Ez lesz ám a retró jubileum! 1974, azaz Glenn Tipton csatlakozása óta nem volt olyan, hogy a Judas Priest négytagú zenekarként lépett volna fel, ám az 50 éves jubileumi turnén a hírek szerint ismét négyesfogatként zenél majd a banda.

Judas Priest

A hírek szerint a Judas Priest négyfős felállásban fog fellépni közelgő turnéján, mivel a zenekar korábbi turnégitárosa, Andy Sneap, aki a brit heavy metal legenda 2018-as ‘Firepower’ albumának társproducere is volt, inkább a produceri munkájára koncentrál a jövőben. Sneap 2018-ban, a ‘Firepower’ turnéján csatlakozott a Priesthez, miután Glenn Tipton gitáros bejelentette, hogy Parkinson-kórja miatt nem vállalja a koncertezést. Úgy tűnik, a kétéves tétlenség Andynek is kedvét szegte, úgy döntött, visszatér ahhoz a produceri munkához, amivel a turnézás miatt jóval kevesebbet tudott foglalkozni az utóbbi időben.

 

 

A mai nap folyamán a Judas Priest – állítólag (az eredeti nyilatkozatot nem találtuk, csak a hírportálokból értesültünk róla) – a következő közleményt adta ki: „Alig várjuk, hogy nekieresszük a Brit Acélból készült zablát, és belevágjunk a világkörüli turnéba. A Judas Priest 50 évét ünnepeljük, egy még erőteljesebb, könyörtelen négytagú heavy metal zenekarként – Glenn pedig itt-ott feljön hozzánk a színpadra, mint eddig. Nagy köszönet Andynek mindazért, amit tett, és hogy továbbra is tagja lesz az új albumunk produceri csapatának!”

A Judas Priest 1970-ben alakult Al Atkins (ének), K. K. Downing (gitár), Ian Hill (basszusgitár), John Ellis (dob) felállásban, első koncertjüket 1971. március 6-án adták. A közben több tagcserén is átesett bandához 1974-ben csatlakozott Glenn Tipton ötödikként, azóta nem léptek színpadra kevesebben. 2020 óta készülnek megünnepelni egy világ körüli turnéval a zenekar 50 éves jubileumát, de néhány tavaly nyári fesztiválfellépésen kívül mindent elmosott a pandémia. Egy korábbi interjúban K. K. Downing furcsállotta, hogy nem hívták vissza Glenn helyére, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem tudja folytatni a turnézást: „Megdöbbentett, hogy nem hívtak fel akkor, pedig készen állva vártam a lehetőségre. Oké, megkapták Richie-t helyettem, de amikor Glenn átadta a gitárt Andynek, nem hittem a szememnek. Andyt barátomnak tekintem – jártam a stúdiójában, dolgoztam ott és beszélgettünk is sokat, és ő maga is bevallotta, hogy még a saját Hell nevű zenekarában sem volt szólógitáros, mert Kevin Bower volt az. Andy mindig azt mondta, hogy bármikor visszalépne, hogy én visszamehessek a bandába, és azóta is azt nyilatkozták, hogy Andy csak a turnégitárosuk, szóval csak egy gitárosuk van. De ahelyett, hogy visszahívtak volna, rám uszították az ügyvédeiket, úgyhogy én is úgy döntöttem, hogy továbblépek.”

Szóval lehet, hogy négyen maradtak. Ilyenre 1974 óta nem volt példa, mi is csak egy megsárgult fotót találtunk egy 1973-as koncertről, a zenekar négyfős felállásáról.

Judas Priest

Megosztás