Rogan vagy Neil Young, a kettő együtt nem megy. A becslések szerint epizódonként 11 millió hallgatója van a műsornak, amely kizárólag a Spotifyon fut, a világ legnagyobb podcastja, és óriási befolyással bír. A Spotify felelős azért, hogy mérsékelje a félretájékoztatás terjedését a platformján, bár a vállalat politikája jelenleg nem is szabályozza ezt.”


A Spotify így nyilatkozott az ügyről: “Azt szeretnénk, ha a világ összes zenéje és hanganyaga elérhető lenne a Spotify felhasználói számára. Ezzel nagy felelősség jár, mert meg kell teremteni az összhangot a hallgatók biztonsága és az alkotói szabadság között. Részletes tartalmi irányelvekkel rendelkezünk, és a világjárvány kezdete óta több mint 20 000, a Covidhoz kapcsolódó podcast-epizódot távolítottunk el. Sajnáljuk Neil döntését, hogy eltávolíttatta zenéjét a Spotifyról, de reméljük, hogy hamarosan újra üdvözölhetjük őt.”

Jelen pillanatban jónéhány válogatás-, koncert- és filmzenelemezen keresztül azért elérhető a Spotifyon Neil Young egy-egy dala, illetve ott maradt egy teljes nem hivatalos koncertalbum ’Paris 1989 – The Classic Acoustic Broadcast’ címmel. Ezeknek a jogaival vélhetően nem rendelkezik a művész.

Megosztás