Szerencsére csak a progrock-fronton támadnak az oroszok, az Inside Out Music ezúttal egy feltörekvő moszkvai zenekart szerződtetett a Velcrocranes személyében, első albumuk április 29-én jelenik meg.

Az Efim Kolitinov (ének), Liza Kotova (gitár, vokál), Alexander Papsuev (gitár, billentyűs hangszerek) Nikita Sarukhanov (dobok, ütőhangszerek) és Bogdan Defo (basszusgitár) felállású Velcrocranes eredetileg egy magának játszogató dzsesszzenekarnak indult, de ez megváltozott, amikor felfedezték a Porcupine Tree és a progresszív rock mai hangzásukat meghatározó világát.
A zenekar 2017-ben kezdett koncertezni, ekkor műsoruk még nagyrészt feldolgozásokból állt, vegyítve a készülő saját műveikkel. 2018-ban jelent meg az Afterlife és Hold Your Breath című dalokat tartalmazó kislemezük, amelyen már jól érvényesültek a csapat elsődleges dalszerzőjeként dolgozó Kotova gitárszólói, Papsuev komplex hangszerelési megoldásai és Kolitinov lebegős énekhangja.

 

 

A ’What If I Die’ című debütáló nagylemezén a Velcrocranes kreativitásban továbblépett, de hű maradt ezekhez az alapokhoz, az LP gondolatvilágáról pedig így meséltek: „Úgy képzeltük el, hogy az a lemez hallgatása közben formálódik. Célunk az volt, hogy párhuzamba állítsuk az élet értelmét, az értékeinket, a döntéseinket, valamint a halálról alkotott elképzelésünk változását életünk során.”
A debütáló albumon Adam Holzman (Miles Davis, Steven Wilson) billentyűs is hallható, a közreműködéséről így mesélt a zenekar: „Rengeteg különböző lehetőséget kipróbáltunk, míg végül vettük a bátorságot, és írtunk Adamnek. Az ötlet telitalálat volt, mert sikerült úgy megtartania az eredeti elképzeléseinket, hogy kidomborította azokat, és gyönyörűen kiemelte a műfaji sajátosságokat.” A kiadvány lentebb látható borítóját Carl Glover készítette, aki Steven Wilsonnak, a Frost*nak és a Marillionnak is készített már lemezborítót. Az újdonságból egy rövid előzetest ismerhetünk meg, valamint a Pearl Jam Once-ának a feldolgozását és a kislemezük dalait.

Megosztás