Hogy mi is az a Knappsack? Talán egy gyógyászati segédeszköz? Vagy épp egy új dal címe? Esetleg mindkettő?

Steve Vai

Az elmúlt egy év a zenészek életében rengeteg változást hozott. Sokan közülük a rájuk szakadt időt új ötletek kidolgozásával, lemezfelvétellel töltötték. A hatvanéves gitárvirtuóz is így tervezte eltölteni ezt az időszakot, terveit azonban egy régóta húzódó és egy váratlan egészségügyi probléma állította le ideiglenesen. Ezekről nyilvánosan is beszélt vlogjában, ebből kiderült, milyen gyógymódot találtak gondjaira, az alábbi videóból pedig az, hol tart most.

 

 

A nem várt kézprobléma persze gyakorlás közben érte, a már korábban megszellőztetett szimfonikus ötleteit dolgozta ki, miközben a bal kezének hüvelykujja becsípődött és nem mozdult. Ilyen állapotban persze gitározni sem tudott, napokig tartó fájdalmak után orvoshoz fordult. Kiderült, hogy a csuklószalagja kopott, gyulladásos, a diagnózis pedig részleges csuklótáji alagútszindróma (carpal tunnel syndrome), amivel meg is műtötték. A beavatkozás során a hüvelykujjánál átvágták a csuklószalagját, hogy a nyomás csökkenjen és a gyulladás elmúljon.

Steve Vai mutet

Egy, a zenéléshez kapcsoló másik ártalom is kínozta Steve Vait. Jobb vállában ugyanis a rossz testtartás miatt elkoptak az izületei, így ott is gyulladás alakult ki. Már hosszabb ideje érezte testének jelzéseit, de egészen mostanáig nem volt ennyire erős a fájdalma. Az ötvenéves zenei karrier hátulütőjeként vállizületében rotátorköpeny-sérülés keletkezett. Ezt először szteroidos injekciózással próbálta orvosa kezelni, de ez a módszer nem járt sikerrel, fájdalma még erősebb lett. Végül a gyógyuláshoz vezető megoldást egy specialistára bízta, aki először is pihentetésre, és persze az izmokat bemelegítő gyógytorna végzésére vette rá a gitárvirtuózt. A teljes pihentetés idejére viszont a vállrögzítő használatát javasolták neki. Orvosának neve után ezt a rögzítőt csak „Knappsack”-nek nevezte el.

Aki ismeri Steve Vait, tudhatja, hogy őt semmilyen módon nem lehet eltéríteni a gitározástól. Jelenleg a bal hüvelykujján egy műtét utáni gyógyuló seb van, míg a jobb kezét a vállrögzítő miatt egyáltalán nem használhatja. Lehet így gitározni? Nos, talán ő az az egyetlen a Földön, aki még így is képes rá! És persze adta magát, hogy a legújabb Vai-szerzemény címe a vállrögzítő után Knappsack legyen.

Megosztás